`

Algemeen29.10.2015

Gratis onbeperkt foto’s back-uppen met Google Foto’s


Vijf redenen waarom je deze app nu moet downloaden

80 procent van alle Nederlanders maakt meerdere keren per week een foto, vaak met een smartphone. Het liefst maken we foto’s van speciale gelegenheden, zoals reizen, geboortes, verjaardagen of bruiloften, maar ook van gewone dingen uit het dagelijks leven zoals een bord eten of een paar nieuwe schoenen. Maar wat doen we er daarna mee? We gebruiken de mooiste en leukste foto’s om te posten op Facebook of Instagram, maar de rest wordt in de filmrol op je telefoon bewaard. Er zijn nog wat mensen die de moeite nemen om ze over te zetten op een computer, en zo nu en dan is er ook nog een foto die het tot het canvas aan de muur haalt, maar de meeste foto’s blijven in de filmrol achter. Het wil echter niet zeggen dat ze geen waarde hebben, want we zouden al die foto’s voor geen goud kwijt willen raken, zo blijkt uit onderzoek. Gelukkig heeft Google er een handige app voor: Google Foto’s, waar je onbeperkt al jouw foto’s gratis kunt opslaan!

Het enige wat je hoeft te doen is de app installeren (iOS en Android) en deze een back-up laten maken van jouw foto’s. Vink bij instellingen aan dat dat alleen moet gebeuren als je WiFi hebt, anders gaat het ten koste van je databundel. Ik geef je vijf redenen waarom je deze app nú moet downloaden!

1. Gratis back-up

Een back-up van al je foto’s, helemaal gratis, zodat je al die bijzondere herinneringen nooit meer kwijt bent. Ik kan geen redenen bedenken waarom je dat niet zou willen. Er wordt gratis een back-up gemaakt van foto’s in 16mp en video’s in 1080p. Mocht je hogere resoluties willen back-uppen dan kan dat ook maar dan heb je daarvoor je Google Drive-opslag nodig. Je kunt overigens aangeven welke mapjes je wel en niet wilt back-uppen, dus als je bijvoorbeeld alle afbeeldingen uit groepschats van WhatsApp niet de moeite waard vindt, dan zet je dat mapje uit.

Je kunt foto’s na de back-up weer verwijderen van je telefoon, zodat je de lokale opslagruimte kunt gebruiken voor het maken van nieuwe foto’s, ze bijven in de cloud bewaard. Handig voor wie standaard te weinig ruimte op z’n telefoon heeft!

Gratis een back-up van al je foto`s
Gratis een back-up van al je foto`s

2. Zoeken in foto’s

Doordat we gigantische hoeveelheden foto’s schieten, is het soms niet te doen om een foto terug te zoeken. Vaak weet je nog wel wanneer je de foto ongeveer hebt gemaakt, of op welke plaats, of misschien ook nog wel het hoofdonderwerp van de foto. In de Google Foto’s-app kun je zoeken in alle foto’s die je hebt opgeslagen, de app herkent namelijk mensen, plaatsen en voorwerpen in jouw foto’s. Stel je dus voor dat je een foto zoekt van een strand, dan kun je via de zoekfunctie de zoekopdracht ‘strand’ geven en je krijgt alle foto’s van wat de app herkent als stranden.

Hoe nauwkeurig dat is vraag je je af? Honderd procent waterdicht is het natuurlijk niet, maar mijn ervaring is heel erg goed. De app is in staat om heel veel verschillende dingen in foto’s te herkennen, van grote tot kleine voorwerpen. Je kunt een zoekopdracht in het Nederlands geven maar zoeken in het Engels is net iets beter ontwikkeld, je kunt beide talen dus proberen om een foto terug te vinden. Leuk is ook dat de app zelf al mapjes maakt met dingen die vaak voorkomen in jouw foto’s: selfies, boten, stranden, zonsondergangen, eten.

Handig: zoeken in foto`s
Handig: zoeken in foto`s

3. Creatieve assistent

De app heeft nog een leuke functie: de creatieve assistent. Je krijgt suggesties voor korte video’s, collages en animaties op basis van de foto’s waarvan jij een back-up hebt gemaakt. Ben je dus bijvoorbeeld op vakantie geweest, dan zal deze assistent van jouw vakantiefilmpjes een korte video maken en er een rechtenvrij muziekje onderzetten zodat jij het direct kunt delen via YouTube. Nu zijn er altijd beelden die je er niet in wilt hebben, of juist wel, en dus kun je de hele video zelf nog editen. Maar mocht je geen zin en tijd hebben in het editen, dan doet de assistent dat dus voor je. Hetzelfde geldt voor collages, die worden automatisch gegenereerd en ook animaties (op basis van foto’s die je kort na elkaar gemaakt hebt). Je hoeft er helemaal niets mee te doen, maar dat kan dus wel.

De creatieve assistent
De creatieve assistent

4. Alles op één plek

Eén van de grote voordelen van Google Foto’s is dat je alles op één plek hebt, tenminste als je van al je foto’s een back-up laat maken. Nu heb je waarschijnlijk een computer, misschien een externe harde schijf, nog wat usb-sticks met foto’s en een telefoon, waar je foto’s bewaart. Met Google Foto’s heb je alles op één plek en is het ook nog eens overal toegankelijk omdat het gekoppeld is aan je Google-account. Je kunt er overal dus bij.

5. Foto’s delen

Natuurlijk wil je ook foto’s kunnen delen met vrienden, familie of collega’s. Dat kan ook vanuit de app: je bepaalt zelf met wie je welke foto wilt delen en op welke manier. Dat kan onder andere via mail, WhatsApp, Facebook, Instagram en Google Drive. Zelfs foto’s die je niet zelf gemaakt hebt, maar die met jou gedeeld worden, kun je opslaan.

Wil je foto’s nog wat pimpen voor je ze deelt, dan kun je met wat eenvoudige bewerkingsopties ze nog wat mooie maken of er een filtertje overeen gooien.

iOS én Android
De Google Foto’s app is er voor iOS en Android. Ik heb zelf de iOS-versie getest en vind het een enorm handige app. Het enige nadeel op dit moment is dat het back-uppen van foto’s in de iOS-app niet snel gaat, zeg maar heel erg traag. Dit probleem is inmiddels bekend bij Google en samen met Apple wordt er gewerkt aan een oplossing. Voor Android zou het wel super snel moeten gaan.

Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Fotografie

Review: op reis met de Thule Aspect camerarugzak

Met de Nikon D750 en drie bijbehorende lenzen (27-70, 24 en 50 mm) heb ik vaak een zware cameraset bij me als ik op reis ga. Tot voor kort zaten die gewoon los in een willekeurige rugtas zonder enige vorm van bescherming...

Gadgets23.03.2023

Review: op reis met de Thule Aspect camerarugzak

Met deze kindercamera maken de kids zelf de leukste foto’s!

Zijn je kinderen ook gek op het maken van foto’s? De kids groeien tegenwoordig op met de nieuwste technologische ontwikkelingen. Het maken van foto’s en video’s is voor de meesten geen onbekend terrein. Zeker als p...

Gadgets07.02.2023

Met deze kindercamera maken de kids zelf de leukste foto’s!

Zo maak je foto’s met je iPhone terwijl het vriest – zonder je handschoenen uit te doen

Mocht je op een plek zijn waar het echt mega koud is - Lapland in de winter bijvoorbeeld - dan is fotograferen ineens niet meer zo heel erg leuk. Daarvoor heb je namelijk je handen nodig en bij temperaturen van -25° C w...

Winter09.02.2021

Zo maak je foto’s met je iPhone terwijl het vriest – zonder je handschoenen uit te doen

6 tips voor fotograferen in de sneeuw: zo doe je dat!

Eén van de mooiste natuurfenomenen om te fotograferen is sneeuw. De wereld ziet er zoveel mooier uit als het gesneeuwd heeft. Het bos verandert in een sprookjesachtige setting. Een winter wonderland is een landschap dat...

Winter06.02.2021

6 tips voor fotograferen in de sneeuw: zo doe je dat!

Polaroid Lab laat je leukste vakantiefoto’s tot leven komen!

Heb jij weleens gekeken naar hoeveel foto’s je tijdens je laatste vakantie hebt gemaakt? Misschien zijn het er wel een paar honderd? De meeste zul je gewoon in de filmrol op je telefoon hebben staan - of op de geheugen...

Gadgets15.10.2020

Polaroid Lab laat je leukste vakantiefoto’s tot leven komen!

Vijf redenen om een fotoboek van afgelopen zomer te maken!

De zomer van 2020 is er eentje waarin geschiedenis werd geschreven. Vanaf begin maart stond ieders leven op z’n kop, en niet zo’n beetje ook. Van volledige vrijheid en de wereld rondreizen gingen we naar gesloten gre...

Lifestyle15.09.2020

Vijf redenen om een fotoboek van afgelopen zomer te maken!

Deze 15 foto’s laten zien hoe prachtig de natuur in Ierland is

Ierland is het land van de kelten, kastelen en mythen. En van ruige rotspartijen, spectaculaire kliffen en een groen, glooiend binnenland. Ierland is een van de mooiste natuurbestemmingen van Europa, al is dat zeker niet...

Natuur27.04.2020

Deze 15 foto’s laten zien hoe prachtig de natuur in Ierland is

Een fotoboek maken? Met deze tips gaat het je lukken!

Een fotoboek maken na een mooie reis is nu eenmaal heel veel werk. Zoveel werk, dat je er vol goede moed aan begint, maar het waarschijnlijk niet afmaakt. Nu zijn er allerlei alternatieven, zoals foto’s uploaden en een...

Lifestyle16.03.2020

Een fotoboek maken? Met deze tips gaat het je lukken!