Algemeen23.08.2022

7 ultieme tips om te reizen met alleen handbagage


Heb je een vliegreis op de planning staan en overweeg je te reizen met alleen handbagage? Dat heeft een hoop voordelen. Door te reizen met alleen handbagage ben je super flexibel. Op deze manier gaat reizen ook een stuk sneller. Je moet wel goed nadenken over wat je meeneemt en hoe je je koffer inpakt en daarbij komen onze tips goed van pas. Reizen met alleen handbagage is handig voor een (korte) stedentrip, maar ook een langere vliegreis is het goed mogelijk, als je het maar op de juiste manier aanpakt. Lees daarom deze handige tips om te reizen met alleen handbagage!

1. Kies de juiste koffer

Het begint allemaal met de keuze voor de juiste koffer. Reis je met alleen handbagage dan moet je je houden aan de richtlijnen die er zijn vanuit de luchtvaartmaatschappijen. Niet iedere koffer mag namelijk als handbagage mee aan boord. En de regels kunnen ook nog eens per luchtvaartmaatschappij verschillen. Je bent dan met name gebonden aan regels wat betreft de afmeting van de koffer. Maar je wil natuurlijk ook een koffer die stevig is, waar je voldoende ruimte in hebt en die er goed uitziet.

Afmetingen handbagage voor in het vliegtuig

Over het algemeen kun je de volgende regels aanhouden qua afmetingen van de handbagage:

55 cm hoog, 45 cm breed en 25 cm diep

Let er wel op dat dit dus per luchtvaartmaatschappij verschillend is. Hier vind je alle regels per maatschappij op een rij. Je doet er goed aan om voor vertrek te controleren wat de regels voor jouw vlucht zijn. Sommige airlines hebben bij het boarden een voorbeeld staan waar je handbagage in moet passen. Over het algemeen wordt over een centimeter meer of minder absoluut niet moeilijk gedaan.

Dit is de perfecte koffer om te reizen met handbagage

Met de Harlem uit de Green Collectie van Princess Traveller zit je helemaal goed. Eén van de belangrijkste dingen voor een comfortabele reis is dat een koffer ‘prettig rolt’ op vier wielen, en dat doet deze. De Harlem koffer is ook nog eens duurzaam: gemaakt van gerecycled materiaal. Je hebt een geïntegreerd TSA cijferslot en een handige bekerhouder aan de achterkant. En zeker zo belangrijk: hij is enorm sterk én licht.

De perfecte koffer om te reizen met alleen handbagage: de Harlem van Princess Traveller
De perfecte koffer om te reizen met alleen handbagage: de Harlem van Princess Traveller

2. Maak een inpaklijst

Super handig: maak voor je je koffer inpakt een inpaklijst. Daarop zet je alleen de essentiële dingen die je mee wil nemen. Dat is overzichtelijk en geeft ook rust tijdens het inpakken. Het is slim om de inpaklijst op te slaan voor een eventuele volgende reis of vakantie, dan hoef je niet steeds een nieuwe te maken.

Mocht je daarna nog ruimte (en gewicht) over hebben, dan kun je er altijd voor kiezen om nog iets extra’s in te pakken. Maar stop je koffer ook weer niet te vol. Wellicht wil je iets kopen als je op reis bent en heb je die extra ruimte nodig voor de terugreis.

3. Reisverpakkingen voor je toiletspullen

Reis je met alleen handbagage dan moet je zeker ook nadenken over het gewicht van je koffer. En met name in je toilettas kun je qua gewicht flink besparen.

Het is sowieso slim om niet alle toiletspullen mee te nemen. Een aantal producten kun je ook prima op de plaats van bestemming kopen. Denk aan tandpasta, zonnebrandcrème en shampoo.

Wil je toch wat meenemen, koop dan eenmalig mini-reisverpakkingen voor je toiletspullen. Daar kun je een beetje van je eigen producten in doen. Die kun je onder andere bij HEMA kopen. Het voordeel is dat deze mini’s ook te hergebruiken zijn, een duurzame optie dus.

Vloeistoffen in handbagage

Houd er rekening mee dat je maximaal 1 liter aan vloeistoffen mee mag nemen in je handbagage. En dat voor vloeistoffen geldt dat ze maximaal 100 ml per stuk mogen zijn. Ze moeten ook in een doorzichtig en hersluitbaar plastic zakje zitten. Dat zijn de regels binnen de Europese Unie.

Een bekerhouder aan je handbagage maakt reizen comfortabeler
Een bekerhouder aan je handbagage maakt reizen comfortabeler

4. Maak rolletjes van je kleding

Het klinkt wellicht onlogisch, maar door rolletjes van je kleding te maken kun je meer meenemen. Reis je met alleen handbagage dan ben je beperkt in wat je wel en niet mee kunt nemen en door kleding te rollen past er net iets meer in je koffer.

Het oprollen van je kleding heeft nóg een voordeel: zo komt je kleding ook zonder kreuken uit je koffer.

Tip: packing cubes (ook wel bagage organizers) zijn ook heel handig. Het zijn kleine, lichtgewicht tasjes waarin je je bagage kunt indelen. Hiermee kun je de beperkte ruimte in je koffer optimaal benutten. Een aparte packing cube voor elektronica of ondergoed is fijn om bij je te hebben. Ook die kun je bij HEMA kopen of bij IKEA.

Als je rolletjes van je kleding maakt, past er meer in je handbagage
Als je rolletjes van je kleding maakt, past er meer in je handbagage

5. Trek de grootste en zwaarste dingen aan

Wil je bepaalde schoenen (laarzen) of een dikke jas meenemen, trek die dan alvast aan tijdens de reis. Dit soort items nemen te veel ruimte in de handbagage in en dat is zonde. In het vliegtuig kun je die dikke jas natuurlijk uitdoen.

6. Maak thuis alvast setjes

Het is heel slim om thuis alvast setjes te maken van de kleding die je mee wil nemen. Zo voorkom je dat je losse items meeneemt die je niet kunt combineren, en die ongedragen terug mee naar huis gaan. Leg de setjes op bed klaar en kijk of je voor ieder weertype voldoende kleding bij je hebt. Ga in dit geval met name voor basics die goed te combineren zijn. Een spijkerbroek, T-shirt en trui behoren tot je basisuitrusting, ongeacht het type reis dat je gaat maken.

Heel handig: een koffer met een TSA-slot
Heel handig: een koffer met een TSA-slot

7. Op tijd boarden

Een gouden tip als laatste, maar een die zeker zo belangrijk is: ga op tijd boarden. Wanneer je op reis bent met alleen handbagage, dan doe je dat natuurlijk om kosten van het inchecken van bagage te voorkomen, maar ook om flexibel en snel te zijn. Hiermee voorkom je dat je bagage per ongeluk kwijt raakt of dat je nog heel lang na het landen bij de bagageband op je koffer moet wachten. Daarom is het slim om op tijd te boarden als je alleen handbagage bij je hebt.

Vliegtuigen hebben namelijk in de cabine beperkt ruimte voor koffers en tassen. Er is lang niet voldoende ruimte voor iedere passagier om een koffer aan boord mee te nemen, daar zijn de bagagebakken bovenin simpelweg niet groot genoeg voor. Wacht je té lang met boarden, dan zijn de bakken vol. Het kan gebeuren dat het cabinepersoneel je dan vraagt om alsnog je koffer af te geven om die (kosteloos) in het ruim te stoppen. En dat betekent dat je na de landing alsnog op je koffer moet wachten aan de bagageband. Wil je dat absoluut niet, dan is het slim om op tijd te boarden om dit te voorkomen. Wie als eerste gaat boarden, heeft namelijk sowieso ruimte in de bagagebakken voor een koffer met handbagage.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Princess Traveller.

Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Reisaccessoires

8 leuke gadgets voor een aangename vlucht

Een langdurige vlucht kan als snel vervelend worden, helemaal als je economy class vliegt. Je gaat je ergeren aan de omgeving en aan alle geluiden die je hoort. Daarom zijn er tal van reisgadgets uitgevonden om je vlucht...

Gadgets20.06.2024

8 leuke gadgets voor een aangename vlucht

Drie handige hacks voor het inpakken van je koffer

Of je nu een kleine koffer voor handbagage hebt of een enorme unit als je weken op reis gaat; inpakken is lastig. Vaak wil je te veel meenemen en wordt het proppen in de koffer. Erop gaan zitten en hopen dat de koffer op...

Algemeen11.06.2024

Drie handige hacks voor het inpakken van je koffer

Mijn favoriete reisbagage: in stijl op reis met de Thule Chasm collectie

Als het gaat om bagage zijn er voor mij een aantal dingen heel belangrijk: het moet vooral praktisch in gebruik zijn, het moet er goed uitzien én het moet van hoge kwaliteit zijn. Als je veel reist, wil je jaren lang van je koffers en tassen gebruik kunnen maken. Ik reis nu een tijdje met de Thule Chasm collectie en ben fan! Dit is waarom.

Lifestyle03.04.2024

Mijn favoriete reisbagage: in stijl op reis met de Thule Chasm collectie

8 briljante reisartikelen die je vakantie makkelijker maken!

Sommige dingen zijn onmisbaar voor op reis. Omdat ze je vakantie nu eenmaal een stuk makkelijker en daarmee leuker maken. Wij hebben acht briljante reisartikelen voor je verzameld voor in je koffer, weekendtas.

Gadgets22.01.2024

8 briljante reisartikelen die je vakantie makkelijker maken!

Review: op reis met de Thule Aspect camerarugzak

Met de Nikon D750 en drie bijbehorende lenzen (27-70, 24 en 50 mm) heb ik vaak een zware cameraset bij me als ik op reis ga. Tot voor kort zaten die gewoon los in een willekeurige rugtas zonder enige vorm van bescherming...

Gadgets23.03.2023

Review: op reis met de Thule Aspect camerarugzak

Hier moet je op letten bij het kopen van een nieuwe koffer

Reizen met een koffer heeft een hoop voordelen ten opzichte van andere soorten bagage, zoals reistassen. Ben je toe aan een nieuwe koffer? Dan is het goed om je even in te lezen voor je er een koopt. Met een paar handige...

Algemeen04.11.2022

Hier moet je op letten bij het kopen van een nieuwe koffer

5 tech gadgets die je nodig hebt tijdens het reizen

Reizen is behoorlijk lastig geworden in de nasleep van de COVID-19-pandemie. Echter nu de reisindustrie weer opleeft, is er hoop dat je eindelijk die reis kunt maken waar je naar verlangde. Het benodigde papierwerk om op...

Gadgets28.09.2022

5 tech gadgets die je nodig hebt tijdens het reizen

Welke kleding draag je als je gaat vliegen?

Je koffer is vol, je leukste outfits heb je ingepakt. Je bent klaar voor vertrek. Alleen nu vraag je je af, wat moet je aantrekken in het vliegtuig? Strakke kleren zijn geen optie, zeker niet als je lang in het vliegtuig...

Vliegen07.06.2022

Welke kleding draag je als je gaat vliegen?