`

Algemeen22.12.2020

De Faeröer-eilanden zijn een spectaculaire ondergrondse rotonde rijker


Zo hier en daar duik er ergens op de wereld toch enigszins positief reisnieuws op. Een deze keer komt het nieuws uit de hoek van de eilandengroep Faeröer. Deze natuurbestemming – gelegen tussen IJsland, Schotland en Noorwegen in, heeft sinds kort een spectaculaire ondergrondse rotonde: de Eysturoyartunnilin. Die wil je zien. En ja, daar wil je wel een paar extra rondjes op rijden.

Ondergrondse rotonde op de Faeröer

De Faeröer-eilandengroep bestaat uit 18 eilanden die deels via tunnels en bruggen met elkaar verbonden zijn. Om het eiland Streymoy – waar ook hoofdstad Torshavn ligt – te verbinden met het eiland Eysturoy is een tunnel aangelegd. Hierdoor kun je veel sneller van het ene eiland naar het andere reizen. En in deze Eysturoyartunnilin is een ronduit spectaculaire rotonde aangelegd die zomaar de nieuwste must-see van de Faeröer zou kunnen worden.

Een rotonde in een tunnel is sowieso al een unicum, maar deze is nog eens extra bijzonder gemaakt. De lokale kunstenaar Trondur Patursson is verantwoordelijk voor het kunststuk in de tunnel. De lichten en kleuren geven er een buitenaards tintje aan.

De reden dat er een rotonde ondergronds is gebouwd heeft te maken met het feit dat er geen rechtlijnige tunnel is aangelegd, maar een heus tunnelnetwerk. In een rechte baan zou een rotonde namelijk overbodig zijn, maar heeft dat wel degelijk nut.

De nieuwe tunnel is 11 kilometer lang en de rotonde ligt zo ongeveer halverwege. Door deze tunnel te nemen kun je vanuit Tórshavn op Streymoy in 7 minuten naar Strendur op Eysturoy. Voorheen deed je daar 40 minuten over.

Dé must-see van Faeröer?

Er is drie jaar aan de tunnel gewerkt, waarvan het diepste punt op 187 meter onder de zeespiegel ligt. Je moet wel betalen om er doorheen te mogen rijden, maar het zal mij niet verbazen als de Eysturoyartunnilin en deze rotonde een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de Faeröer-eilanden gaat worden.

© mrpeak – Adobe Stock

Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.