Algemeen05.03.2013

Hotelkamerprijzen stegen in 2012 wereldwijd met 3 procent


Hotels.com doet non-stop onderzoek naar trends en ontwikkelingen op gebied van hotelkamerprijzen en -boekingen. Uit resultaten van hun laatste onderzoek blijkt dat het afgelopen jaar de prijzen van hotelkamers wereldwijd zijn gestegen. Ten opzichte van 2011 betaalde je in 2012 3 procent meer voor een hotelkamer. Deze stijging had echter nóg hoger kunnen zijn. De crisis in eurolanden hebben namelijk het wereldwijde gemiddelde omlaag gehaald.

Uit de resultaten zijn ook drie opvallende regio’s te noemen. In de Caraïben stegen hotelkamerprijzen met 6 procent, in Noord-Amerika met 5 procent en in de Pacific met 4 procent.

Hotels.com noemt de index waarnee ze hotelkamerprijzen vergelijken de HPI (HotelPriceIndex). De index van 2012 staat op 107, tien punten onder de piek van 117 uit 2007 en slechts licht boven het niveau van 106 uit 2005.

Ook al zijn de prijzen de afgelopen jaren dus gestegen, ze zijn nog altijd lager dan de piekprijzen van vijf jaar geleden. De wereldeconomie herstelt zich dus, maar in Europa kunnen we dat tempo nog niet volgen.

Wat betaalde je in 2012 in Nederland voor een hotelkamer? 
In Nederland betaalden reizigers uit de eurozone in 2012 met een gemiddelde hotelprijs van 108 euro per overnachting. Dat is 2 procent minder dan in 2011. Amsterdam bleef de duurste hotelbestemming in Nederland voor reizigers uit de eurozone, met een gemiddelde prijs van 120 euro per overnachting.

In 2013 zal het internationale toerisme weer wat toenemen, zo is de verwachting. Met name Azië zal de komende jaren in trek zijn, door een verbeterde infrastructuur en het tempo waarin nieuwbouw plaatsvindt. En dat tegen lage prijzen. Op naar Azië!

Avatar foto
Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.