Algemeen26.03.2012

Kinderen moeten vanaf 26 juni 2012 een eigen paspoort hebben


Kinderen die naar het buitenland reizen, moeten een eigen paspoort hebben. Bijschrijven op het paspoort van ouders mag niet meer.

De regel is als volgt: “Kinderen moeten vanaf 26 juni 2012 een eigen paspoort of Nederlandse identiteitskaart hebben om naar het buitenland en weer terug naar Nederland te kunnen reizen. Dit geldt zowel voor reizen naar landen binnen als buiten Europa“. Natuurlijk zal dit leiden tot meer aanvragen, waardoor de wachttijd voor een paspoort of identiteitskaart langer kan zijn dan normaal. Paspoorten waarop kinderen zijn bijgeschreven blijven voor ouders natuurlijk nog wel geldig.

Uw kind gaat vóór 1 september 2012 niet naar het buitenland en ook wordt uw kind vóór 1 september geen 14 jaar?
Bent u niet van plan om vóór 1 september 2012 te reizen met uw kind en wordt uw kind vóór die datum ook geen 14 jaar, dan heeft uw kind geen paspoort of Nederlandse identiteitskaart nodig. Gaat u dan vóór 1 september 2012 alstublieft geen document voor uw kind aanvragen. U kunt dat daarna doen. Kinderen hoeven zich in Nederland pas vanaf 14 jaar te kunnen identificeren met een paspoort of Nederlandse identiteitskaart.

Uw kind gaat vóór 1 september 2012 wel naar het buitenland of uw kind wordt vóór die datum wel 14 jaar?
In dat geval heeft uw kind een paspoort of een Nederlandse identiteitskaart nodig. Ik roep u dan op de aanvraag daarvoor zo snel mogelijk te doen, maar in ieder geval vóór 1 mei 2012. Er zal een uiterste inspanning worden gedaan om er voor te zorgen dat in dat geval het aangevraagde document voor 30 juni 2012 (het begin van de zomervakantie) wordt geleverd. Vraagt u het document aan na 1 mei 2012, dan zal het document naar alle waarschijnlijkheid niet voor het einde van de zomervakantie (1 september 2012) kunnen worden geleverd. Houdt u er alstublieft rekening mee dat het ook niet mogelijk zal zijn om een spoedaanvraag te doen.

Als je gaat kiezen tussen een paspoort of een identiteitsbewijs, denk dan nog even aan het volgende. Met een identiteitsbewijs mag je naar alle landen binnen de Europese Unie reizen, plus reizen naar

  • Andorra
  • Liechtenstein
  • Monaco
  • Noorwegen
  • San Marino
  • Turkije
  • IJsland
  • Zwitserland

Reis je naar alle andere landen, dan heb je een paspoort nodig.

Avatar foto
Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.