Transformatie van Val Thorens
Val Thorens is het skidorp dat iedere wintersporter kent, of je er nu geweest bent of niet. Het is beroemd én berucht. Het is groot, niet bepaald goedkoop en zo aantrekkelijk qua grootte, hoogte en sneeuwzekerheid dat het er altijd druk is. Berucht of niet, toch ben ik een beetje verliefd op Val Tho geworden.
Het was niet de eerste keer dat ik in Val Tho was, want in m’n studententijd kwam ik er vaker. Twee jaar geleden, tijdens de opening van Club Med, was ik er ook maar toen lag er vroeg in het seizoen nog niet zo heel veel sneeuw. Nu ik jaren later weer door het dorp wandelde, viel de transformatie van Val Thorens me echt op. De bekende bars zoals Le Monde en Malaysia zijn er nog steeds, maar Val Tho heeft heel veel leuke, nieuwe plekjes gekregen die de sfeer in het dorp hebben veranderd. Op Place Péclet zitten hippe bars zoals Au Perchoir en Crewzer en een hoop accommodaties zijn gerenoveerd. Het dorp is knusser geworden, gezelliger en met meer variaties in restaurants, bars en après-ski mogelijkheden. En ook op de pistes zie je innovaties, niet zozeer op gebied van nog betere liften maar ook faciliteiten zoals bijvoorbeeld de foodtruck van La Folie Douce waar je even snel wat te eten kunt scoren.
Wat ook opvalt is de komst van een hoop super deluxe, splinternieuwe accommodaties, zoals Pashmina en Fahrenheit 7. Binnen zes jaar tijd zijn er zes hotels gebouwd die vier of vijf sterren hebben. Dat brengt wel weer een bijbehorend prijskaartje met zich mee, maar Val Tho geeft daarmee de ambitie aan om op alle gebieden te willen excelleren. Deze luxe accommodaties zijn niet voor iedereen weggelegd, en lang niet iedereen zal ook deze manier van wintersport bevallen, maar het is er wel en daarmee voldoet het dorp aan de verwachtingen van zoveel mogelijk wintersporters.