`

Algemeen24.07.2018

Onderzoek wijst uit: de ideale vakantie duurt acht dagen


Acht dagen is de perfecte vakantieduur. En niet langer, want dan ga je je vervelen. Dat blijkt uit onderzoek. Aangetoond is nu dat acht dagen de ideale lengte van een vakantie is om er alle vruchten van te plukken.

Het onderzoek is gedaan door Universiteit Tampere in Finland. In acht dagen heb je voldoende tijd om te ontspannen en om gelukkig te worden. En acht dagen zijn ook net te kort om weer verveeld te raken. Dus langer moet je volgens dit onderzoek ook niet op vakantie.

Maximaal acht dagen

De voordelen van op vakantie gaan zijn al vanaf de eerste dag merkbaar, maar zijn op het hoogtepunt op dag acht. Dan zijn de meeste mensen pas echt verlost van de verantwoordelijkheden en stress die bij hun werk komen kijken. Na acht dagen wordt dat allemaal minder, en op dag 11 stort het geluksgevoel weer helemaal in. Het is dus beter om een paar vakanties van acht dagen te nemen dan één hele lange van bijvoorbeeld een maand. Weekendjes weg heeft dus geen zin, want dat is een te korte vakantie.

Wat uit dit onderzoek ook is gebleken is dat jouw vakantie zeer waarschijnlijk geen invloed heeft op je humeur als je weer terug thuis bent. Dat fijne vakantiegevoel raak je namelijk veel te snel weer kwijt. Dus misschien moet je dan maar wéér een nieuwe vakantie van acht dagen boeken.

Maar waarom dan überhaupt op vakantie gaan denk je misschien? Aangetoond is dat vakantievieren goed is voor je gezondheid: het verkleint de kans op ziektes en vroegtijdig overlijden. En wist je al dat reizen gelukkig maakt? Ook daar is onderzoek naar gedaan. Wij vinden het allemaal heel goed nieuws, want je bent namelijk nooit klaar met de hele wereld ontdekken…

Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.