Algemeen25.07.2013

De Azoren, dé ideale bestemming voor het najaar!


Wie Nederland niet in de zomermaanden wil verlaten om samen met miljoenen anderen in de file te gaan staan op weg naar het Zuiden, of met alleen maar Nederlanders op de camping gaan staan in Duitsland, heeft eigenlijk een goede keus gemaakt. De kans is vrij groot dat het hier in juli en augustus ook best mooi weer is en in Spanje stijgt het kwik tot veertig graden, zodat niemand nog zin heeft een van die mooie steden te bekijken. Voor de lange, donkere, regenachtige herfst die voor ons ligt is het raadzaam eens te boeken, zo tussen oktober en december, niet alleen omdat het goedkoper is.

Azoren: ideaal voor ontspanning en wandelen

Een bestemming om te ontspannen en te wandelen bij milde temperaturen, zijn de Azoren, waar je zelfs in november gemiddeld vijf uur zon per dag hebt en een mininumtemperatuur van zestien graden, waarbij het zeewater nog een aangename temperatuur van 20 graden bereikt. Op Vlucht24.nl zijn alle vliegmaatschappijen te vinden, die deze archipel aandoen. Het zijn overwegend Portugese, zoals TAP Portugal en Sociedade Acoreana de Transportes (vanuit Schiphol vaak met een tussenstop in Lissabon) naar Ponta Delgada of Terceira, maar ook British Airways en Sata International vliegen het hoofdeiland São Miguel aan vanaf Rotterdam.

azoren.jpg
azoren.jpg

Terceira: UNESCO Werelderfgoed

Ook al zijn hier de vier seizoenen te onderscheiden, zelfs in de winter zakt de temperatuur gemiddeld nooit onder de 12 graden en blijft het bij maximaal 7 regendagen. Deze eilandengroep hoort bij Portugal en er wordt Portugees gesproken, maar als je een denkbeeldige lijn trekt van Portugal naar New York, dan ligt deze op ongeveer één derde van de reis naar Amerika, midden in de Atlantische Oceaan dus. Van de zeventien eilanden zijn er maar negen bewoond, een van de bekendste is Terceira, omdat het op de UNESCO-lijst van werelderfgoed staat vanwege de oude stad Angra do Heroísmo. Deze stad heeft al sinds 1534 stadsrechten en is daarmee de oudste van de Azoren. De charmante vissershaven en de kathedraal zijn echte plaatjes, evenals de kleurige wit-blauwe huisjes.

Ook qua natuur zijn de Azoren een reis waard, wandelaars kunnen hier hun hart ophalen. Deze altijd groene, vulkanische eilanden hebben een prachtige, ongerepte natuur en zelfs hoge bergen. De hoogste berg van Portugal ligt hier op het eiland Pico, met 2351 meter, natuurlijk ook een vulkaan. Omdat deze eilanden zo geïsoleerd liggen, zijn hier 70 plantensoorten te vinden die nergens anders inheems zijn! Ook de toeristenonderbrenging is aangenaam en niet te massaal in kleine hotels, pensions en lodges. Kortom: zowel voor senioren, gezinnen als gestresste midlifers een passende vakantiebestemming.

Foto credits: Fotolia.com.

Avatar foto
Jeroen Bouwman

Jeroen maak je het meest gelukkig met een backpack op zijn rug en 'destination unknown'. Is wars van toerisme en gaat graag op zoek naar de mooie verhalen van locals. Het liefst is hij in de bergen, in Nepal of de Pyreneeën.