Algemeen02.08.2013

Op verkenningstocht door de Franse Auvergne: deel 1 Clermond Ferrand


clermont ferrand1.JPG
clermont ferrand1.JPG

Al jaren is Frankrijk mijn favoriete vakantieland. De veelzijdigheid van de natuur, de prachtige steden en de grote verschillen in al die provincies maken het land voor mij bijzonder. Een streek waar we jaren lang links en rechtsom voorbij zijn geraasd met de auto is de Auvergne. En dat is zonde want de Auvergne, met het indrukwekkende oud vulkanisch gebergte, de middeleeuwse dorpjes en niet te vergeten de heerlijke kazen, verdient terecht meer aandacht. Hoogste tijd om de Auvergne te verkennen dus!

We beginnen onze tocht in de hoofdstad van de Auvergne: Clermont Ferrand. Gelegen aan de voet van de bekende Puy de Dôme. Met ruim 140.000 inwoners is het een voor Frankrijk middelgrote stad. In het verleden is de stad economisch sterk afhankelijk geweest van de grootste bandenfabrikant (naast kaarten en gidsen) in de wereld Michelin.

Hele stadswijken waren in de vorige eeuw sterk afhankelijk van de bandenfabrikant. De vergelijking met Philips (Eindhoven) is hier snel gemaakt. Wie geïnteresseerd is in het bedrijf moet zeker de het museum ‘l’Aventure Michelin’ bezoeken. Het museum biedt op 2000 m² een chronologisch en thematisch overzicht van het werk vanaf de oprichting tot aan de huidige technologische toekomstvisie van het bedrijf.

Meest opvallende monument is de grote en al even indrukwekkende kathedraal van Clermont-Ferrand die net als veel huizen in het oude centrum een zwarte kleur heeft, doordat ze zijn gebouwd van lavastenen. Na een korte wandeling door de gezellige straatjes belanden we op het beroemste plein van de stad, de Place de Jaude met een groot standbeeld van Vercingetorix, gebeeldhouwd door Frederic Bartholdi en beroemd geworden als maker van het Vrijheidsbeeld in New York.

place de jaude clermont ferrand.png
place de jaude clermont ferrand.png

Clermont-Ferrand heeft ondanks de grote hoogteverschillen in de stad (je moet er flinke kuiten hebben) de fietser in haar armen gesloten. De stad heeft inmiddels bijna 80 km aan fietspaden liggen. Op het plein vinden we net als in een aantal andere grote Franse steden een fietsplan waar je voor een paar euro per uur een fiets kunt huren.

clermont ferrand fietsen.JPG
clermont ferrand fietsen.JPG

Na een korte stadswandeling waarin onze gids wijst op de vele verborgen bijzonderheden in en op de huizen, vertrekken we aan het einde van de middag naar de bekendste Spa en Welness locatie van Clermond Ferrand: ‘Royatonic‘. Het populaire centrum trekt jaarlijks vele honderdduizenden bezoekers.

clermont ferrand huizen.png
clermont ferrand huizen.png
Royatonic spa welness.JPG
Royatonic spa welness.JPG

Een echt Spa-gevoel krijg ik er niet omdat de inrichting toch wat weg heeft van een zwemparadijs. Met verlichte gangen met neon en kinderen die er rondrennen oogt en voelt het anders. Toch hebben de thermale baden wel degeijk hun heilzame werking. Op de tweede verdieping krijg je wel een gevoel van Spa en Welness als we een kijkje mogen nemen in de vele relax en verzorgingsruimtes voor alle denkbare beautybehandelingen. Royatonic beschikt verder over een biosauna, Finse sauna, ijsbad, stoombad, aromatisch bad en hete baden, welke allen uit vulkanisch rotssteen zijn gehakt. 

Royatonic welness .JPG
Royatonic welness .JPG
Royatonic Spa.JPG
Royatonic Spa.JPG

Een aantal reisgenoten duiken nog even snel het warme water in. Zelf verkies ik de rust van het terras voor een Perrier Menthe. Nog te vroeg voor koud biertje. Met onze stoere chauffeuze vertrekken we daarna richting onze ‘gîtes d’étape’ bij Archipel Volcans in de buurt van die fameuze berg de Puy de Dôme. Archipel Volcans is gelegen in het Parc Naturel Régional des Volcans in de buurt van een andere toeristische trekpleister, het fraaie en zeer informatieve Vulcania.

puy de dome auvergne.png
puy de dome auvergne.png

De Puy de Dôme zoals we hem vaak hebben gezien. Een pukkel in het landschap waarvan de top zich verschuilt in de wolken. Meer informatie over Clermond Ferrand kun je vinden op de website van de stad.

Avatar foto
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.