`

Algemeen18.06.2010

‘Zonbeschermingsadvies op maat’ van KWF


We zijn ons steeds meer bewust van het feit dat de zon niet altijd goed voor ons is. Van zonnestralen zouden we gelukkiger worden, maar té felle zon is absoluut niet goed. Het KNMI meet in de zomermaanden (vooral juni en juli) regelmatig zonkracht 7 of 8. De zonkracht, die in Nederland kan variëren van 0 tot 8, geeft aan hoe lang iemand gemiddeld zonder zonbescherming de zon in kan. Bij zonkracht 7 kun je in 15 minuten al flink verbranden. En hoe vaker iemand verbrandt, hoe groter de kans op huidkanker.

Er zijn al wat slimme gadgets om verbranding door de zon te voorkomen, zoals het ‘Sunscreen Alert armbandje‘, maar nu biedt ook KWF Kankerbestrijding de helpende hand. Zij willen vooral dat iedereen lekker geniet van de zon, maar dan wel zonder te verbranden. Daarom lanceren zij het ‘zonbeschermingsadvies op maat’, om op tijd voorbereid te zijn. Het advies is beschikbaar via e-mail, twitter, hyves en via een mobiele website en mobiele applicatie. In de mobiele site en applicatie is een huidtypetest en zonkrachtmeter opgenomen. De applicatie koppelt de zonkracht van de dag aan het huidtype. De ontvanger krijgt alleen een waarschuwing als zijn of haar huid door de hoogte van de zonkracht extra risico loopt om te verbranden. Insmeren, t-shirt en pet mee en de voorbereiding is compleet. Het advies is in te stellen voor het hele gezin. Via kwfkankerbestrijding.nl en zonverstandig.nl is meer informatie te vinden over de campagne en het Zonbeschermingsadvies op maat. De app is gratis beschikbaar via: een smsje met ZON naar 4414, is al voldoende.

Het aantal gevallen van huidkanker neemt de laatste jaren enorm toe. Dit jaar zullen weer zo’n 40.000 Nederlanders de diagnose huidkanker krijgen. Daarmee is huidkanker uitgegroeid tot epidemie. In 90% van de gevallen is er een relatie met de hoeveelheid UV-straling. De kans op een basaalcelcarcinoom is in Nederland gemiddeld 1 op de 6 voor mannen en 1 op de 7 voor vrouwen. In Australië is dit al 1 op de 2.

Op de website zonverstandig.nl zijn ook nog een heleboel goede tips te vinden. Het zijn inkoppers, we weten het allemaal, maar toch kan het niet vaak genoeg gezegd worden.

De belangrijkste tips
– Draag in de volle zon een hoed of pet, en draag beschermende kleding.
– Smeren, smeren, smeren! Iedere twee uur opnieuw.
– Ga niet tussen 12.00 uur en 15.00 uur de zon in.

Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.