Algemeen26.05.2010

Franse provinciale wegen zijn onveilig!


Bergweg2KL.jpg
Bergweg2KL.jpg
Uit de inspectie van EuroRAP blijkt dat de Franse provinciale wegen (routes nationales en routes départementales) niet veilig zijn. Wie komende zomer van plan is naar Frankrijk te gaan, moet dus goed uitkijken!
 
De Franse wegen halen slechts één à twee sterren (van de maximaal te behalen vijf sterren). De snelwegen (autoroutes) in Frankrijk zijn wel op het goede niveau, met vier sterren. Volgens de ANWB is de staus van de wegen ‘zorgwekkend’. De verkeersveiligheid van deze wegen zou al zo’n 15 jaar achterlopen, in vergelijking met Nederland.

4.300 km aan Franse wegen is onder de loep genomen, waarvan 1.400 km aan toeristische routes in de Provence. Op de kronkelende wegen is vaak sprake van onoverzichtelijke kruispunten, de bermen zijn onveilig door obstakels of er is helemaal geen berm maar een gapende afgrond. De automobielclubs, die in EuroRAP samenwerken, bevelen aan om op deze wegen veilige inhaalmogelijkheden te maken, kruispunten waar mogelijk te vervangen door rotondes en bomen, rotsen en afgronden af te schermen met vangrails.

Frankrijk is niet alleen favoriet als vakantiebestemming, maar ook als doorreisland. 1,5 miljoen Nederlanders reizen deze zomer per auto af naar Frankrijk. De belangrijkste doorreisroutes zijn de bekende Route du Soleil, via Metz, Lyon, Perpignan en de route langs Parijs, Tours en verder naar het zuiden naar Biarritz.

Ga je toch naar Frankrijk, en zal je rijden over provinciale wegen, denk dan aan het volgende.

  • Pas uw rijgedrag aan, let op uw snelheid, hou voldoende afstand en haal zo min mogelijk in op provinciale wegen.
  • Ga goed uitgerust op weg en las voldoende pauzes in, de vuistregel is twee uur rijden, een kwartier rust
  • Bereid de vakantieroute voor en wees u bewust van risico’s op provinciale wegen. De ANWB heeft voor leden gratis routekaarten met de belangrijkste hoofdroutes. Meer info hierover: Verkeersinformatie zomervakantie
  • Vermijd de zwarte zaterdag. Op die dag gebeuren er door de grote verkeersdrukte veel ongevallen.
Avatar foto
Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.