Algemeen18.03.2021

De Pieter Smitbrug in Groningen is nu de langste fietsbrug van Europa


Begin februari 2021 is in het Groningse plaatsje Oldambt de nieuwe Pieter Smitbrug geopend. Een brug van maar liefst 800 meter lang, voor fietsers en wandelaars. Het is de langste fietsbrug van Europa. De brug is een verbinding tussen Winschoten en het nieuwe dorp Blauwestad.

Blauwestad is overigens een vrij bijzonder dorp. Het is namelijk splinternieuw. Blauwestad is aangelegd op een voormalig stuk akkerland. Mensen die er wonen zijn omgeven door water.

Een ‘groene’ fietsbrug

De Pieter Smitbrug is 3,5 meter breed en dus ruim genoeg om elkaar veilig te passeren. Op drie verschillende plekken kun je de brug op en af. Bijzonder is dat er ook aandacht is gegeven aan de natuur. De brug is namelijk verlicht met speciale led-lampen waar dieren geen last van zouden moeten hebben. Er zijn vogelhuisjes opgehangen onder de brug en om de brug heen zijn veel bomen geplant. Die bomen zijn met name voor vleermuizen geplant, omdat de brug op hun vliegroute zou liggen.

De Blauwe Loper werd de Pieter Smitbrug

Lange tijd stond het project bekend onder de naam ‘de Blauwe Loper’. Zo moest de brug namelijk gaan heten. Uiteindelijk is ervoor gekozen om de brug te vernoemen naar oud-burgemeester Pieter Smit die in 2018 vrij plotseling overleed.

De langste fietsbrug van Europa

Met de aanleg van de Pieter Smitbrug zijn flink wat miljoenen gemoeid. Maar het is de bedoeling dat er nu een duurzame constructie staat die zo’n 80 jaar mee moet gaan. Er ligt zelfs een plan om de fietsbrug nog een stukje langer te maken in de toekomst: een lengte van 1 kilometer is de wens.

Maar ook zonder die verlenging is het nu al de langste fietsbrug van Europa. Daarmee heeft de Pieter Smitbrug de brug in Sölvesborg, Zweden (756 meter) verslagen. Toch weer een mooie titel die wij als Nederland fietsland op ons lijstje kunnen zetten!

Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Nederland

Lunch in Rotterdam: dit zijn de beste plekken!

Breng je binnenkort een bezoek aan Rotterdam? Dat is sowieso een goed idee, want de stad bruist! Het is de perfecte plek om een dag of weekend naartoe te gaan. Naast de Euromast, Markthal en natuurlijk de rivier de Maas,...

Stedentrips13.06.2024

Lunch in Rotterdam: dit zijn de beste plekken!

30 hotspots door de hele stad
Dit zijn de 30 leukste strandtenten van Nederland

Dit zijn de 30 allerleukste strandtenten van Nederland. We hebben er 10 per provincie voor je verzameld. Weet jij alvast waar je moet zijn zodra de zon zich weer laat zien!

Zomer04.06.2024

Dit zijn de 30 leukste strandtenten van Nederland

De ultieme roadtrip door Nederland: 10 verrassend leuke stops

Een roadtrip door Nederland, dat is een flinke uitdaging want de keuze is reuze in ons kleine landje. Nederland is namelijk groot genoeg om meerdere interessante routes uit te stippelen. Alle provincies aandoen is een op...

Algemeen29.05.2024

De ultieme roadtrip door Nederland: 10 verrassend leuke stops

Dit zijn de 10 mooiste nieuwe hotels in Nederland

Wij gaan graag een nachtje of weekend weg in Nederland en gelukkig heb je ook in ons eigen land volop keuze uit mooie accommodaties, want nog steeds openen nieuwe hotels hun deuren. Dit zijn de allermooiste!

Ontspanning22.05.2024

Dit zijn de 10 mooiste nieuwe hotels in Nederland

Terschelling is één van de beste plekken ter wereld om sterren te kijken

Wist je dat waddeneiland Terschelling een van de beste plekken ter wereld is om sterren te kijken? Op Dark Sky Park De Boschplaat kun je, bij helder weer, een schitterende sterrenhemel zien!

Natuur30.04.2024

Terschelling is één van de beste plekken ter wereld om sterren te kijken

Ga naar Dark Sky Park De Boschplaat
10 keer: de leukste plekken om te lunchen in Breda

Om te lunchen in Breda heb je de keuze uit heel veel leuke eettentjes en restaurants. Maar waar moet je zijn? Wat zijn de leukste hotspots en waar is de lunch het lekkerst? Hou dit lijstje bij de hand: lunchen in Breda d...

Stedentrips23.04.2024

10 keer: de leukste plekken om te lunchen in Breda

De ultieme roadtrip door Zeeland langs de 8 mooiste plekken

De liefde voor Zeeland is groot. Er zijn weinig plekken in Nederland waar je zó tot rust komt als in Zeeland. Het zijn niet alleen de Zeeuwse stranden, maar het zijn ook de uitgestrekte landschappen, lieflijke dorpjes e...

Zomer15.04.2024

De ultieme roadtrip door Zeeland langs de 8 mooiste plekken

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024

Wandelen is een ideale manier om in beweging te blijven. Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024. We weten zeker dat er ook voor jou nog heel veel mooie natuur te ontdekken valt!

Natuur07.04.2024

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024