`

Algemeen30.05.2014

Better Places: doe-het-zelf reizen


Een reis organiseren kun je tegenwoordig heel goed zelf. Het kost je wel wat avondjes internetten, maar dan ben je wel de baas over je eigen reis. De vraag is: kan het ook makkelijker? Wél je eigen trip samenstellen, maar geen gedoe met het aan elkaar knopen van al die stukjes rondreis. Sites die je direct in contact brengen met een lokale reisspecialist worden de trend. Een voorbeeld hiervan is Better Places, deze nieuwe site maakt doe-het-zelf reizen niet alleen leuker maar ook veel makkelijker.

Lokale reisspecialisten laten je kennis maken met bijzondere plekjes
Lokale reisspecialisten laten je kennis maken met bijzondere plekjes

Zelf je reis organiseren

Als slimme doe-het-zelver ga je graag zelf aan de slag, met behulp van Lonely Planet en Rough Guide en aangemoedigd door tv-programma’s als 3opReis waarin verre landen steeds dichterbij komen. Met websites als Cheaptickets waarop je een goedkope vlucht boekt en hotelsites als Booking.com voor je onderdak. Maar veel werk is het wel, en of je het allemaal goed doet?

Maak het social

Gelukkig kun je terecht bij beoordelingssites als Zoover of Tripadvisor voor advies. En je kunt bij je vrienden informeren, en informatie verzamelen via Facebook. Want zij weten wat jij leuk vindt en hun suggesties zijn betrouwbaar(der). Zo’n persoonlijke ‘een-op-een band’ vind je tegenwoordig steeds meer: een kamer van Airbnb, een maaltijd van Withlocals, een gids via Getyourguide, je auto via Zipcar of de taxi via Uber. Ratings van anderen trekken je over de streep en eenmaal ter plaatse komt de persoonlijke klik met de eigenaar snel tot stand. Maar helaas, veel werk is het nog steeds.

A better place: een strandje waar je je geen toerist maar reiziger voelt
A better place: een strandje waar je je geen toerist maar reiziger voelt
Lokale reisspecialisten in onder andere Azi\u00eb en Afrika zorgen voor een onvergetelijke vakantie
Lokale reisspecialisten in onder andere Azië en Afrika zorgen voor een onvergetelijke vakantie

Maak het local

Je eigen reis, maar zonder het uitzoekwerk of avonden internetten. De oplossing: zoek een reisbureautje ter plaatse met alle lokale kennis, dat vaak ook nog goedkoper is. Steeds meer reis doe-het-zelvers zijn niet bang om rechtstreeks bij een reisbureau in het buitenland te boeken. Helaas loopt de correspondentie niet altijd even soepel, betalen kan lastig zijn en garanties zoals SGR en ANVR worden uiteraard niet gegeven.

Better Places

Half april startte in Nederland een nieuwe site die helemaal aansluit bij het concept doe-het-zelf-reizen met verre bestemmingen: Better Places, onderdeel van de reisorganisatie Riksja Travel. Better Places brengt je rechtstreeks in contact met de lokale reisspecialisten in Azië, Afrika of Latijns-Amerika. Deze reisspecialisten gaan nét een stapje verder: het gaat om ‘Better Places’, dus de authentieke plekjes waar je je nog reiziger en geen toerist voelt. Better betekent in dit geval ook ‘verantwoord’: alle lokale reisexperts werken op een duurzame manier. Omdat je in euro’s betaalt, gelden bovendien alle Nederlandse voorwaarden en garanties.

Avatar foto
Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.