Tussen Frankrijk en Groot-Brittannië
Dan is het tijd voor de lunch, en ook daar hoef ik me geen zorgen over te maken. Aan keurig gedekte tafels krijgen we een zeebaars met mosselen en clams voorgeschoteld, met bijbehorende witte wijn. Zelfs de carnivoren van de groep zijn enthousiast. Even later volgt het dessert; een panna cotta van loganberries, merinque en basilicum. Een loganberry is een kruising tussen een framboos en een braam, dus je snapt hoe lekker dat dessert was. Voor de liefhebbers is er daarna nog kaas. Een doorn in het oog voor de Française van de groep (want: verkeerde volgorde), maar een verademing voor de vele Britse toeristen. Dit illustreert meteen goed hoe Guernsey is samengesteld. Het eiland is een combinatie van Frankrijk en Groot-Brittannië en ligt dan ook tussen de twee landen in. Volgens de Britten is het eiland ‘echt Frans’, terwijl de Française zeker ook Britse sporen terugziet. Overigens is het eiland onafhankelijk en hoort niet bij Frankrijk noch Groot-Brittannië.
Na de maaltijd worden we meegenomen naar de kassen van Fresh Guernsey Herbs. Hoewel Guernsey vroeger bekend stond om de tomaten, worden er nu vooral basilicum, koriander, peterselie, thijm, bieslook en rozemarijn verbouwd. En bloemen, want elke zichzelf respecterende chef kookt of decoreert tegenwoordig met bloemen, zo vertelt de eigenaar. Bovendien kunnen heel veel bloemen gewoon gegeten worden. Alle kruiden worden handgeplukt, wederom door personeel uit de Baltische staten, zo verwacht ik. Bijna het hele jaar door zijn ‘de dames’ aan het werk, want dankzij de kassen en het klimaat op Guernsey, kan vrijwel elk seizoen benut worden.
Van kruiden naar appels
Onze laatste stop is het landgoed van Rocquette Cider, waar het geheim groeit achter Guernsey’s populairste drankje: cider. Meer dan 5.000 appelbomen heeft Rocquettes op het terrein staan, die jaarlijks samen bijna 150.000 liter cider en sap opleveren. Al draait de appelpers nog geen maand per jaar: appels zijn echt een seizoensproduct. Daarom verkoopt Rocquettes ook lamsvlees. De overige tijd genieten de ondernemers van hun eigen cider, met een alcoholpercentage varierende van 4,5 procent tot 7,2 procent. De laatste is ideaal voor bij het eten, terwijl de lichtere ciders het beter doen bij de borrel. Het alcoholproces werkt hier overigens hetzelfde als bij wijnen: door gisting worden de suikers in de appelsap omgezet in alcohol.
Inmiddels heb ik genoeg alcohol op en brengt de Gourmet Bus mij netjes naar mijn hotel.