Algemeen07.09.2013

Hoe lang zullen VVV kantoren nog blijven bestaan?


vvv-canada.png
vvv-canada.png

Kom jij er nog wel eens, bij een VVV kantoor? ‘VVV heeft als doel het bevorderen van toerisme, recreatie en de vrijetijdsbesteding door toeristen, recreanten en bewoners als een goede gastheer van dienst te zijn’ zoals de officiële omschrijving van het VVV is. Maar de bekende VVV kantoren, waar je vroeger wel eens kwam, kom jij daar eigenlijk nog? Ik eerlijk gezegd nooit. En met mij een hele hoop andere mensen denk ik. Toch zijn ze er nog. Maar er zijn ook alternatieven mogelijk, zoals ze in Canada inzetten.

In Canada kwamen ze er ook achter: het bezoek aan dergelijke toeristische informatiepunten liep steeds verder terug. Doordat we een hoop informatie online kunnen vinden, is er gewoon minder behoefte aan een fysiek informatiepunt. Daarom hebben ze in het Canadese Torfino het fysieke informatiepunt ook mobiel gemaakt. Alleen als er veel vraag is, komt dit mobiele informatiepunt in actie.

In het Canedese Torfino wordt informatie gebracht door een camper. Al sinds 2011 liet het bezoek aan de winkel enorm terug en ook moest een vestiging gesloten worden. Toch zijn er een hoop recreanten en toeristen die naar de Canadese stad Torfino komen, je kan er namelijk heel goed surfen. Behoefte aan informatie is er dus wel degelijk, maar niet in de vorm zoals dat werd aangeboden. Op dagen dat het druk is laat de camper zich zien, en ook tijdens bijvoorbeeld evenementen. Maar is het rustig dan heeft de camper ook rust. Zo kan de Canadese stad nog steeds mensen voorzien van informatie, maar blijven de kosten laag.

In Nederland heb je nog steeds de VVV kantoren. Maar hoe lang gaan die het nog volhouden? Of zouden zij inmiddels ook met dit soort nieuwe concepten bezig zijn? Gezien de website van VVV denk ik van niet. Die is zo old school… Al is er dan wel weer een hip appje op Facebook met ideeën voor een dagje weg. Dus wie weet 🙂

Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.