Algemeen13.08.2014

Enter Pyongyang: schitterende video over het leven in Noord-Korea


Pyongyang is de hoofdstad van Noord-Korea, een land dat nog niet veel mensen vanbinnen hebben gezien. De makers van deze schitterende video maken het nu echter mogelijk om binnen te kijken in deze bijzondere stad. De video ‘Enter Pyongyang’ is een samenwerking tussen videomaker Rob Whitworth en city marketeer JT Singh. Het is een samenspel van time-lapse fotografie, digitale animatie versnelde en slowmotion beelden van de stad Pyongyang.

Over Pyongyang

De stad Pyongyang heeft in de afgelopen eeuwen een hoop meegemaakt. Aan het einde van de 19e eeuw werd de stad vrijwel compleet verwoest. Ruim een halve eeuw geleden is na deze verwoesting de wederopbouw van Pyongyang gestart. Op veel plaatsen in de stad zie je monumenten ter ere van de voormalige leiders en huidige leider van Noord-Korea. Voor wie niet eerder heeft kunnen ‘binnen kijken’ in deze stad biedt deze video een unieke kans. Enter Pyongyang laat een verrassende dynamiek in de stad zien, waar jong en oud voorbij komen. Opvallend is hoe schoon deze stad is. Geen vuiltje op straat te zien en zelfs de metro lijkt op deze beelden brandschoon te zijn.

Wie de geschiedenis van Noord-Korea niet kent, en deze beelden ziet, weet niet beter dan dat het een moderne en dynamische stad is. In dat opzicht heeft city marketeer JT Singh zijn werk uitstekend gedaan. Maar het blijft bizar om te zien. Met name de beelden tussen 2:00 en 2:10 lijken onrealistisch, waarom je een verkeersregelaar Noord-Korea-style aan het werk ziet.

Omdat Noord-Korea misschien wel de best hermetisch afgesloten stad ter wereld is, wil deze video (in opdracht van Koryo Tours) laten zien dat er echt wel sprake is van toegankelijkheid. Je kunt er dus nu naartoe. Wie wil?

Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.