Algemeen22.01.2014

93 procent van de Nederlanders ging in 2013 op vakantie


Ook al was er afgelopen jaar nog sprake van crisis in Nederland, toch is 93 procent van de Nederlanders op vakantie geweest. Dat blijkt uit onderzoek van Corendon. De meeste vakanties vonden plaats binnen Europa (66 procent), en 40 procent van de Nederlanders ging in ieder geval ook in eigen land op vakantie. Dit bericht lijkt in strijd met het nieuws van het NBTC, dat onlangs ook gegevens over de vakantiemarkt in Nederland liet zien. Nog een opvallende bevinding is dat de helft van alle Nederlanders niet zou afreizen naar een bestemming waar geen Wi-Fi is. Nu kun je dat tegenwoordig rustig eisen, omdat Wi-Fi op heel veel plaatsen beschikbaar is. 

Hoewel heel veel Nederlanders zeggen prima twee weken zonder internet te kunnen, willen heel veel mensen toch niet zonder. Eén op de vijf vindt internet op de vakantiebestemming zelfs cruciaal. Het gaat dan met name om het kunnen checken van e-mail en social media en dan met name Facebook. We zeggen wel zonder te kunnen, maar willen het gewoon niet.

Het onderzoek van Corendon is gehouden in december 2013 onder 1.050 respondenten die in de afgelopen vijf jaar minimaal één keer op vakantie zijn geweest. 

Veiligheid

De veiligheidsadviezen omtrent wel of niet afreizen naar een bepaalde bestemming, zijn er niet voor niets. Toch zijn er een heleboel reizigers die niet eens kijken naar het actuele reisadvies. Slechts een kleine 40 procent kijkt wat het actuele advies is, maar dan nog wil dat niet zeggen dat men zich eraan houdt. 12 procent negeert het advies als het negatief blijkt te zijn. De meeste mensen luisteren er echter wel naar: 64 procent zal de reis annuleren als het advies negatief is. 

Nog een paar opvallende zaken die in dit onderzoek naar voren komen:

  • mannen worden op vakantie sneller verliefd dan thuis
  • Nederlanders hebben op vakantie evenveel seks als thuis
  • thuis wordt het budget voor de vakantie vastgesteld, en vrouwen bewaken dat strenger dan mannen
  • in het buitenland geven we meer fooi dan in eigen land
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.