Algemeen19.11.2014

Fotograferen van wildlife: 10 tips


Zo maak je de mooiste foto's van wilde dieren

Van wie kun je beter tips om wildlife te fotograferen aannemen, dan van een van de beste wildlife-fotografen ter wereld. De Zweedse wildlife-fotograaf Brutus Östling reist de hele wereld rond om wilde dieren in hun eigen natuurlijke omgeving te fotograferen. Speciaal voor Canon heeft Brutus Östling 10 tips gegeven om de mooiste foto’s van wildlife te maken in uitdagende omstandigheden!

1. Bescherm je uitrusting

Lenzen en camera’s zijn voor fotografen heilig, daar mag niets mee gebeuren. Je uitrusting beschermen is dus van groot belang! Als je geen lenzen of camera’s hebt die tegen een vochtige omgeving kunnen, neem dan iets mee om ze tegen water te beschermen. Östling gebruikt L-lenzen, omdat die waterdicht zijn. De extra batterijen voor de camera bewaar je het beste in en binnenzak, omdat ze dan dichter op je lichaam zitten en dus makkelijker warm te houden zijn.

2. Gebruik stabilisatie-technologie

Östling gebruikt lenzen met Image Stabilizer-technologie, zeker in de lucht of op een boot is dat handig. Vooral bij lange telelenzen of fotograferen met een sterke zoom komt dit van pas: het maakt de foto’s scherper.

3. Neem lenzen met vast brandpunt en geringe scherptediepte mee

Lenzen met een vast brandpunt en met een groot diafragma die een geringe scherptediepte geven en daarmee een onscherpe, zachte achtergrond moet je zeker ook meenemen wanneer je wilde dieren fotografeert. Zoals bijvoorbeeld de EF 35mm van Canon met f/1.4 of de EF 85 mm met f/1.2. Onder extreme en erg koude condities zoals een sneeuwstorm zijn zoomlenzen veelzijdiger en is het niet nodig lenzen te verwisselen.

4. Op tijd opstaan voor warm licht en actie

Wie de mooiste foto’s van wilde dieren wil maken, zal vroeg op moeten staan. ’s Morgens maak je namelijk met het mooiste licht de mooiste actiefoto’s van de dieren. De natuur is nu eenmaal veel actiever op de vroege morgen. Op tijd de wekker zetten dus!

5. Geniet ook van slecht weer

Niet alleen een blauwe lucht of een zonnetje is mooi voor foto’s, zware regenbuien en sneeuwstorm kan zeker ook mooi zijn! Het geeft schitterende beelden, soms vol drama. Dus ga er ook op uit wanneer het slecht weer is, en probeer daarvan te genieten!

6. Blijf zelf ook in beweging

Wanneer je zelf stil blijft staan, mis je andere – mogelijk meer interessante – invalshoeken. Blijf dus zelf in beweging om nieuwe opnamehoeken te zoeken. Let daarbij ook op de achtergrond. Een prachtig wild dier in actie tegen een slechte achtergrond kan alsnog een slechte foto worden. Houd daar rekening mee! En wanneer het mogelijk is, probeer te werken met een groothoeklens. Zo kom je dichtbij zonder het onderwerp te storen.

7. Let op de stand van de zon

Fotografeer niet alleen met de zon in je rug. Vaak heeft een foto met belichting vanaf de achterzijde veel meer impact, dus gebruik je flitser om je onderwerp te belichten als je niet wilt dat alles te donker wordt.

8. Wees voorzichtig

Wilde dieren zijn natuurlijk gevaarlijk en jij wordt als indringer gezien. Wees altijd op je hoede en stoor de dieren zo min mogelijk!

9. Windrichting is essentieel

Wanneer je in de natuur fotografeert, is de windrichting heel belangrijk. Let altijd op de windrichting, vooral als je de mogelijkheid hebt om een andere plek te kiezen. In een omgeving met veel wind is het werken met zoogdieren het tegenovergestelde van werken met vogels. Wanneer je vogels fotografeert, probeer dan altijd te werken met wind in de rug. De reden is dat vogels alles TEGEN de wind in doen; van opstijgen en landen tot paren en poetsen, terwijl ze tegen de wind in hun evenwicht proberen te houden op takken. Om een vogel vanaf de voorzijde te fotograferen, moet je de wind in de rug hebben. Wanneer je met grote zoogdieren werkt, is het precies andersom. Als de wind achter je vandaan komt, zal een wolf of een hert je al van grote afstand horen en ruiken, en krijg je nooit goede foto’s. Maar als de wind komt uit de richting waarin je het dier ziet, dan zullen ze heel dichtbij komen wanneer je stil bent en je niet beweegt.

10. Fotograferen van wilde dieren is géén wedstrijd!

Wildlife fotografie is heel leuk, maar je moet het niet als een wedstrijdje zien. Je bent een bezoeker in een andere wereld en de foto’s die je maakt zijn om die wereld door te geven aan anderen. Blijf dat goed onthouden!

Een van de foto`s die wildlife fotograaf Brutus \u00d6stling maakte
Een van de foto`s die wildlife fotograaf Brutus Östling maakte
Foto credits: Brutus \u00d6stling
Foto credits: Brutus Östling
Avatar foto
Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.

Verder lezen over Fotografie

Review: op reis met de Thule Aspect camerarugzak

Met de Nikon D750 en drie bijbehorende lenzen (27-70, 24 en 50 mm) heb ik vaak een zware cameraset bij me als ik op reis ga. Tot voor kort zaten die gewoon los in een willekeurige rugtas zonder enige vorm van bescherming...

Gadgets23.03.2023

Review: op reis met de Thule Aspect camerarugzak

Met deze kindercamera maken de kids zelf de leukste foto’s!

Zijn je kinderen ook gek op het maken van foto’s? De kids groeien tegenwoordig op met de nieuwste technologische ontwikkelingen. Het maken van foto’s en video’s is voor de meesten geen onbekend terrein. Zeker als p...

Gadgets07.02.2023

Met deze kindercamera maken de kids zelf de leukste foto’s!

Zo maak je foto’s met je iPhone terwijl het vriest – zonder je handschoenen uit te doen

Mocht je op een plek zijn waar het echt mega koud is - Lapland in de winter bijvoorbeeld - dan is fotograferen ineens niet meer zo heel erg leuk. Daarvoor heb je namelijk je handen nodig en bij temperaturen van -25° C w...

Winter09.02.2021

Zo maak je foto’s met je iPhone terwijl het vriest – zonder je handschoenen uit te doen

6 tips voor fotograferen in de sneeuw: zo doe je dat!

Eén van de mooiste natuurfenomenen om te fotograferen is sneeuw. De wereld ziet er zoveel mooier uit als het gesneeuwd heeft. Het bos verandert in een sprookjesachtige setting. Een winter wonderland is een landschap dat...

Winter06.02.2021

6 tips voor fotograferen in de sneeuw: zo doe je dat!

Polaroid Lab laat je leukste vakantiefoto’s tot leven komen!

Heb jij weleens gekeken naar hoeveel foto’s je tijdens je laatste vakantie hebt gemaakt? Misschien zijn het er wel een paar honderd? De meeste zul je gewoon in de filmrol op je telefoon hebben staan - of op de geheugen...

Gadgets15.10.2020

Polaroid Lab laat je leukste vakantiefoto’s tot leven komen!

Vijf redenen om een fotoboek van afgelopen zomer te maken!

De zomer van 2020 is er eentje waarin geschiedenis werd geschreven. Vanaf begin maart stond ieders leven op z’n kop, en niet zo’n beetje ook. Van volledige vrijheid en de wereld rondreizen gingen we naar gesloten gre...

Lifestyle15.09.2020

Vijf redenen om een fotoboek van afgelopen zomer te maken!

Deze 15 foto’s laten zien hoe prachtig de natuur in Ierland is

Ierland is het land van de kelten, kastelen en mythen. En van ruige rotspartijen, spectaculaire kliffen en een groen, glooiend binnenland. Ierland is een van de mooiste natuurbestemmingen van Europa, al is dat zeker niet...

Natuur27.04.2020

Deze 15 foto’s laten zien hoe prachtig de natuur in Ierland is

Een fotoboek maken? Met deze tips gaat het je lukken!

Een fotoboek maken na een mooie reis is nu eenmaal heel veel werk. Zoveel werk, dat je er vol goede moed aan begint, maar het waarschijnlijk niet afmaakt. Nu zijn er allerlei alternatieven, zoals foto’s uploaden en een...

Lifestyle16.03.2020

Een fotoboek maken? Met deze tips gaat het je lukken!