Bart is fotograaf en gek op reizen. Zijn favoriete bestemmingen zijn Noorwegen, IJsland, Finland maar ook Oostenrijk, Zwitserland en Italië. Hij maakt graag lange wandelingen, is een ontzettende muziekliefhebber en in zijn vrije tijd kookt hij graag.
Laatst sprak ik een vriendin van me die aan me vroeg of ik haar de belangrijkste functies van haar nieuw gekochte spiegelreflexcamera wilde uitleggen. Ze gaat binnenkort op vakantie en wil niet alles op de automatisch stand fotograferen.
Aangezien ik na het recentelijk behalen van het diploma ‘vakfotograaf’ aan de fotovakschool toch wel de nodige kennis heb vergaard, is dat natuurlijk geen enkel probleem. De vaak te technische en saaie gebruiksaanwijzing doornemen is voor veel mensen dan ook niet weggelegd. Vandaar dat ik besloten heb om de drie belangrijkste onderdelen eens onder de loep te nemen zodat je deze meteen kunt gebruiken op je aankomende vakantie.
Diafragma: scherptediepte
Als eerste begin ik met het uitleggen van het diafragma, dit wordt aangeduid met het ‘f- getal’. Hoe hoger het f-getal, hoe meer van het onderwerp wat je wil vastleggen scherp zal zijn. Dit wordt bepaald door de hoeveelheid licht dat op de sensor valt. Wil je dus een bloem fotograferen en de achtergrond onscherp hebben, dan zul je een groot diafragma (kleine f-waarde) moeten gebruiken. Wil je juist alles scherp hebben (voor-en achtergrond) dan maak je gebruik van een klein diafragma (hoge f-waarde).
Zelf uitproberen: pak je camera erbij
Pak anders je camera erbij en test het uit door de camera te in te schakelen op de Av-stand (Canon) of de A-stand (Nikon). Heb je een ander merk camera en staat er geen Av of A bij zet hem dan op het programma ‘diafragma voorkeur’. Bij dit programma zal de camera zelf een goede sluitertijd kiezen zodat de foto niet te donker of te licht wordt. Wanneer je nu je camera instelt op de kleinste f-waarde zul je zien dat wanneer je een foto maakt, het onderwerp waar je op richt scherp is en de achtergrond niet. Wanneer je inzoomt kun je dit effect zelfs nog wat vergroten. Door de f-waarde te verhogen en weer een foto te nemen zie je juist de scherpte in de gehele foto toenemen. Hoeveel scherpte er in de foto moet zitten hangt uiteraard van jou als fotograaf af en wat je ermee wilt laten zien. Ik ga meestal uit van een onscherpe achtergrond bij een waarde lager dan f5.6 (afhankelijk van hoe ver je inzoomt) en veel scherptediepte vanaf f8. Het verhaal over 1/3 stops laat ik in deze blog voorlopig achterwege.
Fotograferen landschap
Wanneer je een landschap gaat fotograferen met voldoende licht (overdag), zul je waarschijnlijk geen probleem ondervinden met de sluitertijd. Ik ga er van uit dat je een hoog f-getal gaat gebruiken omdat je alles zoveel mogelijk scherp wilt hebben. Maar is het bijvoorbeeld wat donkerder die dag, dan kan de sluitertijd te lang gaan worden en het beeld wazig worden. Bij een hoger f-getal zal namelijk de sluitertijd gaan toenemen en dan komt het statief om de hoek kijken. Persoonlijk maak je de mooiste (landschap)foto’s in de vroege ochtend en in de avond en dan kun je gewoon niet zonder statief. Tevens hebben de meeste camera’s nog een ‘hulpmiddel’ genaamd ISO-waarde. Hierover later meer.
Test eens uit wat je camera aankan door deze in verschillende omstandigheden te gebruiken en pas daarbij het f-getal aan zodat je achteraf op de computer dit kunt bekijken en beoordelen. Je zult al snel zien dat je met deze functie zoveel meer uit je camera kunt halen. Heel veel succes met oefenen en mocht je vragen hebben dat kun je deze middels een reactie hieronder achterlaten. Ik zal proberen hier zo snel mogelijk op te antwoorden. Blijf in ieder geval de site in de gaten houden want ik zal deze week het vervolg plaatsen over het volgende onderwerp ‘sluitertijd’.
Gerelateerde artikelen
Winter17.02.2014
Tips voor het maken van mooie wintersportfoto’s
4 handige tipsAlgemeen19.11.2013
Urbex Fotografie tips & tricks
Het fotograferen van verlaten en vervallen pandenLifestyle19.07.2013
Fotografie tips & tricks deel 3: ISO (lichtgevoeligheid)
Algemeen09.07.2013
Fotografie tips & tricks deel 2: sluitertijd
Verder lezen over Fotografie
Stedentrips29.11.2024
Fotografietips voor Marrakech: de meest fotogenieke plekken en momenten
Lifestyle16.09.2024
9 tips om de mooiste vakantiefoto’s te maken met je telefoon
Gadgets23.03.2023
Review: op reis met de Thule Aspect camerarugzak
Gadgets07.02.2023
Met deze kindercamera maken de kids zelf de leukste foto’s!
Winter09.02.2021
Zo maak je foto’s met je iPhone terwijl het vriest – zonder je handschoenen uit te doen
Winter06.02.2021
6 tips voor fotograferen in de sneeuw: zo doe je dat!
Gadgets15.10.2020
Polaroid Lab laat je leukste vakantiefoto’s tot leven komen!
Lifestyle15.09.2020