`

Algemeen19.08.2019

Roadtrip door Alentejo in Zuid-Portugal: de 9 mooiste stops


De Portugese westkust zit vol verrassingen. Eén van de mooie regio’s aan deze kust is Alentejo, het hele gebied ten zuiden van Lissabon en ten noorden van de Algarve. Alentejo is een van de rustigere delen van Portugal. Een geweldige regio vol bijzondere dorpen, mooie natuur en schitterende wegen om te rijden. Het maakt Alentejo de perfecte Portugese regio voor een roadtrip. En dus stappen wij in Lissabon in de auto om Alentejo te ontdekken. De negen mooiste stops onderweg hebben we ook voor je verzameld. Deze roadtrip door Zuid-Portugal wil je een keer gemaakt hebben!

Optimaal rijplezier

We maken deze roadtrip in een Mitsubishi ASX. Het Japanse automerk heeft ervoor gekozen om het merk te verbinden aan een relaxte lifestyle die past bij de Japanse cultuur. Dat gaat duidelijk verder dan alleen zuinige kilometers, hybride motoren, ruime SUV’s en in ons land de jacht naar lagere bijtellingspercentages. Mitsubishi wil ook staan voor genieten, rijplezier hebben in de auto en prachtige roadtrips maken waar je optimaal kunt genieten van ieder model. Of je deze roadtrip door Zuid-Portugal nu rijdt met de populaire Outlander, de nieuwe ASX of zoals wij met de Mitsubishi Eclipse Cross.

En hoewel er in de wereld genoeg exotische oorden te vinden zijn vergeten we vaak dat Europa misschien wel een van de mooiste werelddelen is. In het Portugese Alentejo vind je ongerepte natuur. Helemaal onbekend is deze regio niet, want aan de kust in Alentejo hebben wereldsterren als Scarlet Johansson, Madonna, Werner Fassbinder en schoenenontwerper Christian Leboutin allen een vakantiehuis. Toch vind je er vooral rust en privacy.

Een roadtrip door dit gebied wordt pas speciaal als je je door de atmosfeer van streek laat leiden. En dat betekent op tijd rust nemen voor alles wat je hier gaat doen en zien. Deze roadtrip is slechts 230 kilometer lang, maar neemt je mee langs een aantal van de mooiste plekken van Zuid-Portugal. En die wil je niet missen! Let’s hit the road!

De route van deze roadtrip door Alentejo in Zuid-Portugal, met negen mooie stops onderweg
De route van deze roadtrip door Alentejo in Zuid-Portugal, met negen mooie stops onderweg
Strand in Alentejo, bekend om de golven en door Madonna
Strand in Alentejo, bekend om de golven en door Madonna

1. Comporta: het Ibiza van Portugal

Deze roadtrip door Alentejo in Zuid-Portugal begint op de A2 vanuit Lissabon. Allereerst nemen we de prachtige Vasco da Gama-brug richting Albufeira in de Algarve. Het is de bekende snelweg die heel wat Nederlanders inmiddels hebben gereden. Het is ook de weg waarlangs vele hoogspanningsmasten staan die vol zitten met grote nesten van Ooievaars. Een weg die je niet snel zal vergeten.

Eenmaal zo’n 75 kilometer onder Lissabon rij je de Zuid-Portugese regio Alentejo binnen. En om hier een prachtige roadtrip te gaan rijden moet je eigenlijk zo snel mogelijk van de snelweg af. Ter hoogte van Alcácer do Sal, een stadje dat dateert uit de 8e eeuw, pak je de N253 richting Comporta. Hier krijg je gelijk een ander gevoel wanneer je door de unieke natuur rijdt via een prachtige glooiende weg. Veel dorpjes zijn er niet dus kom je ook nauwelijks nog verkeer tegen.

Comporta is bekend vanwege het prachtige strand ‘Praia da Comporta’ in het meest zuidelijke hoekje van het Tróia schiereiland. Het strand is goed toegankelijk en is ook populair vanwege het strandrestaurant ‘Del Sol’. Een plek waar je eigenlijk moet stoppen om te genieten van de vele visspecialiteiten die hier op de kaart staan. Een aanrader die goed te bereiken is en met een grote parking waar je je auto kunt parkeren onder rieten matten. Vreemd genoeg wordt in veel media Comporta vergeleken met Ibiza. Dat is best bijzonder want naar deze streek ga je vooral als je wilt genieten van de rust en de natuur.

Vasco Da Gama brug in Lissabon
Vasco Da Gama brug in Lissabon
Altaverda het land van de Ooievaars
Altaverda het land van de Ooievaars
Eten op het strand van Praia de Comporta
Eten op het strand van Praia de Comporta

2. Cais Palafítico da Carrasqueira

Het is een mond vol maar bij Comporta op het Tróia ligt wat mij betreft een van de meest fotogenieke plekjes aan de kust van Portugal. De plek waar je kunt lopen over het water en die bekend staat als Cais Palafítico da Carrasqueira. Hier aan de oevers van de Sado rivier zijn meer dan twee eeuwen geleden houten pieren gebouwd om bij de vissersboten te komen die bij laag water vastkleven aan de modderige oevers en het moeras.

Overdag is het er warm en is het genieten van al die fotogenieke plekjes. Als de zon ondergaat komt vanzelf de magie van het gouden uur, de zonsondergang. Volgens de vissers moet je er vroeg bij zijn want fotografen verdringen zich dan soms massaal bij de uitlopende oude houten pieren voor de foto van hun leven. De plek is veel te uitzonderlijk om niet op te bezoeken.

Droomplekje voor fotografen,\nCais palaf\u00edtico da carrasqueira.
Droomplekje voor fotografen,nCais palafítico da carrasqueira.
Kleurrijk
Kleurrijk
En prachtig bij laag water, en hoog water, en bij zonsondergang
En prachtig bij laag water, en hoog water, en bij zonsondergang

3. De N261 richting Melides

Na te hebben genoten de ‘Porto da Carrasqueira’ rij je van vanuit Comporta via de N261 richting Melides. Een prachtige weg dwars door de natuur van de Alentejo. Ook hier kom je overal ooievaarsnesten tegen. De vogels voelen zich hier veilig en kijken niet op of om als je met camera op een steenworp afstand van ze gaat staan. In het fraaie landschap zie je soms immense rijstvelden en paardenfokkers die hier aan de kust tochten organiseren.

De Alentejo kusttocht te paard is zwaar favoriet bij liefhebbers van deze discipline. Ooit werden hier ook de beroemde foto’s van Madonna gemaakt die met haar paard door de branding aan het rennen was wat zorgde voor een directe toename van het toerisme. In dit gebied vinden ze dat een beetje dubbel. Want iedereen is blij met een toename van het toerisme maar net zo lief houdt men hier ook van de rust.

4. Gin proeven op de Black Pig Farm

Eenmaal in de buurt van Melides kom je boorden tegen die verwijzen naar een Black Pig Farm. Een boerderij met bijzondere zwarte varkens waar ze blijkbaar ook een ‘Black Pig’ Gin brouwen. Om daar achter te komen moet je hier de auto maar eens parkeren en je laten verrassen.

De boerderij is bestaat uit twee gebouwen waar een bijzondere Gin wordt gemaakt met ingrediënten die vrijwel allemaal uit dit gebied komen. Als je bent je zelf ervaren dat deze bijzondere locatie een droomplek is waar in een gebied van ruim 15 hectare inderdaad zwarte varkens rondlopen die zich graag laten aanhalen. Na een gratis rondleiding kun je hier genieten van lokale culinaire specialiteiten en natuurlijk een glas Gin.

Prachtige wegen in Alentejo
Prachtige wegen in Alentejo
Veel `wilde` paarden en rijstvelden
Veel `wilde` paarden en rijstvelden
Zwarte varkens (bruin van de modder) bij de Black Pig Farm
Zwarte varkens (bruin van de modder) bij de Black Pig Farm
Portugese siesta met een heerlijke lunch en een klein glaasje Gin Tonic met veel ijs
Portugese siesta met een heerlijke lunch en een klein glaasje Gin Tonic met veel ijs

5. Overnachten in Santiago Do Cacem

Na de Gin en de varkens volgen we de weg naar Santiago Do Cacem. Ook alweer een plekje waar je de rust regeert. Het is een ook een prachtig plekje om een hotel te pakken als je hier wat langer wilt verblijven. Vooral omdat hier een hotel is wat meer dan de moeite waard is om een nachtje te blijven slapen. De naam van Santiago Hotel Cooking & Nature zegt eigenlijk al genoeg.

Het hotel staat mede dankzij chef Daniel Censi bekend om zijn heerlijke gerechten die allen op een bijzondere manier op basis van alleen ingrediënten uit de omgeving vers worden bereid. Hoogtepunt wat ons betreft was de barbecue die volgens chef Daniel de basis is van traditioneel en gezond eten. Wat olijfolie op het ijzer van de barbecue (die overigens in Nederland wordt gemaakt), wat zeezout en kruiden op de vis en 30 minuten is het voor iedereen smullen. Een echte aanrader en omdat nu eenmaal de Portugezen prima wijnen kunnen maken kun je er maar beter een nachtje blijven slapen.

6. Ontdek de Mirobriga Ruinas

Net buiten Santiago do Cacem liggen de ruïnes van Mirobriga die je tegen een kleine vergoeding kunt bezoeken. Hier kun je zien hoe het leven er 2.000 jaar geleden uit moet hebben gezien. Het is ook een plek waar je een prachtig zicht hebt over het heuvelachtige landschap in dit gebied. Vlak voor de ruïnes staat een prachtige gerestaureerde Portugese Molen die voor iedereen die graag fotografeert een ‘must see’ is. Je kunt de molen ook bezoeken en even naar boven klimmen.

Relaxen in de tuinen van Hotel Santiago Cooking & Nature
Relaxen in de tuinen van Hotel Santiago Cooking & Nature
Mirobriga Ruines
Mirobriga Ruines

7. Sines, van Vasco da Gama

Onze roadtrip door Alentejo in Zuid-Portugal gaat weer verder. Vanuit Santiago do Cacem rijden we weer terug richting de kust. Net buiten het stadje kom je langs een prachtig oud station dat smeekt om met je roadtrip-auto op de foto te gaan. Richting Sines loopt tevens een stukje snelweg. Sines is een belangrijke havenplaats voor dit zuidelijke deel van Portugal. Voor de Portugezen in Alentejo in Sines vooral bekend als de geboortestad van de beroemde Portugese ontdekkingsreiziger Vasco da Gama.

Vanuit Sines loopt er een prachtige kustweg naar Porto Covo, het witte stadje. Als je de kustweg hier volgt kom je veel plekjes tegen waar je even kunt stoppen om te genieten van de zee en de mooie golven.

Sines, de stad van ontdekkingsreiziger Vasca da Gama
Sines, de stad van ontdekkingsreiziger Vasca da Gama

8. Het witte stadje Porto Covo

Porto Covo is een van de leukste stadjes aan de kust van Alentejo in Zuid-Portugal, met veel authentieke huizen. Hier was de witte verf in de aanbieding en wie er zijn huis mee wist te schilderen kreeg er een pot blauwe verf bij om de randen een ander kleurtje te geven. In ieder geval zijn zon’n beetje alle huizen hier op deze manier geschilderd. Het stadje bestaat uit wat straatjes met restaurantjes en toeristische winkeltjes en heeft een mooi plein.

Een ideale plek om wat te gaan drinken en even de verkoeling op te zoeken. Want ook eind mei loopt de temperatuur al op tot boven de 30 graden. Na Porto Covo rijden we via de enige route, de CM 1072, richting Villa Nova de Milfontes, het eindpunt van deze roadtrip door Alentejo.

Porto Covo, witte huizen met blauwe accenten
Porto Covo, witte huizen met blauwe accenten

9. Eindpunt: Vila Nova De Milfontes

Vila Nova De Milfontes is in de zomer een bruisende Portugese badplaats aan de kustlijn van Alentejo. Milfontes wordt is vooral populair bij de Portugezen. De anders zo rustige stadje wordt dan gevuld met toeristen die worden aangetrokken door prachtige stranden, het heerlijke Portugese eten en het sociale leven.

De streek en de stranden zijn ook hier nog steeds niet ontdekt door het massa toerisme waardoor het echt een prachtige plek is om langer te blijven. Het is ook voor ons het einde van de roadtrip door dit prachtige gebied wat ons alleen maar heeft doen verbazen door de prachtige natuur en de fraaie wegen.

Vila Nova De Milfontes is in ieder geval de plek waar je echt een paar dagen moet blijven. Hier heb je meerdere keuzes voor een langer verblijf in de regio. Opties zijn, verder omlaag rijden naar Algarve, terug de binnenlanden in van Alentejo want ook daar ga je verrast worden door de natuur, of binnendoor terugrijden naar Lissabon en daar genieten van deze geweldige stad.

Eindpunt van deze roadtrip in Vila Nova de Milfontes
Eindpunt van deze roadtrip in Vila Nova de Milfontes
Zonsondergang bij Vila Nova De Milfontes
Zonsondergang bij Vila Nova De Milfontes

Roadtrip Zuid-Portugal

Heb jij inmiddels zin gekregen om deze roadtrip door Alentejo in Zuid-Portugal te maken? Dan kunnen deze reistips je wellicht helpen om je vakantie te boeken.

Plan je reis

.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Portugal

De 9 leukste dingen om te doen op Madeira

Het Portugese eiland Madeira is een van de grote verrassingen van Europa. Een betoverend mooie plek met prachtige natuur, charmante dorpjes en veel zon. Het is een hele fijne vakantiebestemming voor natuurliefhebbers. Je...

Algemeen09.10.2023

De 9 leukste dingen om te doen op Madeira

Martinhal Lisbon Oriente in Lissabon: absolute luxe, daar wil je slapen!

Lissabon is een verrassend leuke, moderne en levendige stad. Van prachtige oude paleizen tot hippe foodcourts en waanzinnige dakterrassen. En of je er nu voor het eerst komt, of het al je zoveelste bezoek is aan de hoofd...

Stedentrips29.08.2023

Martinhal Lisbon Oriente in Lissabon: absolute luxe, daar wil je slapen!

Het andere gezicht van de Algarve: CAMP festival bij Morgado do Quintão

Voor veel mensen staat de Algarve bekend als een van de drukste toeristische trekpleisters van Portugal. Misschien is dat wel zo, zeker als je in het hoogseizoen via de luchthaven van Faro richting Albufeira gaat. Terech...

Zomer14.04.2023

Het andere gezicht van de Algarve: CAMP festival bij Morgado do Quintão

21 foto’s die bewijzen waarom je nú op vakantie naar Portugal wil

Onze liefde voor Portugal is groot. Het is een fantastisch vakantieland. Je vindt er prachtige steden voor een stedentrip (Lissabon, Porto), waanzinnig mooie stranden (met name in de Algarve) en het is ook nog eens een z...

Zomer18.02.2023

21 foto’s die bewijzen waarom je nú op vakantie naar Portugal wil

5 redenen waarom een winterse trip naar Lissabon een topidee is!

De gezelligste stad van Portugal is Lissabon. Een mooie en sfeervolle stad. Niet alleen in de zomer, maar juist óók in de winter. Lissabon laat je niet stil zitten, want er is meer dan genoeg te zien en te doen. Struin...

Stedentrips28.11.2022

5 redenen waarom een winterse trip naar Lissabon een topidee is!

De 15 mooiste plekken in de Algarve die je gezien móét hebben

De Algarve, het meest zuidelijke deel van Portugal, ligt aan de Atlantische oceaan en is wereldwijd bekend vanwege een overvloed aan prachtige stranden. Omringd door imposante, fraai gekleurde hoge rotsformaties. Er is b...

Zomer18.11.2022

De 15 mooiste plekken in de Algarve die je gezien móét hebben

Silves is een van de verborgen pareltjes van de Algarve

In de Algarve in Portugal zijn het vooral plaatsen als Albufeira, Faro en Portimão die veel aandacht krijgen. Wat ze gemeen hebben is dat ze allen aan zee liggen, al vind je de mooiste stranden vaak net op wat andere pl...

Algemeen03.11.2022

Silves is een van de verborgen pareltjes van de Algarve

São Miguel: het mooiste eiland van de Azoren

Midden in de Atlantische Oceaan - op bijna 1.400 kilometer van het vasteland van Portugal - liggen de Azoren. Een indrukwekkende groep van kleine, exotische eilanden die nog niet echt ontdekt zijn door het massatoerisme....

Natuur28.10.2022

São Miguel: het mooiste eiland van de Azoren

Verder lezen over Roadtrip

Roadtrippen langs de kust van de Côte d’Azur: de 7 mooiste stops

De Côte d’Azur, een gebied dat zich uitstrekt van Saint-Tropez tot de Frans-Italiaanse grens. Het is een van ’s werelds bekendste en beste bestemmingen aan zee. Dit is natuurlijk niet zonder reden! Je vindt er prach...

Zomer22.02.2024

Roadtrippen langs de kust van de Côte d’Azur: de 7 mooiste stops

De ultieme route voor een roadtrip door Kroatië + de mooiste stops

Voor de kust in de helderblauwe Adriatische zee liggen tientallen bewoonde, prachtige eilanden. En dus hop je hier tijdens het roadtrippen ook van eiland naar eiland om de mooiste plekken van Kroatië te ontdekken. Magische zonsondergangen en dromerige dorpen maken de reis compleet. Volg de kustlijn voor een waanzinnig roadtrip door Kroatië! Wij hebben de ultieme route voor je uitgestippeld en laten je zien wat de beste plekken zijn om te stoppen.

Algemeen20.02.2024

De ultieme route voor een roadtrip door Kroatië + de mooiste stops

De mooiste roadtrip in Zuid-Afrika: route van Kaapstad naar Port Elizabeth!


Zuid-Afrika heeft alles te bieden waar je als reiziger naar op zoek bent. Het is hét perfect land voor onze favoriete manier van reizen: roadtrippen. Stap in de auto en ga op zoek naar de perfecte mix van stranden, bergen, safari's, wijngaarden en heerlijk eten.

Algemeen13.02.2024

De mooiste roadtrip in Zuid-Afrika: route van Kaapstad naar Port Elizabeth!


De beste landen in Europa voor vakanties met een elektrische auto

In Europa zijn inmiddels zo'n 600.000 laadpunten voor elektrische auto's te vinden en dat aantal groeit iedere week. Maar het ene laadpunt is het andere niet en daar kom je al gauw achter als je naar het buitenland reist. In sommige landen is het nog een hele uitdaging om een laadpaal te vinden, in bepaalde delen van Europa zijn ze zelfs onvindbaar, en op andere plaatsen zijn ze super traag. Maar in welk land vind je de meeste (goede) laadpunten? Waar kun je als EV-rijder met een gerust hart een roadtrip maken? We hebben de beste landen in Europa voor een roadtrip met een elektrische auto voor je op een rij gezet.

Algemeen24.01.2024

De beste landen in Europa voor vakanties met een elektrische auto

Dit is de mooiste alternatieve roadtrip door IJsland

Maak de allermooiste alternatieve roadtrip door IJsland! Je start in Reykjavik en rijdt vanaf daar naar het noorden. Verwacht een robuust landschap, uitgestrekte natuur en wegen waarop je bijna niemand anders tegenkomt. Een geweldig avontuur!

Natuur08.01.2024

Dit is de mooiste alternatieve roadtrip door IJsland

De Tuinroute in Zuid-Afrika: dit zijn de mooiste plekken onderweg

De Tuinroute is een van de mooiste roadtrips die je in Zuid-Afrika kunt maken. De Tuinroute is een combinatie van wegen die lopen tussen Kaapstad en Port Elizabeth over een lengte van ongeveer 700 kilometer. Het is de mo...

Natuur27.11.2023

De Tuinroute in Zuid-Afrika: dit zijn de mooiste plekken onderweg

De 9 mooiste stops tijdens een roadtrip in Zuidwest-Ierland vanuit Cork

Aan de zuidkust van Ierland zijn het vooral spectaculaire kliffen en indrukwekkende uitzichten die de show stelen, met de stad Cork als toegangspoort. Zuid-Ierland is ruig, ongerept en beeldschoon. En lekker rustig, hier...

Natuur24.11.2023

De 9 mooiste stops tijdens een roadtrip in Zuidwest-Ierland vanuit Cork

De ultieme roadtrip door de Loirevallei: de 17 mooiste plekken

Wie nog twijfelt of wij graag roadtrips maken moet anders maar even kijken naar ons nieuwe boek: Waanzinnige Roadtrips. Wat dat zijn ze vaak, waanzinnig leuk, uitdagend, spannend en mooi. Routes die je rijdt met de auto...

Algemeen22.11.2023

De ultieme roadtrip door de Loirevallei: de 17 mooiste plekken