Algemeen19.07.2011

Het minst veilige gevoel in Tsjechië, Griekenland en Italië


Nederlanders voelen zich het minst veilig voelen in Tsjechië, Griekenland en Italië. Het meest veilig voelen wij ons in Duitsland, België en Frankrijk. Dit blijkt uit onderzoek naar veiligheid & gezondheid op reis, geïnitieerd door hulpverlener en reisverzekeraar Mondial Assistance.

De helft van de Nederlanders loopt op vakantie niet alleen over straat omdat ze zich niet veilig voelt. Dit hangt van een aantal factoren af, zoals het vakantieland of van het tijdstip van de dag. 16% gaat na zonsondergang niet meer alleen de straat op. Bijna iedereen neemt maatregelen tegen diefstal. Zo let men vooral extra goed op de tas die men bij zich draagt (74%), neemt men weinig contant geld mee (65%) en draagt men, zoals ook nodig is voor de verzekering, waardevolle spullen niet zichtbaar bij zich (55%). Ondanks alle maatregelen wordt 12% van de Nederlanders toch beroofd op vakantie in het buitenland.

Een derde Nederlanders ziek
Onder het mom van voorkomen is beter dan genezen, neemt de meerderheid ook voorzorgsmaatregelen om ziekte te voorkomen. Zo drinkt men vooral zo weinig mogelijk kraanwater en eet men geen rauw vlees of rauwe vis. Ook vermijden Nederlanders ijsklontjes in drankjes en beperken ze het eten van rauwe groenten. 63% van de reizigers laat zich van tevoren adviseren over bijvoorbeeld inentingen. Toch wordt daardoor niet voorkomen dat  31% wel eens ziek is op vakantie.

Koffers vaak onbeheerd
Nederlanders die met de auto op reis gaan stoppen vaak de ingepakte koffers de avond voor vertrek al in de auto. Ook tijdens de reis laten ze de spullen in de auto wanneer ze een tussenstop maken (dit doet 50%). Van de vliegtuigpassagiers vervoert het merendeel hun dure spullen in de handbagage. 7% van de reizigers stopt alles gewoon in de ruimbagage ondanks het feit dat er jaarlijks miljoenen koffers zoekraken. De waarde van de inhoud van de koffer wordt door de Nederlanders zelf geschat op 1000 euro. Wanneer naast de gebruikelijke mobiele telefoon en fotocamera ook laptop, videocamera, MP3spelers, spelcomputer en/of iPad mee gaan, loopt de waarde al snel op en is het verstandig de bagagedekking te controleren en eventueel te verhogen.

Onderzoek veiligheid
Mondial Assistance heeft dit onderzoek naar veiligheid & gezondheid op reis geïnitieerd vanwege de zomervakantie. De hulpverlener en reisverzekeraar staat klaar om mensen altijd en overal te helpen. Zij adviseert Nederlanders verstandig op reis te gaan en de veiligheidsrisico’s en de eventuele consequenties zoveel mogelijk te beperken. Met behulp van dit onderzoek kunnen Mondial Assistance en haar partners passend en goed advies geven.

Avatar foto
Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.