Algemeen01.07.2022

10 tips voor met een elektrische auto naar Zuid-Frankrijk


Met je elektrische auto op vakantie naar het buitenland. Voor de een is het een kwestie van gewoon doen maar voor velen is het toch nog steeds een uitdaging, om bijvoorbeeld naar Zuid-Frankrijk te rijden. Het opladen van een je elektrische auto (EV) is niet altijd even gemakkelijk als in Nederland. Gelukkig zien we dat deel van de aanbieders een steeds betere dekking biedt in West-Europa. Dat betekent dat je met een beperkt aantal laadpassen op steeds meer locaties terecht kunt. Ook tarieven lijken steeds meer transparant te worden, al zijn er aanbieders waar het soms volstrekt onduidelijk is.

Op vakantie naar Zuid-Frankrijk

Wie deze zomer naar Zuid-Frankrijk rijdt, of via de Franse autowegen reist, kan ongetwijfeld wat handige tips gebruiken. Wij hebben alle populaire autoroutes naar Zuid-Frankrijk gereden met een elektrische auto (in juni 2022) en hebben 10 handige tips die je kunnen helpen onderweg. Op vakantie naar Zuid-Frankrijk met een elektrische auto doe je zo!

De elektrsiche laadpunten in Frankrijk zijn herkenbaar aan deze boordjes
De elektrsiche laadpunten in Frankrijk zijn herkenbaar aan deze boordjes

Elektrisch rijden naar Zuid-Frankrijk: 10 tips

Ga je binnenkort op vakantie naar Zuid-Frankrijk en neem je een van de populaire autoroutes richting het zuiden, dan komen deze tips goed van pas in de voorbereiding én onderweg.

1. Kort laden is efficiënter

De ervaring leert ons dat wat vaker kort laden (tot 80 procent) efficiënter is dan lang laden tot boven de 80. Het heeft ook nauwelijks impact op de duur van de reis. Wat vaker stoppen is ook een stuk rustgevender. Zo kom je een heel stuk uitgeruster aan op je vakantiebestemming in Zuid-Frankrijk. Daarbij valt bij een aantal laadpalen de snelheid boven de 80 procent terug naar 5 procent.

2. Wie is aan de beurt om te laden?

Wanneer alle laadpalen bij een laadstation bezet zijn als je daar aankomt, dan heeft wachten alleen zin als duidelijk is wanneer jij aan de beurt bent. Niet altijd kun je in de volgorde van aankomst een duidelijke opstelling maken. Maak afspraken en kijk net als bij de slager wie de laatste was.

3. Elektrisch rijden met een caravan

De eerlijkheid is dat op vakantie gaan met aanhanger of caravan achter je elektrische auto niet bepaald een aanrader is. Veel laadstations (vrijwel allemaal) hebben geen geschikte plek daarvoor en je caravan telkens afkoppelen en ergens wegzetten is niet bepaald handig. Wees daarop voorbereid.

4. Reizen met een beperkte range

Op lange reizen (800 kilometer en meer) is een elektrische auto met beperkte range (die op een volle batterij minder dan 250 kilometer kan rijden) en geen snelle laadcapaciteit niet echt een aanrader. Voor vakanties met een elektrische auto geldt: de snelheid waarmee je kunt laden (100+ kW) is altijd belangrijker dan de range.

5. Rij niet door tot het uiterste laadpunt

Houd rekening met onverwachte situaties. Ga er dus niet van uit dat een laadstation dat in Google Maps en/of in de apps van laadproviders staat ook daadwerkelijk bereikbaar of actief is. Er wordt volop gewerkt aan uitbreidingen van laadstations in Frankrijk, maar deze zullen zeker de komende weken niet allemaal worden geopend. Plan minimaal 1 extra laadstation vooruit om laadproblemen te voorkomen.

6. Neem meerdere laadpassen mee

Meerdere laadpassen op zak hebben is een inkopper. Of zeg maar gerust pure noodzaak. Niet alle laadpassen werken altijd bij iedere provider. Probeer het wel altijd minimaal een keer extra als het de eerste keer niet meteen lukt, want soms wordt de pas de tweede keer wél gepakt (zo is mijn ervaring). Uiteraard maakt het verschil tussen een druppel of pasje niet uit. NewMotion is niet of nauwelijks aanwezig in Frankrijk en gaat ook niet overal werken. De ANWB-pas en de populaire Travelcards werken vrijwel overal. Zorg dat je deze altijd bij je hebt.

7. Volladen is kostbaar

Laad niet verder dan 80 procent want ‘doorladen’ kan al snel veel duurder worden. Dit heeft vooral te maken met de terugloop in snelheid. Het verschil kan echt enorm zijn.

8. Ga de autoweg af

Schroom niet om soms de Franse autoweg te verlaten om te laden. Het kan namelijk gebeuren dat je 5 tot 10 minuten om moet rijden, maar je dan wel aankomt op een laadplek die niet druk bezocht is en waar je direct aan de beurt bent. Vaak en je op zo’n plek ook goedkoper uit.

9. Maak een planning

Dit is misschien wel de belangrijkste tip van allemaal. Ga er thuis even rustig voor zitten en maak een planning zodat je onderweg exact weet waar je aan toe bent. Dat geeft rust en overzicht en dat is wel zo prettig als je een eind moet rijden naar Zuid-Frankrijk. Je voorkomt zo ook (onaangename) verrassingen (zie ook punt 5).

10. Probeer vooral te genieten van je reis

Het klinkt zo makkelijk als je het schrijft maar wie zijn route goed weet te plannen en de tijd neemt om (misschien wat vaker) te laden zal merken dat reizen met een elektrische auto best ontspannend is. Je stopt wat vaker, hebt ruim de tijd voor een sanitaire stop, een kopje koffie of even afleiding voor de kinderen en je haalt de stress uit je rijden.

Je hebt namelijk geen keuze en zult het moeten nemen zoals het is. Wachten hoort er nu eenmaal bij als je met een elektrische auto op vakantie gaat.

Ik wil ook eerlijk zijn in mijn eigen ervaring. Tijdens een testrit langs ruim 70 laadstations op populaire autoroutes naar het zuiden van Frankrijk was het rijden met een Kia EV6 met een maximale laadsnelheid van 237 kWh natuurlijk een groot voordeel. Los van de Kia haalden we bij de laadstations van Ionity zowel de hoogste snelheden als ook de laagste kosten. Deze zijn zeker aan te raden.

Op reis naar het zuiden met je elektrische auto mag voor niemand een probleem zijn. En zeker niet als je de bovenstaande punten even mee neemt. Travelvalley wenst alle lezers een mooie en ontspannende reis!

Avatar foto
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Elektrisch rijden

De beste landen in Europa voor vakanties met een elektrische auto

In Europa zijn inmiddels zo'n 600.000 laadpunten voor elektrische auto's te vinden en dat aantal groeit iedere week. Maar het ene laadpunt is het andere niet en daar kom je al gauw achter als je naar het buitenland reist. In sommige landen is het nog een hele uitdaging om een laadpaal te vinden, in bepaalde delen van Europa zijn ze zelfs onvindbaar, en op andere plaatsen zijn ze super traag. Maar in welk land vind je de meeste (goede) laadpunten? Waar kun je als EV-rijder met een gerust hart een roadtrip maken? We hebben de beste landen in Europa voor een roadtrip met een elektrische auto voor je op een rij gezet.

Algemeen24.01.2024

De beste landen in Europa voor vakanties met een elektrische auto

Roadtrip naar Barcelona met een elektrische auto: leuk én ontspannend

Inmiddels hebben we met een elektrische auto redelijk wat populaire routes gereden. Dé uitschieter is de reis met een EV naar het meest zuidwestelijke puntje van Europa in Portugal, een elektrische roadtrip van ruim 2.5...

Algemeen16.03.2023

Roadtrip naar Barcelona met een elektrische auto: leuk én ontspannend

Naar Parijs met een elektrische auto: zo doe je dat

Steeds meer mensen rijden elektrisch, een goede, duurzame ontwikkeling. Maar hoe eenvoudig en comfortabel is het om met een elektrische auto op vakantie te gaan of een weekend tripje? Met een elektrische auto naar Parijs...

Algemeen08.03.2023

Naar Parijs met een elektrische auto: zo doe je dat

Met een elektrische auto op wintersport: 20 handige tips

Als je naar de wintersport in Oostenrijk gaat, krijg je te maken met andere weersomstandigheden dan je in Nederland gewend bent. Dat betekent onder andere dat je winterbanden onder de auto moet hebben liggen, en sneeuwke...

Winter29.12.2022

Met een elektrische auto op wintersport: 20 handige tips

De beste route naar de wintersport in Oostenrijk voor elektrische rijders

Het is bijna een taboe, met je elektrische auto naar de wintersport. Voor velen lijkt het onmogelijk. Er is altijd de discussie over de range en het opladen van elektrische auto's. De combinatie van die twee lijken het i...

Winter20.12.2022

De beste route naar de wintersport in Oostenrijk voor elektrische rijders

+ de 8 beste laadstations
Zo doe je dat: een roadtrip met een elektrische auto naar de Algarve

Wie dacht dat het al een uitdaging is om met een elektrische auto op vakantie naar Frankrijk, Duitsland of Oostenrijk te gaan, moet zeker verder lezen. Wij gingen een paar kilometer - ahum - verder en reden met een Ioniq...

Algemeen20.10.2022

Zo doe je dat: een roadtrip met een elektrische auto naar de Algarve

Met de Hyundai Ioniq 5
Een e-roadtrip naar het zuidelijkste puntje van Portugal: 11 mooie stops

Het maken van een roadtrip is altijd een feestje. Onderweg is het genieten, want dit type reis draait om beleving. Inmiddels rijden wij onze roadtrips ook met volledig elektrische auto’s. Dat is soms juist extra geniet...

Algemeen13.10.2022

Een e-roadtrip naar het zuidelijkste puntje van Portugal: 11 mooie stops

Elektrisch rijden naar Zuid-Frankrijk: overzicht van alle laadpalen

Gaan we deze zomer met onze elektrische auto op vakantie naar Zuid-Frankrijk? Het is een vraag die veel automobilisten met een elektrische auto (EV) zich ook deze zomer weer zullen stellen. Met als belangrijkste twijfel:...

Algemeen13.07.2022

Elektrisch rijden naar Zuid-Frankrijk: overzicht van alle laadpalen

Verder lezen over Frankrijk

5 tips voor een geslaagd verblijf in de Provence

De Franse Provence hoef je eigenlijk nauwelijks te beschrijven. Populair bij Nederlanders en Vlamingen welke houden van kamperen en wandelen. Misschien nog populairder bij de vele wielertoeristen en liefhebbers die hun s...

Zomer23.04.2024

5 tips voor een geslaagd verblijf in de Provence

Dit is de top 13 met de leukste waterglijbanen in Zuid-Frankrijk

Een zomervakantie op de camping wordt nóg leuker wanneer er een tof zwembad is met een spectaculaire waterglijbaan. Zeker wanneer je kinderen hebt die helemaal gek zijn van water, zwemmen en glijbanen, dan is het een gr...

Zomer21.03.2024

Dit is de top 13 met de leukste waterglijbanen in Zuid-Frankrijk

campings met spectaculaire zwembaden
Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

In de zoektocht naar avontuurlijke reisbestemmingen worden nabije juweeltjes vaak over het hoofd gezien. De verleiding van verre oorden is groot, maar ondertussen liggen er parels van bestemmingen verscholen in onze eigen omgeving. Het is tijd voor de herontdekking van wat dichtbij is. Dat is namelijk ook een duurzame keuze. Ik neem je mee naar vijf bijzondere plekken, niet ver weg, waar je ook compleet verrast kunt worden. Soms is het ware avontuur dichterbij dan je denkt.

Ontspanning21.03.2024

Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

De 11 mooiste plekken en bezienswaardigheden aan de Côte d’Azur

De Franse Azuurkust is vooraal zo aantrekkelijk vanwege de mooie stranden. Het water is super helder en het zand zacht en goudgeel. In de hele regio vind je smalle baaien en onontdekte zandstanden, afgewisseld met brede populaire stranden met de hipste strandtenten van het land.

Zomer12.03.2024

De 11 mooiste plekken en bezienswaardigheden aan de Côte d’Azur

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

In de Franse Alpen vind je schitterende skigebieden. Naast Les 3 Vallées, het grootste skigebied ter wereld, zijn er ook kleinere plaatsen waar je uitstekend kunt skiën, de pistes soms nog helemaal voor jezelf hebt en betaalbaar kunt overnachten.

Winter08.03.2024

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

Roadtrippen langs de kust van de Côte d’Azur: de 7 mooiste stops

De Côte d’Azur, een gebied dat zich uitstrekt van Saint-Tropez tot de Frans-Italiaanse grens. Het is een van ’s werelds bekendste en beste bestemmingen aan zee. Dit is natuurlijk niet zonder reden! Je vindt er prach...

Zomer22.02.2024

Roadtrippen langs de kust van de Côte d’Azur: de 7 mooiste stops

De beste tips voor skigebied Les Gets in Portes Du Soleil

Wist je dat skigebied Portes du Soleil óók een van de grootste skigebieden ter wereld is? In dit gebied, dat verschillende dorpen met elkaar verbindt, kun je van maar liefst 650 kilometer aan piste genieten. Maar liefst 58 procent (380 kilometer) van het gebied is hier rood. Het hoogste punt van dit gebied ligt op 2.466 meter. 

Winter31.01.2024

De beste tips voor skigebied Les Gets in Portes Du Soleil

Dit zijn de acht mooiste plekken in de Dordogne

De Dordogne is een van de mooiste streken van Frankrijk. Zonder twijfel ook mijn favoriete Franse regio. Het leven is hier namelijk precies zoals het volgens mij zou moeten zijn: puur, gemoedelijk en het is er nu eenmaal...

Zomer08.01.2024

Dit zijn de acht mooiste plekken in de Dordogne