Algemeen30.07.2022

Maak de mooiste foto’s in Jordanië: tips voor Petra en Wadi Rum


Een reis naar Jordanië is onvergetelijk. Al is het maar omdat het land zo fotogeniek is, dat we die beelden voor altijd vast willen leggen. Petra is één van de zeven wereldwonderen en waarschijnlijk ook het meest gefotografeerde wereldwonder. Ook de woestijn Wadi Rum is fantastisch om vast te leggen en wat dacht je van de landschappen onderweg? Op Instagram zie je het ene na het andere fantastische plaatje van Jordanië voorbij komen. Dat soort foto’s wil je zelf ook maken. Maar hoe? Ik ga je helpen. Dit zijn de beste tips om foto’s van Petra, Wadi Rum en onderweg in Jordanië te maken!

▸ Lees ook: de meest gestelde vragen over reizen naar Jordanië

5 tips om mooie foto’s in Petra te maken

5 tips om mooie foto’s in Petra te maken

De eeuwenoude stad Petra wil je op haar mooist vastleggen. En dat doe je zo!

1. Kom vroeg

Vertrek vroeg en zorg dat je de grote meute voor bent. Petra is dagelijks geopend van 06.00 tot 18.00 (in de winter tot 16.00) en bij voorkeur vertrek je echt al vroeg in de ochtend. Kijk wel even hoe laat de zon op gaat, want anders sta je voor niks om 06.00 uur in de startblokken. De grootste groepen gaan er rond 08.00 / 09.00 uur heen, dus alles daarvoor is al mooi meegenomen. Voor je de kloof (Siq) ingaat en bij The Treasury komt, moet je een aardig stuk lopen (ongeveer 2 km.) Je kunt daarom het eerste stuk met een golfkarretje doen. Hier moet je wel een kaartje voor kopen, maar zo haal je weer wat andere toeristen in. Eenmaal in de Siq uitstappen en vanaf daar gaan lopen. Want het mooie foto’s maken begint hier.

2. Wacht op zonlicht

De kloof is altijd mooi om te zien, maar zeker wanneer de zon de wanden oplicht. Wacht daarom als het even kan op mooi licht. Dat maakt je foto direct interessanter.

3. Kamelen in beeld

We willen natuurlijk zo min mogelijk andere toeristen op de foto. Maar een kameel daarentegen, die is meer dan welkom. Met een beetje geluk komt er net een kameel voorbijgelopen en heb je de perfecte foto. Het is de moeite waard om even te wachten want zeker in de ochtend komen er veel kamelen langs die richting The Treasury gaan.

4. Camera of smartphone?

Met een camera neem je de mooiste foto’s. Of toch niet altijd? Omdat het licht in de Siq niet altijd even makkelijk is, moet je veel met de instellingen spelen. Maar vergeet in dat geval niet hoe goed de camera’s op de telefoon tegenwoordig zijn. De camera op je iPhone past het licht direct goed aan en dat heeft verrassende effecten!

5. De berg op

Het lijkt een ’tourist trap’, maar het is absoluut de moeite waard. Voor een klein bedrag kun je met de locals naar boven op de berg. Je krijgt daar echt alle ruimte om foto’s te maken. Ja het is toeristisch, maar je hebt wel de bijzondere foto’s!

Vooral in de ochtend komen er veel kamelen door de kloof
Vooral in de ochtend komen er veel kamelen door de kloof
Ga met een local mee naar boven en je kunt deze wereldberoemde maar o-zo leuke foto van boven maken
Ga met een local mee naar boven en je kunt deze wereldberoemde maar o-zo leuke foto van boven maken
Als je vroeg bent, heb je The Treasury bijna helemaal voor jezelf!
Als je vroeg bent, heb je The Treasury bijna helemaal voor jezelf!

5 tips om mooie foto’s in Wadi Rum te maken

Woestijn Wadi Rum is waanzinnig mooi. En zo maak je daar de mooiste foto’s van!

1. Creëer perspectief

De Wadi Rum is een vallei met enorme rotswanden. Daarnaast is het de grootste wadi van heel Jordanië. Niet voor niks is de Wadi Rum de perfecte filmlocatie voor films als Star Wars en Aladdin. Om te laten zien hoe groot alles hier is, wil je natuurlijk perspectief creëren. En dat doe je het beste door jezelf in de foto te plaatsen. Omdat we allemaal weten hoe lang een mens gemiddeld ongeveer is, komt pas echt binnen hoe hoog de rotswanden zijn.

2. Leg locals vast

Eerlijk is eerlijk, de bedoeïenenstammen die in de Wadi Rum leven, verdienen hun bestaan dankzij toerisme. De bijzondere kleding is daarom vaak allemaal onderdeel van de toeristische attractie die Wadi Rum geworden is. Maar toch is het fotografen van de locals een absolute hit als je mooie foto’s wil hebben. De kamelen behoren overigens ook hier weer tot de locals.

3. Pak je kans tijdens het Golden Hour

Golden hour is normaal gesproken al mooi, maar in de woestijn zorgt het echt voor een gouden randje op de foto’s. Golden hour is het uur voor de echte sunset plaats vindt. Zorg dus dat je dan op een mooie plek bent in de woestijn.

4. Dans in de woestijn

Als we een foto maken gaan we bijna altijd voor een geposeerde foto. In de camera kijken en lachen. Maar daardoor haal je eigenlijk het effect van de omgeving volledig weg. Het voelt misschien wat vreemd, maar probeer te dansen in de woestijn. Zo krijgt je foto beweging en komt de foto veel meer over zoals de situatie ook echt is.

5. Koop een sjaal

Je kunt ze overal in Jordanië kopen; de bedouin sjaals. Voor de mannen is de rood met wit geblokte variant de meestvoorkomende. Koop er één en de foto in de Wadi Rum krijgt direct een andere uitstraling.

Deze foto laat goed zien hoe klein je bent in vergelijking met die enorme rotswanden
Deze foto laat goed zien hoe klein je bent in vergelijking met die enorme rotswanden
Ook hier behoren kamelen natuurlijk tot de locals
Ook hier behoren kamelen natuurlijk tot de locals
Voor je het weet heb je een foto waarbij het lijkt alsof je uitgehuwelijkt bent...
Voor je het weet heb je een foto waarbij het lijkt alsof je uitgehuwelijkt bent...
Do like the locals do; koop een bedouin sjaal
Do like the locals do; koop een bedouin sjaal
Ben je in de Wadi Rum dan ga je natuurlijk op Jeepsafari\u00a9 Ruben Visser \u2019t Hooft
Ben je in de Wadi Rum dan ga je natuurlijk op Jeepsafari© Ruben Visser ’t Hooft
Rotswanden, opwaaiend zand en je voelt bijna de zon branden
Rotswanden, opwaaiend zand en je voelt bijna de zon branden
Een geposeerde foto zou in deze setting zonde zijn geweest. De sjaal geeft een mooi speels effect.
Een geposeerde foto zou in deze setting zonde zijn geweest. De sjaal geeft een mooi speels effect.

4 tips voor bijzondere foto’s onderweg in Jordanië

En zo maak je de mooiste foto’s onderweg tijdens je reis.

1. Blijf rondkijken

Kijk, zie en blijf verwonderen als je in de bus zit. Het verplaatsen is niet alleen logistieke bedoeling, ook dan kun je fantastische beelden maken. Zit je in de bus tijdens zonsondergang, hou je ogen dan maar goed open. Als je net langs een mooi stuk komt waar de zon in volle glorie tussen de bergen heen schijnt, heb je de mooiste foto’s #zonderfilter.

2. Maak foto’s op de weg

Jordanië heeft prachtige lange wegen door uitgestrekte zanderige landschappen. Alleen die wegen zijn al de moeite waard om te fotograferen, want zo zul je ze maar in weinig landen aantreffen. Stop eens bij een benzinestation en maak foto’s op de weg. Kies een rustig moment en let hierbij natuurlijk altijd op dat het wel een veilige situatie is.

3. Locals in beeld

Locals blijven het goed doen. Maak eens een praatje met de locals en vraag of iemand van dat moment foto’s maakt. Het levert leuke spontane foto’s op. Check wel altijd of de locals hier ook op zitten te wachten en of ze op de foto willen. Ook hier is het hebben van respect het allerbelangrijkste.

4. Gebruik de omgeving

Landen als Jordanië lijken één groot filmdecor te vormen. Kijk goed rond en gebruik de omgeving voor je foto’s.

Tot slot nog een bonustip: kleding maken de man en vrouw, zeker als het om een foto gaat. Kies voor een mooie jurk of kleding die qua kleur mooi past bij de omgeving. Wat ook goed werkt is een accessoire zoals een hoed. Maakt de foto direct weer wat anders. Je hoeft echt geen koffer met kledingsets naar de locatie mee te nemen, maar een beetje nadenken over wat je aantrekt maakt al een heel verschil.

De wegen zijn goed begaanbaar, maar wel totaal anders dan hier in Nederland
De wegen zijn goed begaanbaar, maar wel totaal anders dan hier in Nederland
Het zou zo zonde zijn als je dit uitzicht mist omdat je in de bus op je telefoon zit te kijken
Het zou zo zonde zijn als je dit uitzicht mist omdat je in de bus op je telefoon zit te kijken

Op reis naar Jordanië

Heb jij inmiddels zin gekregen in een reis naar Jordanië? Dan kunnen deze tips je wellicht helpen om je reis te boeken.

Plan je reis

.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Carlissa Remmerswaal

Carlissa vindt het heerlijk om de wereld over te reizen en schrijft daar ook graag over. Een verre reis of stedentrips; je mag haar er altijd voor wakker maken. Ze woont in Den Haag en beschouwt New York als haar tweede thuis!

Verder lezen over Jordanië

De 8 meest gestelde vragen over een reis naar Jordanië

Jordanië is een fantastische reisbestemming. Wereldwonder Petra is een van de hoogtepunten van een reis naar Jordanië. Net als een bezoek aan de Dode Zee of een rit door de woestijn Wadi Rum. Er zijn een aantal dingen...

Algemeen27.07.2022

De 8 meest gestelde vragen over een reis naar Jordanië

dit moet je weten
Roadtrip door Jordanië: 750 km en 5 onvergetelijke plekken

Onze roadtrip door Jordanië begint in Amman, de hoofdstad. Amman is ooit gebouwd op zeven heuvels - de Jabals - er woonde rond 1940 slechts 20.000 mensen. Bijna 80 jaar later is deze stad thuis voor meer dan 4 miljoen i...

Algemeen23.06.2018

Roadtrip door Jordanië: 750 km en 5 onvergetelijke plekken

Google Street View trekt door Jordanië

Nu Jordanië – buurland van Syrië – op dit moment misschien niet de ideale reisbestemming is, komt Google Maps met de oplossing: Jordanië in al zijn glorie op Google Street View.

Algemeen26.11.2015

Google Street View trekt door Jordanië

In full screen graag
De highlights en must-do’s van Jordanië

Jordanië is een wonderlijk land met veel verrassingen. Hier vind je alles waar je als wereldreiziger in het Midden-Oosten naar op zoek bent. Dit zijn de hoogtepunten die je niet mag missen. Maak een tocht door de woest...

Algemeen20.10.2015

De highlights en must-do’s van Jordanië

Zo wordt je rondreis onvergetelijk: de 5 hoogtepunten
Ontdek de geheimen van Petra in Jordanië

De oude stad Petra in Jordanië is een van de zeven nieuwe wereldwonderen. Een bezoek aan deze bijzondere, historische stad mag je niet missen wanneer je door Jordanië reist. Ontdek de rotswoningen van Petra, de schatka...

Algemeen07.10.2015

Ontdek de geheimen van Petra in Jordanië

een wandeling door een wereldwonder
Adembenemende rondreis door magisch Jordanië

Jordanië is één van de meest bijzondere landen in het Midden-Oosten. Een land met zoveel hoogtepunten: de oude stad Petra, hoofdstad Amman, wilde woestijnen en de Dode Zee. Maak een rondreis door Jordanië en ontdek d...

Algemeen29.09.2015

Adembenemende rondreis door magisch Jordanië

Ontdek dit land vol verrassingen
Jordanië, parel van het Midden-Oosten

Staat een reis naar Jordanië nog niet op jouw travel wishlist? Wacht maar tot je dit filmpje helemaal gezien hebt! Het is het land van één van de 7 wereldwonderen, waar je kunt blijven drijven op de Dode Zee en waar j...

Algemeen29.07.2015

Jordanië, parel van het Midden-Oosten

Must see video + tips om te doen
De helende werking van de Dode Zee

Het is het laagst gelegen meer ter wereld: de Dode Zee tussen Jordanië en Israël, op 400 meter onder het zeeniveau. Het meer dankt de naam aan het feit dat er geen levende wezens te vinden zijn door de hoge concentra...

Ontspanning28.03.2015

De helende werking van de Dode Zee