Algemeen23.06.2018

Roadtrip door Jordanië: 750 km en 5 onvergetelijke plekken


Onze roadtrip door Jordanië begint in Amman, de hoofdstad. Amman is ooit gebouwd op zeven heuvels – de Jabals – er woonde rond 1940 slechts 20.000 mensen. Bijna 80 jaar later is deze stad thuis voor meer dan 4 miljoen inwoners en reikt Amman uit over meer dan 19 heuvels, met veel wijken vernoemd naar de heuvel waarop ze zijn gebouwd.

Deze enorme groei komt mede door de grote hoeveelheid vluchtelingen uit de omringende landen. Het Midden-Oosten is al lange tijd erg onrustig, maar Jordanië daarentegen is stabiel en veilig en daarom zoeken veel vluchtelingen hier naar een nieuw thuis.

Dag 1 en 2: Amman

Mocht je de stad na aankomst gelijk weer achter je willen laten doe dit dan niet voordat je deze plekjes in Amman hebt bezocht. Allereerst: The Duke’s Diwan, gebouwd in 1924 en diende al als postkantoor, Ministerie van Financiën en hotel. Je gaat terug in de tijd en wanneer je hier een kopje thee drinkt voelt het alsof op ieder moment een Ernest Hemingway of Indiana Jones kan komen binnenlopen.

Daarnaast mag je in Amman ook zeker niet het Romeins theater en de Tempel van Hercules overslaan. Deze laatste vind je op de hoogste heuvel van de stad. Hier heb je dan ook gelijk een prachtig uitzicht over Amman. En eten? Dat doe je bij Al Quds Falafel. De beroemdste falafel shop in heel Amman. Niemand minder dan de koningin van Jordanië haalt hier haar eigen falafel sandwich.

Uitzicht over de stad Amman vanaf de hoogste heuvel
Uitzicht over de stad Amman vanaf de hoogste heuvel
De tempel van Hercules
De tempel van Hercules
The Duke\u2019s Diwan
The Duke’s Diwan

Dag 3: slapen onder de sterren in Wadi Rum

Wij vertrekken ’s ochtends vroeg met onze huurauto uit Amman. Zo hopen we de ochtendspits voor te zijn, wat deels lukt. Rijden in Amman is een avontuur op zich. Op de weg geldt simpel het recht van de sterkste. Oftewel de persoon in de grootste en duurste auto heeft voorrang tenzij je een ongeduldige taxichauffeur bent die denkt in een botsauto te rijden. Van een driebaansweg wordt door iedereen met gemak zes banen gemaakt. Na een tijd heel voorzichtig rijden worden we er helemaal gek van en toeteren ook wij naar alles en iedereen en zetten we ook zelf overal onze auto voor en tussen. Anders komen we hier nooit weg!

Als we de chaos van de hoofdstad achter ons hebben gelaten verandert het landschap om ons heen van toeterende auto’s en gebouwen in een uitgerekte woestijn, met hier en daar wat huizen en kamelen. In vier uur tijd rijden we van Amman naar de Wadi Rum woestijn in het zuiden van Jordanië.

Een jeeptocht door de woestijn!

Eenmaal aangekomen bij het Wadi Rum Resthouse worden we al opgewacht door onze gids Hammad. Na een kopje thee bij hem thuis, scheuren we met een jeep de Wadi Rum Woestijn in. Al heel snel begint het te stormen en voor we het weten zijn we middenin een grote zandstorm belandt. De wind raast langs ons heen en we wikkelen daarom snel een sjaal om ons gezicht om ons te beschermen tegen al het zand. In de loop van de dag gaat de wind liggen en zien we pas goed hoe mooi het hier is. Hammad neemt ons onder andere mee naar Lawrence Spring, Khasali Canyon, Um Fruth Rock Bridge en Red Sand Dune. De hoge rotsen, afgewisseld door rood- en geelkleurig zand maakt de Wadi Rum woestijn uniek en anders dan alle andere woestijnen.

Een van de meeste bijzondere dingen die je kan doen tijdens jouw reis door Jordanië is overnachten in een van de bedoeïenen kampen in Wadi Rum. Hier slaap je in je eigen tent onder een heldere sterrenhemel. Wij sliepen in het Wadi Rum Bedouin Camp.

Overal in Jordani\u00eb komen we kamelen langs de weg tegen
Overal in Jordanië komen we kamelen langs de weg tegen
Het begin van de Wadi Rum woestijn
Het begin van de Wadi Rum woestijn
Het dorpje aan het begin van de woestijn
Het dorpje aan het begin van de woestijn
Hoog op een rots tijdens de zandstorm
Hoog op een rots tijdens de zandstorm
Ons uitzicht bij het Wadi Rum Bedouin Camp
Ons uitzicht bij het Wadi Rum Bedouin Camp
Wilde kamelen tijdens onze jeeptocht
Wilde kamelen tijdens onze jeeptocht
Ze zijn heel nieuwsgierig en komen heel dichtbij!
Ze zijn heel nieuwsgierig en komen heel dichtbij!

Dag 4 en 5: wereldwonder Petra

De roze gekleurde stad Petra behoort tot een van de nieuwe wereldwonderen. En dat betekent dat jij niet de enige bent die deze eeuwenoude stad wilt bezoeken. Toch Petra even voor je helemaal alleen? Ga dan om 6 uur als de stad haar deuren opent. Het eerste uur liepen wij met niet meer dan tien mensen rond en pas aan het einde van de ochtend kwamen de eerste groepen aan in Petra. Nog een voordeel: Petra is waarschijnlijk veel groter dan je denkt. Je loopt makkelijk twintig kilometer op een dag tijdens een bezoek aan Petra. Goede schoenen en lekker zittende kleding is dus geen overbodige luxe. Ook vind je overal in Petra kraampjes waar je wat kan eten en drinken, dat scheelt weer zelf sjouwen met flessen water!

Links de Treasury en rechts de Monastery
Links de Treasury en rechts de Monastery
Indrukwekkende uitzichten tijdens onze hike naar de Monastery
Indrukwekkende uitzichten tijdens onze hike naar de Monastery
De eeuwenoude stad Petra
De eeuwenoude stad Petra

Dag 6: Wadi Mujib

De Wadi Mujib is een vallei in het westen van Jordanië direct naast de Dode Zee. Dit natuurgebied bestaat uit rotspartijen van miljoenen jaren oud. Door verschuivingen zijn ze gescheurd waardoor er nu vanuit het binnenland water doorheen stroomt. Op sommige plekken komt het water tot aan je enkels en op andere plekken is het wel 5 meter diep. Met behulp van touwen trek je jezelf door het stromende water en kleine watervallen heen om uiteindelijk het eindpunt te bereiken. Terug is een stuk gemakkelijker: glijdend de watervallen af en drijvend op je rug terug naar het begin van de trail.

Tip: trek waterschoenen of oude gympen aan en huur een waterproof bag bij de ingang voor je camera.

Ingang van de Wadi Mujib
Ingang van de Wadi Mujib
Hiken door het stromende water van de Wadi Mujib
Hiken door het stromende water van de Wadi Mujib
Trek waterschoenen of oude gympen aan als je naar Wadi Mujib gaat
Trek waterschoenen of oude gympen aan als je naar Wadi Mujib gaat

Dag 7, 8 en 9: dobberen in de Dode Zee

Onze laatste dagen in Jordanië verblijven we in een resort aan de Dode Zee. Het resort voelt een beetje aan als een oase. Buiten het resort is alles droog en dor, maar binnen de muren vind je palmen, bomen en bloemen in prachtige kleuren. De Dode Zee is eigenlijk geen zee, maar een meer. Het laagst gelegen meer ter wereld om precies te zijn. De Dode Zee ligt meer dan 400 meter onder zeeniveau en grenst naast Jordanië ook aan Israël en de Westelijke Jordaanoever. Vanuit onze kamer kunnen we Israël zien liggen, wat deze plek extra bijzonder maakt.Doordat 33 procent bestaat uit zout blijf je makkelijk drijven en door de hoge concentratie mineralen in het water is het ook nog eens goed voor je huid. Smeer je daarom helemaal in met modder uit de Dode Zee, laat het opdrogen in de zon en dobber vervolgens heerlijk rond in de Dode Zee.

Tip: pas op dat je geen zoutwater in je ogen krijgt (dat prikt, heel erg weet ik uit eigen ervaring) en na mijn avonturen in de Wadi Mujib had ik ook een aantal schaafwonden opgelopen. Prikt ook! En als laatste tip scheer niet kort van tevoren je benen als je de Dode Zee ingaat. Je raadt het al: dat prikt ook heel erg!

De Dode Zee met aan de overkant Isra\u00ebl
De Dode Zee met aan de overkant Israël
Dobberen tijdens zonsondergang in de Dode Zee
Dobberen tijdens zonsondergang in de Dode Zee
Lekker ontspannen na onze roadtrip
Lekker ontspannen na onze roadtrip

Reistips voor Jordanië

Wil je nu ook deze rondreis door Jordanië maken? Wellicht komen deze reistips dan goed van pas.

  • Het is vijf uur vliegen naar hoofdstad Amman. Je bent er dus zo.
  • De ideale reisduur voor een roadtrip Jordanië is 10 dagen.
  • De beste reistijd is er eigenlijk niet; deze reis kun je het hele jaar door maken.
  • Kies voor een rondreis met privéchauffeur of stel je reis helemaal zelf samen.

Boek een reis naar Jordanië

Heb jij inmiddels zin gekregen in een reis naar Jordanië? Dan kunnen deze tips je wellicht helpen om je reis te boeken.

Plan je reis

.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Renée Lommen

Renée loopt stage in een dierenkliniek als paraveterinair (dierverpleegkundige). Naast het verzorgen en beter maken van dieren doet ze niets liever dan de wereld ontdekken, hierover schrijven en dit vastleggen met haar camera!

Verder lezen over Jordanië

Maak de mooiste foto’s in Jordanië: tips voor Petra en Wadi Rum

Een reis naar Jordanië is onvergetelijk. Al is het maar omdat het land zo fotogeniek is, dat we die beelden voor altijd vast willen leggen. Petra is één van de zeven wereldwonderen en waarschijnlijk ook het meest gefo...

Algemeen30.07.2022

Maak de mooiste foto’s in Jordanië: tips voor Petra en Wadi Rum

De 8 meest gestelde vragen over een reis naar Jordanië

Jordanië is een fantastische reisbestemming. Wereldwonder Petra is een van de hoogtepunten van een reis naar Jordanië. Net als een bezoek aan de Dode Zee of een rit door de woestijn Wadi Rum. Er zijn een aantal dingen...

Algemeen27.07.2022

De 8 meest gestelde vragen over een reis naar Jordanië

dit moet je weten
Google Street View trekt door Jordanië

Nu Jordanië – buurland van Syrië – op dit moment misschien niet de ideale reisbestemming is, komt Google Maps met de oplossing: Jordanië in al zijn glorie op Google Street View.

Algemeen26.11.2015

Google Street View trekt door Jordanië

In full screen graag
De highlights en must-do’s van Jordanië

Jordanië is een wonderlijk land met veel verrassingen. Hier vind je alles waar je als wereldreiziger in het Midden-Oosten naar op zoek bent. Dit zijn de hoogtepunten die je niet mag missen. Maak een tocht door de woest...

Algemeen20.10.2015

De highlights en must-do’s van Jordanië

Zo wordt je rondreis onvergetelijk: de 5 hoogtepunten
Ontdek de geheimen van Petra in Jordanië

De oude stad Petra in Jordanië is een van de zeven nieuwe wereldwonderen. Een bezoek aan deze bijzondere, historische stad mag je niet missen wanneer je door Jordanië reist. Ontdek de rotswoningen van Petra, de schatka...

Algemeen07.10.2015

Ontdek de geheimen van Petra in Jordanië

een wandeling door een wereldwonder
Adembenemende rondreis door magisch Jordanië

Jordanië is één van de meest bijzondere landen in het Midden-Oosten. Een land met zoveel hoogtepunten: de oude stad Petra, hoofdstad Amman, wilde woestijnen en de Dode Zee. Maak een rondreis door Jordanië en ontdek d...

Algemeen29.09.2015

Adembenemende rondreis door magisch Jordanië

Ontdek dit land vol verrassingen
Jordanië, parel van het Midden-Oosten

Staat een reis naar Jordanië nog niet op jouw travel wishlist? Wacht maar tot je dit filmpje helemaal gezien hebt! Het is het land van één van de 7 wereldwonderen, waar je kunt blijven drijven op de Dode Zee en waar j...

Algemeen29.07.2015

Jordanië, parel van het Midden-Oosten

Must see video + tips om te doen
De helende werking van de Dode Zee

Het is het laagst gelegen meer ter wereld: de Dode Zee tussen Jordanië en Israël, op 400 meter onder het zeeniveau. Het meer dankt de naam aan het feit dat er geen levende wezens te vinden zijn door de hoge concentra...

Ontspanning28.03.2015

De helende werking van de Dode Zee