Algemeen01.11.2014

Noord-India in zeven dagen!


Een prachtige reis van New Delhi naar Jaipur, Pushkar en de Taj Mahal in Agra

Soms heb je wat minder tijd om een land te verkennen en in mijn geval was dat geen understatement. In slechts 7 dagen tijd ging ik van de hoofdstad New Delhi in India in oostelijke richting om vervolgens het land te verlaten via Varanasi. De heftigste week van mijn leven? Ja, ik denk het wel.

India is in alle aspecten anders dan de westerse wereld en alleen als je er geweest bent, snap je wat ik bedoel. Het is fascinerend om te merken dat het dichtsbevolkte land ter wereld na China, lijkt te bestaan zonder enige vorm van structuur of regelgeving zoals we dit in de rest van de wereld gewend zijn. Hier rondreizen in een hoog tempo is op z’n minst
mindbreaking and breathtaking.

New Delhi

Mijn reis begon in de miljoenenstad New Delhi. Na het met tapijt belegde vliegveld te hebben verlaten bevond ik mij in een taxi om 3 uur ’s nachts, omringd door tuktuks, brommers, auto’s, vrachtwagens, zwervers in de goot van de snelweg, straathonden, met maximaal 50 km per uur de heilige koeien ontwijkend op weg naar het centrum. Het was op z’n minst onwerkelijk. Voeg daar het onophoudelijke getoeter en de geur van specerijen aan toe en ik begrijp hoe Neil Armstrong zich heeft gevoeld; je bent werkelijk op een andere planeet.

De koe is heilig in India
De koe is heilig in India

Vervoer in India

Reizen in India is een belevenis op zich en eigenlijk heel goed geregeld. Het land heeft een uitgebreid spoornetwerk en overal liggen snelwegen tussen de steden. In de steden brengen de tuktuks je overal waar je maar naartoe wilt. Omdat mijn tijd beperkt was heb ik gekozen voor een auto met privé-chauffeur. Klinkt misschien luxe, maar in dit land betaal je daar een schijntje voor en het geeft je heel veel vrijheid. Treinreizen moet je namelijk ruim van te voren boeken en ik wilde mij niet vastleggen. Mijn chauffeur heette Raju en samen hebben we de wildste avonturen beleefd.

New Delhi heb ik overgeslagen. Mijn doel van de reis was om vooral een indruk te krijgen van Noord-India en deze mega-stad zou te veel van mijn tijd vergen. Bovendien zou ik tijdens mijn reis meer Mogul-architectuur aantreffen, die ik anders ook in New Delhi zou zien. Mijn eerste halte werd Jaipur, hoofdstad van de deelstaat Rajasthan. De stad staat bekend om zijn vele roze gebouwen en wordt dan ook de ‘pink city’ genoemd. Er heerst een drukte van jewelste. De straten zijn levendig en overvol en op elke hoek staan Indiers met handelswaar. Sir, sir, … iedereen wil aandacht want ik ben natuurlijk een wandelend bankbiljet. De straten zijn veelal kapot, liggen bezaaid met afval en koeienpoep. Het is wennen.

Fort Ajmer (Fort Amber), Jaipur

De volgende dag bezoek ik Fort Amber, een keizerlijk fort uit de 16e eeuw. Het fort ligt op een heuvel en ik laat me omhoog rijden op een olifant. Met mijn audio guide dwaal ik door het fort. Het is werkelijk prachtig gemaakt, met een fenomenaal uitzicht op de omgeving. Ik kom langs een offerkamer waar tot voor kort dagelijks geofferd werd, een spiegelpaleis, de kamers van de vrouwen van de keizer en vooral heel veel marmer en gele kalksteen. De avond besluit ik met een fantastische typische Indiase curry met chai thea, waarna ik een Indiase film bezoek in het Raj Mandir. Een unieke ervaring, met werkelijk juichende bezoekers tijdens een kleine erotische scene in de film, maar ook een duif die rondvliegt in de zaal. Wauw wat een fantastische dag was dit!

Het prachtige keizerlijke Fort Ajmer uit de 16e eeuw
Het prachtige keizerlijke Fort Ajmer uit de 16e eeuw

Pushkar

Mijn volgende stop was het pelgrimsoord en heilige stad Pushkar. Het relatief kleine dorp heeft een groot aantal ghats (badplaatsen) en staat bekend om het 12-daagse kamelenfestival. Ik bezoek de heilige tempel Saraswati en beklim daarvoor ruim een uur trappen op een berg. Het uitzicht maakt het het waard. Op weg terug naar het dorp word ik besprongen door een grote aap. Ik zie een Indische man aanstalten maken om het dier te bekogelen met stenen. Gelukkig springt de aap net op tijd weg en ben ik ongedeerd en heb ik mijn camera nog in de hand. Wel opvallend dat het leven van een straathond of aap in India niets waard is en dat de heilige koe zovéel waard is.

Ik ontmoet enkele backpackers in een locale bar en hoor vergelijkbare ervaringen van hen. David uit Amerika is inmiddels een half jaar in India en nu pas kan hij opgaan in het Indiase leven van alledag, het heeft hem zes maanden gekost. Ik begrijp hem volledig.

Op weg naar Agra in de deelstaat Uttar Pradesh bezoek ik Fatehpur Sikri, een groot Mogol-fort en moskee uit de tijd van keizer Akhbar. Het complex telt drie paleizen voor de vrouwen van de keizer (hindu, moslim en christelijk), echter het fort is na enkele jaren alweer verlaten omdat er een tekort was aan drinkwater op de rotsachtige ondergrond.

Taj Mahal, Agra

In Agra bezoek ik de wereldberoemde Taj Mahal. En ondanks dat het mega toeristisch is, ben ik toch blij dat ik het bezocht heb. Het is van ongelooflijk fraaie architectuur en de beste plek om dit wereldwonder te bezichtigen vond ik in de tuinen van Mehtab Bagh, aan de overkant van de Yamuna rivier. Een heerlijke oase van rust.

E\u00e9n van de <a href=\
Eén van de

Varanasi en baden in de Ganges

Het was tijd om mijn chauffeur gedag te zeggen en in te stappen in de nachttrein richting Varanasi (een reis van 12 uur), de stad aan de heilige Ganges. Ik sliep in een kleine cabine van 2*2 met 6 bedden, met mijn rugzakken onder mijn hoofd en benen. Overal starende donkere ogen en kuchende mensen. Het werd een lange nacht en gelukkig werd ik op tijd wakker om uit te stappen voor weer een nieuw avontuur. Na flink onderhandeld te hebben met de chauaffer van een tuktuk, gingen we volbeladen met 6 mensen en dito bagage op weg naar Varanasi. Deze stad kenmerkt zich door de kronkelige nauwe stegen nabij de Ganges. In dit deel zie en hoor je geen toeterende auto’s en dat was heerlijk.

De volgende ochtend werd ik om 5 uur al wakker van chanting en geluid van bellen op straat. Het was een heilige dag voor de Hindoes en dit werd gevierd door te baden in de Ganges. Ik loop naar het Kedar ghat en besluit om ook een duik te nemen. Maar even niet denken aan de lijken die ritueel eindigen in deze rivier. De stad staat vol met monniken in oranje gewaden die de heilige gouden tempel willen bezoeken en daar ruim 12 uur voor in de rij willen staan!

Noord-India is een fantastisch spektakel. Een ongelooflijk hectische wereld waarin ook veel rust en respect voor de godsdienst is. Een wereld van armoede, van kleur en specerijen. Het is er prachtig, maar zeven dagen is voor mij te kort. Wellicht kom ik nog eens terug en kan ik de tijd nemen die het land verdient!

Noord-India is fantastisch, hopelijk kom ik nog eens terug!
Noord-India is fantastisch, hopelijk kom ik nog eens terug!
Avatar foto
Jeroen Bouwman

Jeroen maak je het meest gelukkig met een backpack op zijn rug en 'destination unknown'. Is wars van toerisme en gaat graag op zoek naar de mooie verhalen van locals. Het liefst is hij in de bergen, in Nepal of de Pyreneeën.

Verder lezen over Azië

Combineer het mooiste van Vietnam en Cambodja in één rondreis

Eén van de mooiste rondreizen die je in Zuidoost-Azië kunt maken is een combinatie van de landen Vietnam en Cambodja. En de mooiste hoogtepunten kun je perfect samen zien in één rondreis! Wij geven je handige tips voor het maken van een reis naar deze bijzondere landen.

Algemeen17.05.2024

Combineer het mooiste van Vietnam en Cambodja in één rondreis

dit zijn dé vijf hoogtepunten
Mae Hong Son Loop: maak de mooiste roadtrip door Thailand

Wil je een avontuurlijke roadtrip maken? De Mae Hong Son Loop in Thailand voert je 800 kilometer lang door bergen, jungle, rijstvelden en langs de mooiste grotten en watervallen. Het is een aanrader voor iedereen die houdt van roadtrippen en daar de tijd voor wil nemen.

Natuur14.05.2024

Mae Hong Son Loop: maak de mooiste roadtrip door Thailand

Angkor Wat tempels bezoeken: 5 handige tips

De tempels van Angkor in Cambodja horen thuis op elke bucketlist. Met onze 5 tips zorg je ervoor dat je goed voorbereid bent op een bezoek aan het schitterende tempelcomplex.

Zomer27.04.2024

Angkor Wat tempels bezoeken: 5 handige tips

7 tips voor een onvergetelijke reis op Sabah – Maleisisch Borneo

Houd je van avontuur én natuur? Dan hebben wij de perfecte bestemming voor je, namelijk Sabah. Sabah ligt in het Maleisisch deel van Borneo en is een van de gaafste natuurbestemmingen van Azië. Sabah is 72.500 km² gr...

Natuur14.12.2022

7 tips voor een onvergetelijke reis op Sabah – Maleisisch Borneo

De 7 leukste dingen om te doen in de omgeving van Bangkok

Wij zijn groot fan van Thailand. Het land in Zuidoost-Azië is ontzettend veelzijdig, de bevolking is supervriendelijk, de natuur is schitterend en het Thaise eten is onovertroffen. Dit is typisch een bestemming waar je...

Algemeen19.11.2022

De 7 leukste dingen om te doen in de omgeving van Bangkok

De 10 coolste dingen om te doen op Bali

Bali is het Indonesische eiland dat je hart gaat stelen. De mensen zijn ontzettend lief, de zon schijnt er altijd, je vindt er fantastische stranden en een prachtig binnenland en dan zijn er ook nog eens heel erg veel le...

Zomer15.04.2022

De 10 coolste dingen om te doen op Bali

De leukste reistips voor een vakantie naar Bali ☆
De mooiste route voor een rondreis door de Filipijnen

Staat een reis naar de Filipijnen ook op jouw bucketlist? Dat begrijpen wij heel goed! In totaal bestaat het land uit 7.641 eilanden. Je vindt er volop tropische stranden, maar ook jungles, rijstvelden en een ontzettend...

Vliegen17.12.2021

De mooiste route voor een rondreis door de Filipijnen

De 6 mooiste plekken tijdens eens rondreis door Japan

Een rondreis door Japan is er eentje voor op je bucketlist. Rondreizen door het land van de rijzende zon is een onvergetelijke ervaring. De indrukwekkende Japanse cultuur, het veelzijdige landschap en het genot van de ve...

Algemeen21.03.2021

De 6 mooiste plekken tijdens eens rondreis door Japan

Verder lezen over India

Holi Festival: fotograferen onder de zwaarste omstandigheden

Hiken door de bergen met weer, wind, regen en zelfs sneeuw. Onder deze omstandigheden stelt menig wandelaar zijn hike maar wat graag een paar dagen uit. Zo niet Matt Horspool. Voor deze fotograaf kan het niet avontuurlij...

Algemeen05.03.2020

Holi Festival: fotograferen onder de zwaarste omstandigheden

Een interview met reisfotograaf Matt Horspool
Je visum voor India; zó geregeld

Ga je binnenkort met vakantie naar India of wil je naar India in verband met zaken dan kun je tegenwoordig gebruik maken van een zogenaamd e-visum India. Dit is een visum dat je helemaal online kan aanvragen en waarvoor...

Algemeen12.11.2018

Je visum voor India; zó geregeld

In India is het hoogste standbeeld ter wereld onthuld

India neemt de titel hoogste standbeeld ter wereld vandaag over van China. In de deelstaat Gujarat is een standbeeld onthuld van maar liefst 182 meter hoog. Het is een beeld van Sardar Vallabhbhai Patel een van de grondl...

Algemeen31.10.2018

In India is het hoogste standbeeld ter wereld onthuld

Statue of Unity
Dit zijn de 10 culturele hoogtepunten van een rondreis door India

Reizen door India is een onvergetelijke ervaring. Een reis waar je de tijd voor moet nemen, want in India wacht een aaneenschakeling van culturele hoogtepunten en fascinerende landschappen op je. India is een gigantisch...

Algemeen11.12.2017

Dit zijn de 10 culturele hoogtepunten van een rondreis door India

Hoe zit het met het visum voor India?

India groeit in populariteit als vakantiebestemming onder Nederlandse en Belgische toeristen. Het staat echter niet bekend als eenvoudig vakantieland. Van het aanvragen van je visum tot het boeken van een treinkaartje bi...

Vliegen05.12.2017

Hoe zit het met het visum voor India?

Kleurrijk India: als je deze video ziet wil je er nú naartoe!

De één wil er liever vandaag nog naartoe dan morgen, de ander moet er niet aan denken: een reis naar India. Een land met een bijzondere mix van landschappen, tradities en bouwwerken. Mocht je twijfelen, kijk dan eens n...

Algemeen27.05.2017

Kleurrijk India: als je deze video ziet wil je er nú naartoe!

India plant 50 miljoen bomen op één dag!

India is niet bepaald het schoonste land op aarde. Het land heeft te kampen met allerlei soorten vervuiling, waaronder luchtvervuiling. Een paar jaar geleden was ook New Delhi de meest vervuilde stad ter wereld. Maar Ind...

Algemeen25.07.2016

India plant 50 miljoen bomen op één dag!

Aziatisch ontstressen: Tot rust komen in China, India en Indonesië

In de Westerse wereld zijn veel mensen volgens mij wel bekend met het fenomeen 'stress'. Een vervelend gevoel dat door veel verschillende factoren aangewakkerd kan worden. Door bijvoorbeeld drukte op je werk, een verbouw...

Ontspanning29.04.2014

Aziatisch ontstressen: Tot rust komen in China, India en Indonesië