Algemeen09.07.2012

Tips voor een veilige digitale vakantie


Schermafbeelding 2012-07-09 om 11.12.24.png
Schermafbeelding 2012-07-09 om 11.12.24.png

Als we op vakantie gaan, dan controleren we altijd een keer extra of de deuren thuis wel op slot zijn, en laten geen waardevolle spullen in het zicht liggen. Of we stellen een timer in, die zorgt voor verlichting zodat het huis toch bewoond lijkt. Maar beveiligen van ons ‘digitale leven’ doen we blijkbaar minder goed. Daarom geeft Rik Ferguson, Director of Security Research & Communication bij Trend Micro (beveiligt de uitwisseling van digitale informatie van bedrijven en consumenten) een aantal belangrijke en praktische tips om goed beveiligd op reis te gaan.

Voor vertrek
Bepaal welke apparaten je meeneemt op vakantie: gaat de laptop mee of niet? En de iPad? Zorg ervoor dat je alle opladers van je apparaten in ieder geval meeneemt. Zorg ervoor dat de laatste updates op alle apparaten zijn geïnstalleerd. Ook al kost je dat veel tijd, hiermee zijn toestellen beter beschermd tegen bedreigingen van buitenaf. En daarbij bespaar je zo extra roamingkosten.

Zorg er ook voor dat ieder apparaat is voorzien van een pincode of wachtwoord. Mocht je iPad of smartphone gestolen worden, maak je het de dief moeilijker om toegang te krijgen tot het apparaat. Sterker nog, door je device goed te versleutelen, maak je de data ontoegankelijk voor de potentiële hakker.

Maak ook een backup van de data op de apparaten die je meeneemt. Mocht je het device verliezen, wordt het gestolen of gaat je gadget kapot, dan zijn alle gegevens online nog beschikbaar. Nog beter is het om je data (veilig) te blijven synchroniseren zodat alle vakantieherinneringen veilig zijn.

Op de plek van bestemming
De verleiding om dat prachtige uitzicht met je al je vrienden op social media te delen of in te checken via gps in dat luxe hotel is waarschijnlijk groot. Houd er echter rekening mee dat ook criminelen deze plaatjes kunnen zien. De boodschap die je stuurt is namelijk: ‘wij zijn niet thuis, dus ga gerust je gang’. Wacht tot je thuis bent met het uploaden van je vakantiefoto’s.

Als je toch online wilt zijn op vakantie, probeer dan altijd een kabel of 3G te gebruiken in plaats van een WiFi-verbinding. Verzend nooit belangrijke persoonlijke informatie via een publieke computer. Deze computer kan sporen van je login details opslaan (of je vergeet zelf uit te loggen) en publieke WiFi-netwerken zijn publiek en voor iedereen toegankelijk. Je activiteiten op het netwerk zijn dus ook voor iedereen zichtbaar. Zelfs op netwerken die beveiligd zijn met een wachtwoord.

Als je de gadgets niet gebruikt, zorg dan dat ze goed zijn opgeborgen in een kluis (gebruik niet je kamernummer als wachtwoord, criminelen gebruiken dezelfde geheugensteun). Als de apparaten te groot zijn voor in de kluis, vraag dan de receptie naar een passende oplossing.

Schermafbeelding 2012-07-09 om 11.11.57 

Avatar foto
Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.