Roadtrip door Alentejo in Zuid-Portugal: de 9 mooiste stops

Roadtrip door Alentejo in Zuid-Portugal: de 9 mooiste stops

Vorig artikel Volgend artikel

De Portugese westkust zit vol verrassingen. Eén van de mooie regio's aan deze kust is Alentejo, het hele gebied ten zuiden van Lissabon en ten noorden van de Algarve. Alentejo is een van de rustigere delen van Portugal. Een geweldige regio vol bijzondere dorpen, mooie natuur en schitterende wegen om te rijden. Het maakt Alentejo de perfecte Portugese regio voor een roadtrip. En dus stappen wij in Lissabon in de auto om Alentejo te ontdekken. De negen mooiste stops onderweg hebben we ook voor je verzameld. Deze roadtrip door Zuid-Portugal wil je een keer gemaakt hebben!

Optimaal rijplezier

We maken deze roadtrip in een Mitsubishi ASX. Het Japanse automerk heeft ervoor gekozen om het merk te verbinden aan een relaxte lifestyle die past bij de Japanse cultuur. Dat gaat duidelijk verder dan alleen zuinige kilometers, hybride motoren, ruime SUV’s en in ons land de jacht naar lagere bijtellingspercentages. Mitsubishi wil ook staan voor genieten, rijplezier hebben in de auto en prachtige roadtrips maken waar je optimaal kunt genieten van ieder model. Of je deze roadtrip door Zuid-Portugal nu rijdt met de populaire Outlander, de nieuwe ASX of zoals wij met de Mitsubishi Eclipse Cross.

En hoewel er in de wereld genoeg exotische oorden te vinden zijn vergeten we vaak dat Europa misschien wel een van de mooiste werelddelen is. In het Portugese Alentejo vind je ongerepte natuur. Helemaal onbekend is deze regio niet, want aan de kust in Alentejo hebben wereldsterren als Scarlet Johansson, Madonna, Werner Fassbinder en schoenenontwerper Christian Leboutin allen een vakantiehuis. Toch vind je er vooral rust en privacy.

Een roadtrip door dit gebied wordt pas speciaal als je je door de atmosfeer van streek laat leiden. En dat betekent op tijd rust nemen voor alles wat je hier gaat doen en zien. Deze roadtrip is slechts 230 kilometer lang, maar neemt je mee langs een aantal van de mooiste plekken van Zuid-Portugal. En die wil je niet missen! Let's hit the road!

route-roadtrip-alentejo-portugal
De route van deze roadtrip door Alentejo in Zuid-Portugal, met negen mooie stops onderweg
Altentejo_stranden
Strand in Alentejo, bekend om de golven en door Madonna

1. Comporta: het Ibiza van Portugal

Deze roadtrip door Alentejo in Zuid-Portugal begint op de A2 vanuit Lissabon. Allereerst nemen we de prachtige Vasco da Gama-brug richting Albufeira in de Algarve. Het is de bekende snelweg die heel wat Nederlanders inmiddels hebben gereden. Het is ook de weg waarlangs vele hoogspanningsmasten staan die vol zitten met grote nesten van Ooievaars. Een weg die je niet snel zal vergeten.

Eenmaal zo’n 75 kilometer onder Lissabon rij je de Zuid-Portugese regio Alentejo binnen. En om hier een prachtige roadtrip te gaan rijden moet je eigenlijk zo snel mogelijk van de snelweg af. Ter hoogte van Alcácer do Sal, een stadje dat dateert uit de 8e eeuw, pak je de N253 richting Comporta. Hier krijg je gelijk een ander gevoel wanneer je door de unieke natuur rijdt via een prachtige glooiende weg. Veel dorpjes zijn er niet dus kom je ook nauwelijks nog verkeer tegen.

Comporta is bekend vanwege het prachtige strand ‘Praia da Comporta’ in het meest zuidelijke hoekje van het Tróia schiereiland. Het strand is goed toegankelijk en is ook populair vanwege het strandrestaurant ‘Del Sol’. Een plek waar je eigenlijk moet stoppen om te genieten van de vele visspecialiteiten die hier op de kaart staan. Een aanrader die goed te bereiken is en met een grote parking waar je je auto kunt parkeren onder rieten matten. Vreemd genoeg wordt in veel media Comporta vergeleken met Ibiza. Dat is best bijzonder want naar deze streek ga je vooral als je wilt genieten van de rust en de natuur.

Vasco_Da_Gama_Brug_Lissabon
Vasco Da Gama brug in Lissabon
Altaverda_Ooievaars
Altaverda het land van de Ooievaars
Restaurant_Sol_Praia_de_Comporta
Eten op het strand van Praia de Comporta

2. Cais Palafítico da Carrasqueira

Het is een mond vol maar bij Comporta op het Tróia ligt wat mij betreft een van de meest fotogenieke plekjes aan de kust van Portugal. De plek waar je kunt lopen over het water en die bekend staat als Cais Palafítico da Carrasqueira. Hier aan de oevers van de Sado rivier zijn meer dan twee eeuwen geleden houten pieren gebouwd om bij de vissersboten te komen die bij laag water vastkleven aan de modderige oevers en het moeras.

Overdag is het er warm en is het genieten van al die fotogenieke plekjes. Als de zon ondergaat komt vanzelf de magie van het gouden uur, de zonsondergang. Volgens de vissers moet je er vroeg bij zijn want fotografen verdringen zich dan soms massaal bij de uitlopende oude houten pieren voor de foto van hun leven. De plek is veel te uitzonderlijk om niet op te bezoeken.

Cais_palafítico_da_carrasqueira_2
Droomplekje voor fotografen, Cais palafítico da carrasqueira.
Cais_palafítico_da_carrasqueira_1
Kleurrijk
Cais_palafítico_da_carrasqueira_3
En prachtig bij laag water, en hoog water, en bij zonsondergang

3. De N261 richting Melides

Na te hebben genoten de ‘Porto da Carrasqueira’ rij je van vanuit Comporta via de N261 richting Melides. Een prachtige weg dwars door de natuur van de Alentejo. Ook hier kom je overal ooievaarsnesten tegen. De vogels voelen zich hier veilig en kijken niet op of om als je met camera op een steenworp afstand van ze gaat staan. In het fraaie landschap zie je soms immense rijstvelden en paardenfokkers die hier aan de kust tochten organiseren.


De Alentejo kusttocht te paard is zwaar favoriet bij liefhebbers van deze discipline. Ooit werden hier ook de beroemde foto’s van Madonna gemaakt die met haar paard door de branding aan het rennen was wat zorgde voor een directe toename van het toerisme. In dit gebied vinden ze dat een beetje dubbel. Want iedereen is blij met een toename van het toerisme maar net zo lief houdt men hier ook van de rust.

4. Gin proeven op de Black Pig Farm

Eenmaal in de buurt van Melides kom je boorden tegen die verwijzen naar een Black Pig Farm. Een boerderij met bijzondere zwarte varkens waar ze blijkbaar ook een ‘Black Pig’ Gin brouwen. Om daar achter te komen moet je hier de auto maar eens parkeren en je laten verrassen.

De boerderij is bestaat uit twee gebouwen waar een bijzondere Gin wordt gemaakt met ingrediënten die vrijwel allemaal uit dit gebied komen. Als je bent je zelf ervaren dat deze bijzondere locatie een droomplek is waar in een gebied van ruim 15 hectare inderdaad zwarte varkens rondlopen die zich graag laten aanhalen. Na een gratis rondleiding kun je hier genieten van lokale culinaire specialiteiten en natuurlijk een glas Gin.

Wegen_Alentejo
Prachtige wegen in Alentejo
Paarden_Rijstvelden_Alentejo
Veel 'wilde' paarden en rijstvelden
Black_Pig_Farm
Zwarte varkens (bruin van de modder) bij de Black Pig Farm
Lunch_Black_Pig_Farm
Portugese siesta met een heerlijke lunch en een klein glaasje Gin Tonic met veel ijs

5. Overnachten in Santiago Do Cacem

Na de Gin en de varkens volgen we de weg naar Santiago Do Cacem. Ook alweer een plekje waar je de rust regeert. Het is een ook een prachtig plekje om een hotel te pakken als je hier wat langer wilt verblijven. Vooral omdat hier een hotel is wat meer dan de moeite waard is om een nachtje te blijven slapen. De naam van Santiago Hotel Cooking & Nature zegt eigenlijk al genoeg.


Het hotel staat mede dankzij chef Daniel Censi bekend om zijn heerlijke gerechten die allen op een bijzondere manier op basis van alleen ingrediënten uit de omgeving vers worden bereid. Hoogtepunt wat ons betreft was de barbecue die volgens chef Daniel de basis is van traditioneel en gezond eten. Wat olijfolie op het ijzer van de barbecue (die overigens in Nederland wordt gemaakt), wat zeezout en kruiden op de vis en 30 minuten is het voor iedereen smullen. Een echte aanrader en omdat nu eenmaal de Portugezen prima wijnen kunnen maken kun je er maar beter een nachtje blijven slapen.

6. Ontdek de Mirobriga Ruinas

Net buiten Santiago do Cacem liggen de ruïnes van Mirobriga die je tegen een kleine vergoeding kunt bezoeken. Hier kun je zien hoe het leven er 2.000 jaar geleden uit moet hebben gezien. Het is ook een plek waar je een prachtig zicht hebt over het heuvelachtige landschap in dit gebied. Vlak voor de ruïnes staat een prachtige gerestaureerde Portugese Molen die voor iedereen die graag fotografeert een ‘must see’ is. Je kunt de molen ook bezoeken en even naar boven klimmen.

Hotel_Santiago_Cooking_Nature
Relaxen in de tuinen van Hotel Santiago Cooking & Nature
Mirobriga Ruines
Mirobriga Ruines

7. Sines, van Vasco da Gama

Onze roadtrip door Alentejo in Zuid-Portugal gaat weer verder. Vanuit Santiago do Cacem rijden we weer terug richting de kust. Net buiten het stadje kom je langs een prachtig oud station dat smeekt om met je roadtrip-auto op de foto te gaan. Richting Sines loopt tevens een stukje snelweg. Sines is een belangrijke havenplaats voor dit zuidelijke deel van Portugal. Voor de Portugezen in Alentejo in Sines vooral bekend als de geboortestad van de beroemde Portugese ontdekkingsreiziger Vasco da Gama.

Vanuit Sines loopt er een prachtige kustweg naar Porto Covo, het witte stadje. Als je de kustweg hier volgt kom je veel plekjes tegen waar je even kunt stoppen om te genieten van de zee en de mooie golven.

Sines_kasteel
Sines, de stad van ontdekkingsreiziger Vasca da Gama

8. Het witte stadje Porto Covo

Porto Covo is een van de leukste stadjes aan de kust van Alentejo in Zuid-Portugal, met veel authentieke huizen. Hier was de witte verf in de aanbieding en wie er zijn huis mee wist te schilderen kreeg er een pot blauwe verf bij om de randen een ander kleurtje te geven. In ieder geval zijn zon’n beetje alle huizen hier op deze manier geschilderd. Het stadje bestaat uit wat straatjes met restaurantjes en toeristische winkeltjes en heeft een mooi plein.

Een ideale plek om wat te gaan drinken en even de verkoeling op te zoeken. Want ook eind mei loopt de temperatuur al op tot boven de 30 graden. Na Porto Covo rijden we via de enige route, de CM 1072, richting Villa Nova de Milfontes, het eindpunt van deze roadtrip door Alentejo.

Porto_Covo_Portugal
Porto Covo, witte huizen met blauwe accenten

9. Eindpunt: Vila Nova De Milfontes

Vila Nova De Milfontes is in de zomer een bruisende Portugese badplaats aan de kustlijn van Alentejo. Milfontes wordt is vooral populair bij de Portugezen. De anders zo rustige stadje wordt dan gevuld met toeristen die worden aangetrokken door prachtige stranden, het heerlijke Portugese eten en het sociale leven.

De streek en de stranden zijn ook hier nog steeds niet ontdekt door het massa toerisme waardoor het echt een prachtige plek is om langer te blijven. Het is ook voor ons het einde van de roadtrip door dit prachtige gebied wat ons alleen maar heeft doen verbazen door de prachtige natuur en de fraaie wegen.

Vila Nova De Milfontes is in ieder geval de plek waar je echt een paar dagen moet blijven. Hier heb je meerdere keuzes voor een langer verblijf in de regio. Opties zijn, verder omlaag rijden naar Algarve, terug de binnenlanden in van Alentejo want ook daar ga je verrast worden door de natuur, of binnendoor terugrijden naar Lissabon en daar genieten van deze geweldige stad.

Vila_Nova_De_Milfontes
Eindpunt van deze roadtrip in Vila Nova de Milfontes
Sunset_Vila_Nova_De_Milfontes
Zonsondergang bij Vila Nova De Milfontes

Roadtrip Zuid-Portugal

Heb jij inmiddels zin gekregen om deze roadtrip door Alentejo in Zuid-Portugal te maken? Dan kunnen deze reistips je wellicht helpen om je vakantie te boeken.

Plan je reis

Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade....

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies