Algemeen24.11.2010

Meest bedreigde toeristische plekken op aarde


machupicchu.jpg
machupicchu.jpg

Met al ons gereis, maken wij ongemerkt meer kapot dan wij denken. Daardoor zijn er bijzondere plekjes op aarde, die héél bijzonder zijn, maar sinds een aantal jaar door toerisme worden bedreigd. Reismagazine Columbus maakte een overzicht van de meest bijzondere, en door toerisme bedreigde, plekken op aarde.

Op de eerste plaats staat Machu Picchu, de beroemde verloren stad van de Inca´s, gelegen in Peru. De stad is door de Spanjaarden nooit ontdekt, en daarom bewaard gebleven. Maar voor hoelang nog?! De oude stad trekt duizenden bezoekers per jaar. Om de stad te beschermen, worden er per dag maar een klein aantal wandelaars toegelaten en alleen onder begeleiding van een gids. Laten we hopen dat deze prachtige stad nog jaren blijft bestaan!

Op de tweede plaats staat het Great Barrier Reef, in Australië, één van de prachtigste koraalriffen ter wereld! Het rif is niet alleen ontzettend groot, maar wordt ook bedreigd. Door het toerisme, maar ook door de luchtvervuiling, brokkelt het rif langzaam af. En de natuur werkt tegen: er is een bepaalde zeester, die ook stukjes rif langzaamaan opeet. Dus als je eens wat ecologischer leeft, dan zorg je ook dat dit wonderschone rif in tact blijft!

greatbarrierreef.jpg
greatbarrierreef.jpg

Als laatste in de top drie, staan de Galapagos eilanden, ooit ontdekt door Darwin. Sinds 1959 zijn de Galapagos eilanden benoemd tot nationaal park en ook de oceaan eromheen is uitgeroepen tot zeereservaat. Sinds het jaar 1978 staan de eilanden op de werelderfgoedlijst van de UNESCO List of World Heritage in Danger. De eilanden trekken ieder jaar duizenden bezoekers, die natuurlijk voor een hoop vervuiling zorgen. En dat is zonde! Wat ook van deze pareltjes moeten we nog jaren genieten!!

galapagos.jpg
galapagos.jpg

De rest van de top 10 ziet er als volgt uit:

4. Teotihuacan, Mexico (enorme ruïnes)
5. Antarctica
6. Angkor Wat, Cambodja (tempel)
7. Stonehenge, Groot-Brittannië
8. Phi Phi eilanden, Thailand (bekend van de film The Beach)
9. Ngorongoro krater, Tanzania
10. Chinese Muur, China

Dus; ben je op reis, en kan je genieten van al dit moois, denk dan vooral ook aan de natuur!!

Avatar foto
Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.