Ontspanning07.02.2013

Aruba trekt steeds meer carnavalsvierders aan


Je kunt natuurlijk gewoon naar Oeteldonk, Kielegat of Mestreech, maar je kunt ook het vliegtuig naar Aruba nemen om je daar dagenlang in carnavalssferen onder te dompelen. In ieder geval trekken er jaarlijks steeds meer carnavalstoeristen naar het One Happy Island. Zo’n 72.000 vakantiegangers komen sinds enkele jaren speciaal naar het eiland om de typische ‘Aruba-Caribbean Island-Style of Carnival’ mee te maken. En niet alleen uit Nederland.

In 2010 vlogen in februari bijna 3300 toeristen uit Nederland naar Aruba. In 2011- en 12 steeg het aantal naar ongeveer 3400. Ook dit jaar doen naar verwachting veel toeristen het eiland voor carnaval aan. Op 10 februari vindt, na een lange feestelijke aanloop, de ‘Grand Carnival Parade’ in Oranjestad plaats.

De viering van carnaval op Aruba staat bekend als zeer uitbundig. Het is het grootste, langstdurende en meest diverse feest op het One Happy Island. Op Aruba wordt bijvoorbeeld de wedstrijd gehouden wie de beste calypso maakt, met politiek geladen tekst of maatschappelijk commentaar, ook wordt een competitie uitgeloofd voor de beste straatmars met pakkende tekst, melodie en choreografie.

Ander hoogtepunt van het carnaval is de strijd om de felbegeerde titel Carnival Queen van het jaar. Vrouwen van alle leeftijden strijden dan in verschillende categorieën vooral om de eer, variërend van een categorie voor tieners tot een categorie voor ouderen.

De grootste parades vinden plaats in San Nicolas en Oranjestad. Die zijn zo lang dat delen van de stad voor het verkeer worden afgesloten. Tientallen praalwagens en duizenden mensen in feestelijke kostuums met veren en lovertjes trekken in een lange stoet door de straten, vergezeld van uitbundige muziek. De  Grand Carnival Parade in San Nicolas begint al om 04:00 uur ’s ochtends met de inmiddels bekende jouvert morning, een combinatie van een pyjamafeest en een jump-up die tot in de late uurtjes doorgaat. Van oudsher begon deze parade extra vroeg om medewerkers van de nabijgelegen olieraffinaderij mee te laten feesten nadat zij ’s nachts gewerkt hadden.

Later die dag begint de Grand Carnival Parade in Oranjestad. Het is de grootste en langste parade met de meeste toeschouwers en deelnemers. Het eind van de feestmaand wordt gemarkeerd met de nachtelijke verbranding van King Momo, een levensgroot symbool van de carnavalsfestiviteiten.

Avatar foto
Robert Verkerk

Reizen is nog steeds jezelf verrijken. Niet alleen het oog wil wat, maar ook de geest. Vanuit dat idee schrijf ik al weer meer dan 15 jaar over reizen: van een concert in een vliegtuig tot ijsduiken in Tignes. Voor Travelvalley.nl is de vrijheid in het schrijven een genot, bijna net als het reizen zelf.