Algemeen09.07.2013

Slurpen uit respect: tafelmanieren van over de hele wereld


Met mes en vork eten, niet met volle mond praten en niet met je handen eten, volgens mij heeft iedereen dit vroeger vaak genoeg gehoord. Grappig om te weten dat in verschillende culturen hele andere regels gelden. Als je in China een harde boer laat kom je hier vlekkeloos mee weg, zij vinden dit namelijk heel respectvol. Nog meer weetjes lees je hieronder.

1. Mes en vork of stokjes

In veel Aziatische landen en zo ook in Japan wordt er met stokjes gegeten. Even oefenen en ook jij kunt het. Wel zitten hier bepaalde regels aan verbonden. Zet bijvoorbeeld nooit je stokjes rechtop in je eten, dit betekent namelijk dat je het eten aan het offeren bent. Mocht je in Japan zijn dan is het wel zo beleeft als je je bord leeg eet. Zou je dit niet doen, voelt het voor Japanners als een grote belediging.

2. Handen

Wij eten bijna al onze maaltijden met mes en vork. In sommige landen eet je met je handen. Lekker back to basic;). Wel zitten hier bepaalde regels aan verbonden. Eet namelijk altijd met rechts, dit is de hand die hygiënisch is. Links gebruik je voor een toilet bezoek.

3. Met doorgeefs

In Nederland is het heel gebruikelijk om de pannen en schalen die op tafel staan door te geven. In sommige Islamitische landen is dit niet het geval. Je mag alleen van de schalen eten die binnen handbereik staan. Heb je zin in iets dat buiten handbereik staat, helaas pindakaas!

4. Leg maar neer

In bepaalde regio’s in China is het gebruikelijk om alles wat je niet opeet, dus botjes en graatjes met het stokje uit je mond haalt en op de grond of het tafelkleed gooit. Het gezegde in China zegt ook dat een tafel na een goede maaltijd eruit ziet als een slachtveld. Ook is het normaal om te slurpen, te boeren, hard te smakken en met volle mond te praten. Dit toont namelijk respect en laat blijken dat het een goede maaltijd is.

Weet jij nog meer opmerkelijke tafelmanieren? Laat het ons weten!

Avatar foto
Claire de Boer

Claire verruilt het Amsterdamse leven de komende maanden voor een tripje rond de wereld. Ze wil zo veel mogelijk van de wereld zien en doet dit het liefst met haar backpack. Ze wordt gelukkig van een HIT workout, lekker eten en een goed feestje!