Algemeen20.07.2016

Jobbatical, voor wie een internationaal carrière-avontuur zoekt


Een hoop mensen dromen ervan: een jaar wonen en werken in het buitenland, maar slechts een handjevol doet het ook echt. En dat is best wel gek, want er zijn mogelijkheden volop. Vandaag de dag zijn grenzen namelijk aan het vervagen: met jouw skills kun je overal ter wereld aan de slag. En zet slimme mensen van verschillende nationaliteiten en culturen bij elkaar, en bijzondere dingen kunnen gebeuren. De stap zetten naar een internationaal carrière-avontuur is nu in ieder geval een stuk dichterbij met Jobbatical, een startup uit Estland die tech-, marketing- en business professionals van over de hele wereld bij elkaar brengt.

Eén van de mensen die de stap naar een jobbatical durfde te zetten is de Nederlandse Tessa Leenders, die als digital marketeer van Amsterdam naar Vietnam verhuisde. Tessa werkte inmiddels twee jaar voor hetzelfde bedrijf en dat maakte haar enigszins onrustig. Ze was duidelijk klaar voor de volgende stap in haar carrière en met haar opleiding International Marketing is een nieuwe uitdaging in het buitenland een voor de hand liggende keuze. Aangezien ze niet gebonden was aan een vriend, kinderen of koophuis in Nederland, nam ze de stap richting Azië. Het enige wat daarvoor nodig was, was Facebook-targeting: in haar tijdlijn kwam een bericht van Jobbatical voorbij en na één klik was ze verkocht.

De keuze voor Vietnam was ook niet zo moeilijk. Het is een bucket list bestemming en dat wordt door menig reiziger bevestigd. Hoi An is een populaire bestemming, voor Tessa is het de plek waar ze in het weekend naartoe gaat. De ultieme weekend hangout zeg maar.

Natuurlijk vraagt een jaar werken in een land als Vietnam enige aanpassing, want je komt in een andere werkcultuur terecht en er is ook een taalbarrière, maar dat zijn juist ook de uitdagingen ervan. Je leert ervan en met de juiste mindset beleef je er ook nog eens een heleboel plezier aan. Het enige wat je eigenlijk alleen maar hoeft te doen, is gaan. Terug kan namelijk altijd nog, een ticket is snel geboekt. En dat is ook de instelling waarmee Tessa naar Vietnam vertrok. Ze zei haar vrienden gedag op het vliegveld en had geen idee wanneer ze terug zou zijn. Misschien een maand, misschien een half jaar of zelfs een jaar. En voor iedereen die nog twijfelt heeft ze eigenlijk maar één tip.

Nieuwsgierig geworden naar werken in het buitenland? Op Jobbatical vind je het actuele aanbod van bijzondere banen wereldwijd! Je ziet direct in welke wereldstad de baan wordt aangeboden en voor welke duur het is.

Avatar foto
Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.