Algemeen12.10.2013

Op verkenningstocht door de Franse Auvergne: deel 5 Mont Dore en Lac du Chambon


mont.png
mont.png

Op de 3 dag van ons verblijf in de Auvergne hebben we een behoorlijk uitgebreid programma. Onze dag begint met een rit van 150 km terug naar het meer noordelijke deel van de Auvergne. Via het prachtige stuwmeer de Bort les Orgues is onze eerste stop in de omgeving van het skigebied van Mont Dore in het plaatsje La Bourboule waar we voor het eerst kennis maken met Land Art, een project wat verspreid is over een zeer groot gebied. 

Wie alle 15 objecten in de natuur wil gaan bekijken moet daar zeker 2 tot 3 dagen voor uittrekken. Veel van de kuntswerken liggen zo ver in de nautuur verscholen dat het je uren te voet kost om ze kunnen vinden. Na een korte stop rijden we door naar een hoogte van 1.400 meter en komen we aan bij het dalstation van de Mont Dore. 

Dit kleine maar gezellige skigebied maakt een gemoedelijke indruk. De natuur lijkt hier bijna te zijn ontworpen. Ondanks de hoge temperaturen ligt er nog steeds sneeuw op sommige stukjes van de bergen in dit gebied. In de zomer is dit gebied prachtig om te wandelen en te fietsen. Je verveelt je geen enkel moment, er is gewoon zoveel te zien. In de winter is dit gebied een goede plek om te gaan wintersporten. Met een kleine vijftig kilometer aan pistes en een goede verbinden naar het skigebied Super-besse kun je je ook tijdens het winterseizoen prima vermaken.

Hieronder krijg je een impressie van dit prachtige gebied.

DSC_0096.JPG
DSC_0096.JPG

Wakker worden in de Cantal en dat is dit je uitzicht, bonjour a tous!

Bort-les-orgues.png
Bort-les-orgues.png

Onderweg naar onze volgende bestemminge passeren we het prachtige stuwmeer de Bort les Orgues.

land_art.png
land_art.png

Land Art’ in het centrum van La Bourboule in de buurt van het wintersportgebied van Mont-Dore.

mont_dore.JPG
mont_dore.JPG

Het skigebied van Mont Dore.

cafe_de_paris.png
cafe_de_paris.png

Cafe de Paris in Mont Dore, lekker eten met natuurlijk Cantal kazen die in vrijwel ieder gerecht worden verwerkt. Internet in dit gebied is zeldzaam maar bij Cafe de Paris hadden we gratis Wifi en nog eens snel ook.

col de la Croix_morrand.png
col de la Croix_morrand.png

Col de la Croix Morrand in de buurt van de befaamde Super Bresse en een prachtig gebied om te verkennen.

ebikes.png
ebikes.png

We huren onze zeer kostbare e-bikes (met Peugeot-aandrijving) in Saint Nectaire. Liefhebbers die hier gebruik van willen maken moeten op zoek naar verhuurders met de melding ‘Location VTT Electrique’. Het aantal verhuurlokaties neemt snel toe in de meeste gebieden. Uiteindelijk zorgen deze zeer sportieve en kostbare fietsen ervoor dat iedereen (mits redelijk getraint) in deze omgeving kan fietsen. De stijgingspercentage’s zijn soms extreem met klimmetjes boven de 20%. Zonder trapondersteuning is dit alleen voor de zeer goed getrainde fietser te doen. 

De kwaliteit van e-bikes kan enorm verschillen. Toch valt ons op dat vrijwel alle verhuurders die wij hebben ontmoet met zeer goede fietsen werken. De kosten varieren van 25 tot 40 euro per dagdeel.  

ebike_nature.png
ebike_nature.png

Foto’s liegen altijd over het stijgingspercentage maar iedereen was hier even blij met de extra watt’s van de e-bike. Zonder deze ondersteuning zijn veel paden alleen geschikt voor ervaren en getrainde mountainbikers. 

ebike_mountain1.png
ebike_mountain1.png

De uitzichten in dit gebied zijn prachtig. Hoewel het dit deel van de Aubergne zich ook prima leent voor mooie uitstapjes met de auto wordt het pas echt genieten als je te voet of zoals wij op (e-)mountaibikes de natuur in gaat. 

Land_art_lac_du_chomond1.png
Land_art_lac_du_chomond1.png

Ook boven in de heuvels rond Lac du Chomon vinden we een van de objecten uit het Land-Art project. De film die de kunstenaar heeft geinspireerd is te raden …

Schermafbeelding 2013-09-12 om 23.12.40.png
Schermafbeelding 2013-09-12 om 23.12.40.png

Op de foto met mijn reisgenoten aan het Lac du Chambon.

bike_cleaning1.png
bike_cleaning1.png

Na ons enerverende fietstochtje waarbij we ook nog verrast werden door een cologne van Jeeps die hun jaarlijkse mountain-dagje hadden via de (mountainbike)paden komen we terug bij ons vertrekpunt. Hier laat onze gids Thiery Sauvanet (manager en eigenaar van het Cazino de Saint Nectaire) nog even zien hoe je je mountainbike kunt schoonmaken als je terug komt uit de heuvels.

Het gebied hier rond het Lac du Chomon kent 47 VTT-circuits die samen goed zijn voor 435 km fietsplezier. Ik vond het hier zo geweldig dat ik nu al weet dat ik hier volgend zeker terug ga komen. De Auvergne is voor fietsliefhebbers een absolute aanrader een een verrassing als je er nog nooit bent geweest. 

Avatar foto
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.