Een rondreis langs vreemde Chinese hapjes: onze top 5

Vorig artikel Volgend artikel
chinese_keuken.jpg

Foe yong hai en babi pangang, ze smaken in China beter dan wij in Nederland gewend zijn. Sterker nog: de Chinese keuken is érg uitgebreid en totaal niet te vergelijken zoals hier. Naast de traditionele Sichuan keuken, de hotpot en de Peking eend, komen er ook vreemde gerechten voorbij op een gemiddelde Chinese menukaart of foodmarkt. Schrik niet, want de meeste zijn best lekker!

Wij zetten er een aantal voor je op een rijtje die je (…als je durft) geproefd moet hebben tijdens een reis door China.

1. Kippen klauwen

Waar wij kippenpoten en kippenvleugeltjes op de barbecue leggen, worden er in China heuze kippenklauwen gegeten. Je vindt ze in soep, als snack bij een biertje of koud en voorverpakt in een zoetzuur sausje. In Hongkong worden de klauwen gefrituurd: Lekker knapperig dus! Maar ook in Nederland kom je de klauwen tegen in de betere Chinese restaurants. Een goed begin als voorbereiding op je China reis.

2. Wilde honingbijen

Een prima snack voor tussendoor! In de provincie Yunnan, in het  zuidwesten van China, gaan ’s nachts lokale boeren de bergen in op zoek naar de nesten van honingbijen. Met gevaar voor eigen leven worden de nesten weggehaald en niet voor de honing, maar voor de bijen zelf. Volgens de lokale Hani minderheid smaken ze het beste gefrituurd met peper en zout. Vanwege de honing zijn de bijen van nature lekker zoet en daardoor misschien wel de meest aan te raden lekkernij.

3. Vogelnest soep

We blijven nog even bij gevogelte en als soep vooraf staat de ‘bird’s nest soup’ op het menu. Deze soep kenmerkt zich door het nestje van de gierzwaluw. Het nest wordt weggehaald nadat de zwaluw het nest heeft verlaten. Hoofdingrediënt van deze soep: speeksel van de gierzwaluw. De prijzen van deze nestjes kunnen in China hoog oplopen: sommige nestjes kunnen namelijk tot $ 10.000,- opbrengen! ‘Gelukkig’ zijn er ook nestjes van rond de € 50,- te vinden. Heb je na je eerste Peking eend behoefte aan iets anders, ga dan op zoek naar deze delicatesse.

4. Gekheid op een stokje

Als snackje tussendoor. Voordat Chinese jongeren de bioscoop induiken of bij een eerste date mag een stokje niet missen. Zo’n beetje alle kleine diertjes worden aan een stokje geregen en gefrituurd. Sprinkhanen, zeesterren, schorpioenen en duizenpoten zijn de meest gegeten lekkernijen. Dat is nog eens ‘met stokjes eten’!

5. Harige eenden embryo’s

Deze gekookte eendeneieren zijn een delicatesse in onder meer Vietnam en de Filipijnen, waar ze Balut heten. Toch is de oorsprong van dit gerecht in China te vinden. Bevruchte eendeneieren worden ongeveer 17 tot 21 dagen opgewarmd en bewaard, waardoor het embryo half volgroeid is. Hoe langer je wacht, hoe meer veren en kraakbeen je proeft! Kortom een verschrikkelijke structuur, toch is dit hapje volgens de Chinezen uiterst voedzaam met veel proteïne en wordt in China gezien als een volwaardig tussendoortje.

Ben jij niet bang voor deze top 5? Tip ga met een gids op foodsafari in Beijing en leer alles over de Chinese eetcultuur. Je leert welke gerechten er wanneer gegeten worden en pikt, als je durft, zelf ook een gefrituurde krekel mee. Een leuke toevoeging op je China reis naast het wandelen over de bijna eindeloze Chinese Muur en een bezoek aan het historische Plein van de Hemelse Vrede, waar ooit een Chinese student in z’n eentje een rij tanks tegenhield. Reis vervolgens over de hoogvlakten van west China naar de blauwe meren van Jiuzhaigou of dobber op een bamboevlot tussen de groene karstbergen van Yangshuo.

Dit artikel is geschreven door reisspecialist Koen, van China online.  Hij heeft zelf meerdere keren door het land gereisd en zich meerdere malen verwondert over de Chinese keuken.

Meer content

Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies