`

Algemeen02.11.2015

De vakantiemarkt in 2015: we gaan verder weg en willen meer luxe


Hoe staat het nu echt met de Nederlandse vakantiemarkt? Gaan we vaker op vakantie dan andere jaren, wat voor soort vakanties zijn populair en hoe graag gaan we nog op wintersport? NBTC-NIPO heeft de cijfers allemaal op een rijtje gezet en komt tot de conclusie dat de vakantiemarkt in 2015 stabiel is. Normaal gesproken komen deze cijfers in december tijdens het grote onderzoek, maar de tussenstand is al opgemaakt. In 2015 is er sprake van een stabilisatie van de vakantiemarkt, in 2016 komt er waarschijnlijk een groei.

Vakantietrends 2015

Tijdens de presentatie van NBTC-NIPO werden een paar open deuren ingetrapt: de meeste vakanties worden via internet geboekt (81 procent) en het aantal boekingen via laptop/tablet is de afgelopen jaren gestegen. Een logisch gevolg daarvan is dat steeds vaker een samengestelde vakantie geboekt wordt: een vakantie waarbij niet gekozen wordt voor een klant-en-klare pakketreis, maar waarbij met zelf het vervoer en de accommodatie regelt. Doordat er honderden boekingssites zijn waar je dit kunt regelen en prijzen transparant zijn, is het in vergelijking tot tien jaar geleden nu ook heel erg makkelijk om dat zo te doen. Het heeft de afgelopen jaren voor een verdrievoudiging van het aantal samengestelde vakanties gezorgd. De meest voorkomende samengestelde vakantie is er eentje in het buitenland, waarbij vlucht en hotel kort voor vertrek worden geboekt.

Maar er zijn nog meer vakantietrends. We zetten er een paar op een rijtje:

  • We hechten steeds meer waarde aan een vakantie
  • Nederlanders gaan steeds vaker naar het buitenland
  • We gaan vaker kort op vakantie, door het hele jaar heen
  • Vakanties worden luxer

Wintersport

Over de wintersport hoor je wisselende geluiden. Is het nu in populariteit aan het afnemen, of zijn er juist steeds meer mensen te vinden willen genieten van een actieve vakantie in de sneeuw? Ieder jaar weer hangt het aantal Nederlanders dat naar de sneeuw vertrekt rond het miljoen, zo ook dit jaar. Een stabiel clubje dat vooral kiest voor een wintersport in Oostenrijk, gevolgd door Frankrijk, Duitsland en Zwitserland. De gemiddelde leeftijd van de Nederlandse wintersporter is 37 jaar en uit het feit dat een kwart van alle wintersporters onder de 18 jaar is, kun je concluderen dat het een échte familievakantie is.

Vooruitkijken doet het NBTC-NIPO ook en de verwachting is dat de vakantiemarkt in 2016 gaat groeien. We gaan dan vaker en willen nog meer luxe.

Avatar foto
Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.