Dagje Weg05.05.2021

De 6 mooiste Nederlandse dorpen voor een dagje weg


Heb jij zin in een leuk dagje weg in eigen land? Je kunt de stad in, een mooie wandeling maken in een van de mooie natuurgebieden die ons land heeft, of juist kleine, knusse dorpjes bezoeken. Nederland heeft namelijk zoveel leuke en bijzondere plekjes. Wij hebben er een paar voor je verzameld: dit zijn de zes leukste dorpen in Nederland voor een dagje weg!

1. Monnickendam – Noord-Holland

Het Noord-Hollandse Monnickendam wordt officieel een stad genoemd omdat het stadsrechten heeft, maar het oogt als een knus dorpje. Zo groot is het namelijk niet. Wat dit zo’n bijzonder dorp maakt is vooral de ligging: gelegen aan de Gouwzee, dat onderdeel is van het Markermeer. Het is niet alleen een leuke plek om doorheen te wandelen, maar zeker ook om hier het water op te gaan! Huur een bootje, ga een stukje varen, een visje eten en door het dorpje struinen. Dat wordt een heel leuk dagje weg!

Tip: Monnickendam ligt ook aan de route van deze toffe roadtrip langs de Zuiderzee! Deze route neemt je mee naar nog meer mooie dorpen en kleine steden in Nederland, zoals Volendam, Enkhuizen, Hindeloopen en Naarden-Vesting.

2. Zoutelande – Zeeland

Het dorpje Zoutelande ligt net naast Westkapelle, dat precies ‘op de kop van Walcheren’ in Zeeland ligt. Het is een heerlijk dorp aan het strand, zeker in de zomer. Voor de deur ligt namelijk een heel fijn zandstrand, dat tot een van de mooiste stranden van Nederland behoort. In het dorp zelf vind je een aantal typische Zeeuwse visrestaurants en op het strand natuurlijk hele fijne strandpaviljoens. En meer heb je eigenlijk ook niet nodig toch?

Ook Domburg is vlakbij en is goed te combineren met Zoutelande als je een dagje weg naar Zeeland plant. Je zou zelfs tussen de twee dorpen een strandwandeling van 12 kilometer kunnen maken. Je kunt met de bus weer terug naar waar je begonnen bent. Uiteraard mét stops in leuke strandtenten die je onderweg tegenkomt.

Tip: de duintop van Zoutelande is het hoogste punt van eiland Walcheren, met 54 meter boven NAP. Via een wandelpad kun je er komen. Leuk om te doen als je in Zoutelande bent!

3. Thorn – Limburg

Het allermooiste dorpje van Limburg is Thorn, ook wel bekend als het witte stadje. Dat komt omdat veel van de huisjes hier witgeschilderd zijn. Niet allemaal hoor, maar in het centrum vind je straatjes waar bijna alles wit is. Thorn ligt precies op de grens met België en ligt ook nog eens aan het water. Vooral het historische deel, de oude huizen in het centrum, zijn prachtig om te zien. Heerlijk om doorheen te wandelen, lekker uitgebreid te lunchen of om er te genieten op een knus terrasje. Een pareltje om te zien en heerlijk om een dagje naartoe te gaan! En ook de omgeving is overigens meer dan fraai, om te wandelen of fietsen.

Tip: als je dan toch naar Limburg gaat, check dan ook eens deze roadtrip door de Limburgse heuvels. Die neemt je mee langs de 13 mooiste plekken die deze zuidelijke provincie rijk is! Zo kom je onder andere ook langs Noorbeek, een piepklein gehuchtje dat is uitgeroepen tot de mooiste plek van Limburg.

4. Oisterwijk – Noord-Brabant

In het Brabantse land is het natuurlijk altijd gezellig, maar helemaal in Oisterwijk. Hoewel ook dit officieel een stad is, is het centrum eigenlijk maar één straat (De Lind) en een paar gezellige pleinen. Oisterwijk barst van de leuke winkels, hele goede en hippe restaurants en bars en er liggen schitterende natuurgebieden nabij. De Kampina tussen Boxtel en Oisterwijk in is prachtig, net als de Oisterwijkse bossen en vennen. Daar kun je eindeloze wandelingen maken en stoppen bij gezellige bosbrasserieën zoals Klein Speik en Boshuis Venkraai. Oisterwijk is echt een van de leukste plekken in Nederland voor en dagje weg!

Tip: heel bijzonder is een overnachting in Kampina Staete: knusse houten lodges midden in de Oisterwijkse bossen. Maar er dus een weekendje Brabant van!

5. Lemmer – Friesland

Precies op het randje van Friesland en Flevoland (maar dan wel in Friesland), ligt het dorpje Lemmer. Het wordt ook wel ‘de poort van Friesland’ genoemd. Lemmer is prachtig gelegen aan het IJsselmeer en is daarmee, zeker in de zomer, een heerlijke plek voor een dagje weg. Het is ook een oud dorpje, de geschiedenis gaat heel ver terug, en dat zie je ook aan de straatjes met prachtige oude architectuur. Je kunt er door de kleine straatje struinen (daar zitten best veel leuke winkeltjes) of genieten van gezelligheid in de haven van Lemmer. In de zomer is het super leuk om hier te gaan varen op het IJsselmeer.

6. Giethoorn – Overijssel

Een soort Venetië, maar dan op z’n Hollands: zo kun je Giethoorn het beste omschrijven. Bij mooi weer is het een super toeristisch dorpje, maar dat heeft alles met de schoonheid ervan te maken. Mooier ga je het in Overijssel niet vinden. Dat het er zo druk kan zijn komt omdat het nu eenmaal heel erg leuk is om met een punter – een traditioneel Giethoorns bootje – door het dorpje en Nationaal Park Weerribben Wieden te varen.

Zelf peddelen in een kano of suppen kan ook. De leukste manier om Giethoorn te ontdekken is wanneer je het water op gaat. Kano’s kun je op verschillende plekken huren. Het rondje dat je hier kunt maken is niet zo groot, dus peddel niet te snel en geniet vooral. Het is alsof je door een schilerdij dobbert.

Weekendje weg in Nederland

In Nederland zijn zoveel leuke en mooie plekken te vinden en ook zoveel leuke dingen te doen.

Dus waarom niet ook eens in eigen land op vakantie gaan om je bucketlist voor Nederland af te vinken? Hopelijk helpen deze tips je bij het plannen van je reis, voor bijvoorbeeld een weekendje weg.

Overnachten in Nederland

.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}

Foto header: © Jag_cz – Fotolia.

Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Gerelateerde artikelen

Dé bucketlist voor Nederland: wat je in eigen land gedaan moet hebben

De meeste bucketlists bevatten droomreizen van vooral verre bestemmingen. We vergeten ons eigen landje keer op keer. Maar ook hier zijn bijzondere plekken die je ook één keer in je leven gezien moet hebben! Daarom hebb...

Dagje Weg08.11.2021

Dé bucketlist voor Nederland: wat je in eigen land gedaan moet hebben

Dit zijn de 16 leukste tips om te doen in de herfstvakantie

De herfstvakantie staat weer voor de deur en dat betekent voor een hoop mensen weer een lekkere week vrij. Maar wat moet je gaan doen in de herfstvakantie? Toch een paar dagen erop uit of liever thuis blijven en leuke da...

Dagje Weg07.10.2021

Dit zijn de 16 leukste tips om te doen in de herfstvakantie

dagjes weg, overnachtingen en meer!
De 5 mooiste stranden van Nederland

Voor mooie stranden moet je ver reizen? No way! In ons eigen landje zijn ook hele mooie, fijne stranden te vinden en dit zijn de 5 mooiste stranden van Nederland! 1. Domburg Het enorme, brede zandstrand van het Zeeuwse...

Zomer29.04.2021

De 5 mooiste stranden van Nederland

Breda is de meest sfeervolle stad van Nederland!

Op Zoover worden zoveel vakantiebeoordelingen achter gelaten dat het wel de moeite is om daar lijstjes van te maken. Dat hebben ze nu dus ook gedaan met de 10 leukste steden van Nederland voor een stedentrip, op basis va...

Stedentrips27.01.2017

Breda is de meest sfeervolle stad van Nederland!

Verder lezen over Nederland

De ultieme roadtrip door Zeeland langs de 8 mooiste plekken

De liefde voor Zeeland is groot. Er zijn weinig plekken in Nederland waar je zó tot rust komt als in Zeeland. Het zijn niet alleen de Zeeuwse stranden, maar het zijn ook de uitgestrekte landschappen, lieflijke dorpjes e...

Zomer15.04.2024

De ultieme roadtrip door Zeeland langs de 8 mooiste plekken

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024

Wandelen is een ideale manier om in beweging te blijven. Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024. We weten zeker dat er ook voor jou nog heel veel mooie natuur te ontdekken valt!

Natuur07.04.2024

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024

De kracht van een mini-vakantie op de Veluwe – Landal Coldenhove

Mini-vakanties zijn dan misschien kort van duur, het effect daarentegen is vaak allesbehalve klein. Er even tussenuit gaan heeft een hoop voordelen. Een verandering van omgeving geeft mij altijd nieuwe energie, en dan maakt het niet eens uit hoe ver weg of dichtbij dat is.

Ontspanning04.04.2024

De kracht van een mini-vakantie op de Veluwe – Landal Coldenhove

Dit zijn de 8 leukste tips om te doen met Pasen

De paasdagen staan voor de deur en dus kun je plannen gaan maken: wat gaan we doen met Pasen? Zo’n lekker lang weekend biedt namelijk volop mogelijkheden. Heb je nog geen plannen en weet je niet wat je moet gaan doen m...

Dagje Weg19.03.2024

Dit zijn de 8 leukste tips om te doen met Pasen

5 tips voor een bezoek aan de Westeinderplassen in Aalsmeer

De schitterende en nog redelijk onontdekte Westeinderplassen liggen bij het bekende bloemendorp Aalsmeer. Het is een indrukwekkend gebied met een oppervlakte van 10 vierkante kilometer, wat het één van de grootste plas...

Dagje Weg25.01.2024

5 tips voor een bezoek aan de Westeinderplassen in Aalsmeer

Een paradijs voor liefhebbers van watersport
Dit zijn de 13 mooiste campings aan zee in Nederland

Dit zijn de mooiste campings aan zee in Nederland. Geniet van de prachtige uitgestrekte kust, de mooie duingebieden en zandstranden in eigen land. Op deze campings is de zee altijd om de hoek!

Algemeen17.01.2024

Dit zijn de 13 mooiste campings aan zee in Nederland

De top 5 leukste kerstmarkten in Nederland, Duitsland en België

Wie denkt dat kerstmis nog ver weg is heeft het mis! Nog even en we zitten weer heerlijk aan het kerstdiner! Het is dus de hoogste tijd om een bezoekje aan de kerstmarkt te plannen. Dat is namelijk altijd een gezellig...

Winter20.11.2023

De top 5 leukste kerstmarkten in Nederland, Duitsland en België

De mooiste plekken op Ameland

Ameland is een van de meest charmante eilanden in de Waddenzee en biedt een rustige en idyllische ontsnapping aan de drukte van het dagelijks leven. Dit juweeltje staat bekend om zijn adembenemende natuurlijke schoonheid...

Ontspanning09.11.2023

De mooiste plekken op Ameland