Algemeen25.06.2018

Een visum voor Vietnam aanvragen doe je zo


Vietnam is een populaire bestemming en steeds meer toeristen genieten van de prachtige natuur, rijke geschiedenis en de drukke maar sfeervolle steden die het uitgerekte kronkelende Aziatische land te bieden heeft. Het wordt steeds eenvoudiger om naar Vietnam te reizen. Met een paar keer klikken, vraag je online een e-visum voor dit land aan.

Vietnam steeds populairder

Vietnam is een bestemming die bij steeds meer mensen hoog op het lijstje staat. Jaarlijks bezoeken ruim 4 miljoen mensen het land. En dat is niet voor niets. Het land is veelzijdig met haar fraaie natuur, stranden en mooie steden. De stad Hoi An staat op de Werelderfgoedlijst. Tussen alle tempels en rijstvelden door, kun je handgemaakte kleding laten maken bij echte kledingmakers.

\u00a9Jarek106 - Adobe Stock
©Jarek106 - Adobe Stock

Openbaar vervoer en verblijf zijn relatief goedkoop. Dit maakt het ook voor backpackers een ideale bestemming. Hieronder volgen een aantal hoogtepunten van het land:

 • Long Bay, in het Noordwesten van het land. Deze baai wordt ook wel het wereldwonder van Azië genoemd. De piekende karstbergen, de eilanden en de vissersbootjes maken dit een schitterende plek.
 • In het Noorden ligt ook Sapa, een schitterend gebied waar je kunt wandelen, en waar ook het Black-Hmong volk leeft.
 • Verder naar het zuiden ligt Phu Quoc, een tropisch eiland. Luxe resorts en mooie stranden kenmerken dit eiland.
 • In het uiterste zuiden, vlakbij de grens met Cambodja, ligt het waterrijke gebied Mekong Delta. Je kunt hier boottochten over de rivier maken en vissersdorpjes bezoeken.
\u00a9Petre - Adobe Stock
©Petre - Adobe Stock

Vietnam in ontwikkeling

Het land is zich steeds meer aan het
ontwikkelen, dus je kunt maar beter niet al te lang wachten om het authentieke
Vietnam te bewonderen. Het krioelendeverkeer en de kleurrijke kraampjes met
specerijen en fruit zullen voorlopig nog tot het straatbeeld van het land
behoren, maar het land wordt steeds welvarender en moderner. Moderne huizen en
gebouwen rijzen zo hier en daar al op uit de Vietnamese grond. Er wordt
ingespeeld op het toenemend aantal toeristen. De infrastructuur zal de komende
jaren goed aangepakt worden en het aantal hotelaccommodaties zal gaan stijgen.
Het elektronische visum maakt reizen naar dit land nog eenvoudiger en
aantrekkelijker.

Visum Vietnam: welke moet ik kiezen?

Om het land in te mogen, heb je wel eerst een visum nodig. Voor het aanvragen van een visum kun je kiezen uit een paar opties. Naast een visum aanvragen bij de ambassade Vietnam, kun je ook met een visa on arrival of een e-visum reizen. Wat houdt dit in? En waar kun je het beste voor kiezen?

Een visa on arrival voor Vietnam houdt in dat je bij aankomst het visum op kunt halen. Hiervoor heb je een approval letter nodig. Dit is een brief waarin toestemming wordt gegeven om het visum op het vliegveld in Vietnam af te halen. Deze approval letter is niet te koop bij de ambassade of het consulaat van Vietnam. De brief kun je kopen bij visumbureaus, die als tussenpartij dienst doen. De kosten hiervoor bedragen ongeveer 20 euro. Bij aankomst op het vliegveld, kun je met je approval letter en paspoort een visumstempel halen voor in het paspoort. Je betaalt voor deze stempel een stamping fee van tussen de 25 en 50 dollar. Het gebruik van het visa on arrival wordt echter afgeraden. Er is zelfs een waarschuwing van de Vietnamese ambassade in Den Haag over visa on arrival. Er zijn verschillende websites die niet legitiem zijn. Er wordt dan ook aangeraden om gebruik te maken van het e-visum.

Het e-visum is op 1 januari 2018 geïntroduceerd. Het is een elektronisch visum wat je online kunt aanvragen als je de Nederlandse nationaliteit hebt. Dit heeft meerdere voordelen ten opzichte van visa on arrival. Het e-visum ontvang je al voor vertrek en deze is dan al gekeurd. Het e-visum kan afgegeven worden voor een verblijf van maximaal 30 dagen en enkel entree.

E-visum aanvragen

Een visum Vietnam aanvragen in het Nederlands kun je gewoon thuis vanaf je computer doen. Je hebt een scan van je paspoort en een digitale pasfoto nodig bij de aanvraag. Binnen drie dagen wordt de aanvraag verwerkt. Als alles is goedgekeurd, krijg je het e-visum per e-mail, die je zelf kunt uitprinten en meenemen. De levertijd van het e-visum is vier werkdagen. Je kunt ook kiezen voor een spoedlevering. Dan krijg je het e-visum al in één werkdag. Het e-visum moet betaald worden met creditcard en bedraagt 25 USD. Bij aankomst op het vliegveld in Vietnam moet je je e-visum en paspoort laten controleren.

Voordelen e-visum

Een e-visum is erg handig wanneer je naar Vietnam wil reizen. Je hoeft in ieder geval niet langs de ambassade in Den Haag, dus dit scheelt al tijd. In vergelijking met visa on arrival heeft het e-visum ook voordelen.Het is een stuk goedkoper en het is eenvoudig aan te vragen. Op het vliegveld in Vietnam scheelt het je ook tijd. Verder loop je minder risico op miscommunicatie of fouten als je het visum al hebt en deze al gekeurd is.


\u00a9Maksym Yemelyanov - Adobe Stock
©Maksym Yemelyanov - Adobe Stock

Voorwaarden elektronisch visum Vietnam

Om een e-visum te kunnen ontvangen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. De kans is vrij groot dat je in aanmerking komt voor het elektronische visum.

 • Je blijft maximaal 30 dagen en hoeft maar één keer het land in (single entry).
 • Je paspoort moet nog minimaal 30 dagen geldig zijn na het verlopen van het visum. De verloopdatum staat op het e-visum.
 • Je moet van tevoren aangeven waar je het land binnenkomt en uitgaat.
 • Je moet kunnen betalen met creditcard
 • Je moet een digitale scan van je paspoort en een digitale pasfoto kunnen uploaden.
 • Je moet de Nederlandse nationaliteit hebben, of een van de andere nationaliteiten die in aanmerking komen voor een e-visum. Mensen met de Belgische nationaliteit kunnen nog geen e-visum voor Vietnam aanvragen.
 • Je mag geen mentale of fysieke overdraagbare ziekte hebben die een gevaar voor de omgeving kan vormen.
 • Je mag niet gedeporteerd zijn uit Vietnam in de afgelopen drie jaar.

Hoe vraag ik het e-visum voor Vietnam aan?

Je kunt het e-visum eenvoudig en snel aanvragen via het aanvraagformulier op VisumBuitenland.nl. Je kunt het formulier invullen voor één of meerdere reizigers tegelijk.

Aanvraagformulier

Op het formulier vul je je contactgegevens en reisgegevens in. Bij de reisgegevens wordt gevraagd om de ingangsdatum van het visum, waar je aankomt en vertrekt en wat het doel van je reis is. Ook vul je adresgegevens in van het verwachte eerste verblijf in Vietnam. Daarna volgen er nog meer vragen over de reiziger(s). De vragen gaan over de reiziger zelf en over het paspoort.

Hierna volgt de betaling, met creditcard. Na de betaling kun je een scan van je paspoort en een digitale pasfoto uploaden. De scans moeten in kleur zijn en duidelijk en scherp. Het paspoort moet goed leesbaar zijn. Als het aanvraagformulier is verstuurd, wordt het eerst in Nederland gecontroleerd op fouten. Als er iets fout is gegaan, word je direct gevraagd om dit te corrigeren. Als alles in orde is, ontvang je binnen vier werkdagen na aanvraag een link naar het visum via e-mail. Zet het visum bovenaan je paklijst, want je hebt hem nodig bij aankomst.

Wat moet ik nog meer voorbereiden als ik naar Vietnam reis?

Het visum is onmisbaar om naar Vietnam te reizen. Daarnaast zijn er nog meer belangrijke zaken in de voorbereidingen die je niet moet vergeten voor je vertrekt. Een vliegticket en overnachtingen boeken zijn bijvoorbeeld onmisbaar. Maar ook de benodigde inentingen mag je zeker niet vergeten.

De aanbevolen vaccinaties zijn die tegen DTP en Hepatitis A. Als je een week voor je bezoek aan Vietnam in een gebied waar gele koorts voorkomt bent geweest, ben je verplicht om hier een vaccinatie tegen te hebben. Blijf je langer dan twee weken in het land? Neem dan ook een vaccinatie tegen buiktyfus. Als je er langer dan drie maanden verblijft, worden ook vaccinaties tegen Hepatitis B en rabiës aangeraden.

Met het visum op zak en andere voorbereidingen die je hebt getroffen, kun je rustig vertrekken. Jij bent klaar om op ontdekkingstocht te gaan in het mooie Vietnam!

[Afbeelding header © Marina Ignatova – Adobe Stock]

Avatar foto
Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.

Verder lezen over Reizen

Inpaklijst en checklist voor reizen in coronatijd: dit moet je niet vergeten

Het inpakken van je bagage als je op reis gaat vergt nogal wat voorbereiding. Voor een nachtje of weekend is het nog niet zo moeilijk, als je langer wegblijft is een inpaklijst toch wel handig. Weet je in ieder geval zek...

Ontspanning09.12.2021

Inpaklijst en checklist voor reizen in coronatijd: dit moet je niet vergeten

Dit zijn de 5 leukste dingen om te doen in Boekarest

Als je op citytrip wil gaan, is waarschijnlijk niet je eerste gedachte Boekarest, Roemenië. Een paar weken geleden heb ik vier dagen in deze stad doorgebracht en was compleet verrast. Deze stad is levendig, modern en je...

Stedentrips21.04.2020

Dit zijn de 5 leukste dingen om te doen in Boekarest

Amsterdam-Parijs in 90 min? Nog even en het kan in een hyperloop!

De manier waarop we gaan reizen in de toekomst gaat veranderen, dat staat vast. Vliegverkeer zorgt voor vervuiling maar treinverbindingen zijn nog geen echt goed alternatief. Hoe reizen eruit gaat zien over pak 'm beet 2...

Algemeen17.04.2020

Amsterdam-Parijs in 90 min? Nog even en het kan in een hyperloop!

Welke koptelefoon met ruisonderdrukking kies jij als je op reis gaat

Wie vaak op reis is heeft zeker te weten allerlei 'gear' bij zich. Waar dat lang geleden deze een walkman en later een mp3 spelers met een paar oordopjes (via een kabeltje) was, is het vandaag vooral een smartphone met g...

Gadgets31.01.2020

Welke koptelefoon met ruisonderdrukking kies jij als je op reis gaat

Vertraagde of geannuleerde vlucht? AirHelp laat zien wat je rechten zijn

Ben je extra vroeg vertrokken naar het vliegveld, blijkt dat je vlucht vertraagd is: balen. Of, nog vervelender: een geannuleerde of overboekte vlucht. Vervolgens kun je niets anders doen dan wachten op nieuws over je vl...

Vliegen19.07.2018

Vertraagde of geannuleerde vlucht? AirHelp laat zien wat je rechten zijn

Vijf fouten die mensen maken als ze airconditioning gebruiken

Een tripje naar het strand of met de auto op vakantie naar Zuid-Frankrijk: de airco staat volle bak aan tijdens zomerse autoritjes. Achter airconditioning gaat een hoop techniek schuil. Volgens SEAT is er zo'n drie jaar...

Algemeen11.07.2018

Vijf fouten die mensen maken als ze airconditioning gebruiken

Tips voor het aanvragen van een visum voor Australië

In de jaren zeventig van de vorige eeuw heeft het toerisme in Australië een enorme boost gekregen. Dit heeft flink bijgedragen aan de economie van het land. Australië heeft veel te bieden voor toeristen. Steeds meer Eu...

Vliegen02.07.2018

Tips voor het aanvragen van een visum voor Australië

Elk jaar miljoenen Nederlanders getroffen door reizigersdiarree

Met de zomer voor de deur worden de eerste koffers al gepakt door de vroege vakantiegangers. Ook dit jaar zullen ruim 10 miljoen Nederlanders in het hoogseizoen naar vakantiebestemming in eigen land of elders in de werel...

Algemeen02.07.2018

Elk jaar miljoenen Nederlanders getroffen door reizigersdiarree

Verder lezen over Vietnam

Een visum voor Vietnam kun je eenvoudig online aanvragen

Reizigers met de Nederlandse nationaliteit moeten over een visum beschikken als zij Vietnam willen bezoeken. Sinds begin 2018 is het ook mogelijk om geheel online een visum aan te vragen. Dit is veel gemakkelijker dan de...

Algemeen16.10.2018

Een visum voor Vietnam kun je eenvoudig online aanvragen

Ontdek Zuid-Vietnam: dit zijn de mooiste plekken

Vietnam is een van de mooiste en meest veelzijdige landen van Azië. Dat ontdek je pas echt goed wanneer je door Zuid-Vietnam reist. Daar maak je kennis met de échte cultuur van het land. Ga varen over de Mekong, overna...

Algemeen04.10.2018

Ontdek Zuid-Vietnam: dit zijn de mooiste plekken

Vietnam is een sensationele brug rijker: de Golden Bridge

In Vietnam is een spectaculaire attractie geopend, waar je letterlijk op handen gedragen wordt. Een brug die door twee gigantische stenen handen omhoog wordt gehouden. De brug draagt de naam 'Golden Bridge' en vind je in...

Algemeen31.07.2018

Vietnam is een sensationele brug rijker: de Golden Bridge

Vier redenen om naar Phu Quoc te gaan

In Vietnam is een reis van noord naar zuid de meest genomen route. Van Hanoi naar Ho Chi Minh-stad. Tussenin trek je door bergen en afgelegen valleien en ga je varen in Ha Long Bay, ook wel het wereldwonder van Azië gen...

Algemeen16.03.2018

Vier redenen om naar Phu Quoc te gaan

het grote geheim van Vietnam
Combineer het mooiste van Vietnam en Cambodja in één rondreis

Eén van de mooiste rondreizen die je in Zuidoost-Azië kunt maken is een combinatie van Vietnam en Cambodja. En de hoogtepunten van deze landen kun je perfect combineren in één rondreis! Vietnam is een bijzonder land...

Algemeen30.11.2017

Combineer het mooiste van Vietnam en Cambodja in één rondreis

dit zijn dé vier hoogtepunten
Ontdek deze schatten in ongerept Noord-Vietnam

Vietnam is een hele bijzondere vakantiebestemming. Een reis naar dit prachtige Aziatische land dat rijk is aan cultuur, prachtige landschappen, vriendelijke mensen en die verrukkelijke Vietnamese keuken, is er eentje voo...

Algemeen20.11.2017

Ontdek deze schatten in ongerept Noord-Vietnam

Boekentip: leven met de Mekong

Vorige week werd in Parijs een klimaatakkoord bereikt tussen 195 landen. Al deze landen samen gaan zich inzetten voor het reduceren van de CO2-uitstoot, waarmee de opwarming van de aarde beperkt moet blijven tot minder d...

Algemeen17.12.2015

Boekentip: leven met de Mekong

Een uniek beeld van Vietnam: van buitenaf en binnenuit
25 indrukwekkende foto’s van Vietnam

Een tijd geleden reisde Bart door Vietnam. En als fotograaf kom je dan natuurlijk thuis met heel veel schitterende foto's. Een aantal daarvan heb je al kunnen vinden in zijn reisverslag van Hanoi naar Ho Chi Minhstad en...

Algemeen17.07.2015

25 indrukwekkende foto’s van Vietnam