Algemeen05.11.2014

De toekomst van hotels: kamers openen met je smartphone


Hotelkamers openen met een pasje – of nog ouderwetser, met een échte sleutel – is verleden tijd. Vanaf nu maken we hotelkamers namelijk open met onze smartphone. Althans, als het om Starwood Hotels gaat, deze hotelketen heeft namelijk de primeur op dit gebied. Je hoeft dan zelfs niet meer bij binnenkomst naar de balie om in te checken, maar je kunt direct doorlopen naar je kamer.

Toegang tot je hotelkamer werkt op basis van een app. Daar kun je een reservering plaatsen, waarop je alvast je kamernummer te zien krijgt. Bij binnenkomst loop je door naar de hotelkamer die je geboekt hebt, en maakt op basis van bluetooth de kamer open.

Optimaliseren van de hotelervaring: geen wachttijd meer

De Starwood hotelketen ken je wellicht van hotelmerken zoals Westin, Sheraton, Le Méridien en W. Het openen van hotelkamers met je smartphone wordt voorlopig uitgerold in 10 hotels in onder andere New York, Los Angeles, Singapore en Peking. De hotelketen is van plan om dit concept halverwege volgend jaar in zo’n 30.000 kamers in 140 hotels beschikbaar te hebben. Deze vernieuwing heeft natuurlijk alles te maken met het verbeteren van de hotelervaring. De eventuele wachttijd bij een incheckbalie kan een struikelblok zijn, waar met deze nieuwe service geen sprake van is. Wie het hotel binnenkomt kan direct doorlopen naar de eigen kamer.

Er zijn natuurlijk ook hotels waar je een hotelkamersleutel nodig hebt om de lift te kunnen gebruiken. De app is daar natuurlijk ook op voorbereid, want ook liften (of de fitness ruimte) kun je met dezelfde techniek bedienen. Deel je de kamer met twee personen, dan is het verstandig om bij de receptie alsnog een tweede sleutel te halen, want de app werkt op dit moment zo dat je per kamer slechts één smartphone kunt gebruiken om deze te openen. Starwood is overigens de eerste die dit op dit moment aanbiedt, maar hotelketen Hilton heeft al aangegeven snel te zullen volgen.

Credits headerfoto: Fotolia.com.

Je hotelkamer openen met een smartphone
Je hotelkamer openen met een smartphone
Avatar foto
Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.