Algemeen15.10.2009

Blog Action Day 09: aandacht voor Climate Change


Vandaag is het Blog Action Day 09. Wereldwijd zijn bloggers opgeroepen om het vandaag maar over één ding te hebben: Climate Change. En als travelblog doen wij daar graag aan mee.

Problemen met het klimaat zijn er al een tijdje. Opwarming van de aarde is steeds meer een issue. Voor jou als reisfanaat heeft deze opwarming behoorlijke gevolgen, want de natuur verandert. Poolkappen smelten, het waterpijl stijgt waardoor land onder water komt te staan. Daarom zijn er een aantal plaatsen op aarde die je maar beter zo snel mogelijk kan bezoeken, voor het te laat is! Een paar tips.

Ergens tussen Australie en Hawaii ligt eilandengroep Tuvalu. Een schitterend paradijsje, dat compleet in de oceaan drijgt te verdwijnen door stijging van de zeespiegel. Met zo’n 12.000 inwoners is het eiland pittoresk te noemen. Handel vindt er niet echt plaats, de eilandengroep moet het vooral hebben van de verkoop van het .tv domein. Maar ja, de stijging van het waterpeil dreigt dus een einde te maken aan het bestaan van de eilanden. De inwoners maken zich nog niet zo druk, het kan nog zeker 50 jaar duren voor het zover is. Een reis boeken naar Tuvalu is nog niet zo eenvoudig, maar het is er zo mooi dat het de lange reis meer dan waard is.

En dan de poolkappen, ook daar zijn de gevolgen van de klimaatverandering goed te merken. De poolkappen smelten waardoor flora en fauna verwoest wordt. De natuur daar is namelijk afhankelijk van ijs. Door smelten wordt de hoeveelheid ijs steeds minder. Reizen naar de Noordpool, met name naar Spitsbergen, worden nu nog volop aangeboden. Maar wacht niet te lang meer…

Wintersportliefhebbers zullen het niet willen horen, maar ook de gletjsers smelten. En dat betekent minder mogelijkheden om te skien en snowboarden. Geniet er dus nog maar goed van! Ga bijvoorbeeld skien op de Pasterze-gletsjer in de Großglockner (Oostenrijk)! Voorspeld is dat die gletsjer er over 50 jaar ook niet meer is.

Wat kan jij nou doen om te opwarming tegen te gaan? Heel simpel: wees zuinig met energie. Let wat vaker op lampen en computers die onnodig aanstaan. Want alle kleine beetjes helpen!

Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.