Streekgerechten en verse ingrediënten
In Skåne en Småland vind je op de menukaart de echte ‘Nordic Cuisine’: verse producten, verse vis, zoet, zuur en heerlijk ingemaakt. De regio Skåne kent daarnaast veel streekgerechten. Koks gebruiken het liefst ingrediënten die van dichtbij komen. En wat er op je bord ligt is vaak hartstikke vers. Dat proef je echt! Een aantal typerende gerechten en ingrediënten die je in de regio op de kaart vindt: Spettekaka, gans, een eiercake, haring en paling.
In Krisitanstad kwamen we terecht bij en niet te missen houten huis, het eigenzinnige Sotnosen. met creatief en kleurrijk interieur. Precies zoals het eten er ook is. Ze serveren er ook een speciaal spreekgerecht: worst die op een wel heel bijzondere manier wordt bereid en geserveerd. Sla ook de lokaal geproduceerde drankjes niet over!
Streekgerechten Småland
Ben je op vakantie in Småland? Ook hier wordt vooral gekookt met verse lokale en biologische producten. Er zijn vier nationale gerechten in Småland en Öland. Heb je ooit gehoord van ‘ostkaka’, ‘isterband’, ‘kroppkakor ‘en ‘lingonsylt’? Als het om eten gaat, is er niets typischer voor Småland dan deze gerechten.
De Zweden nemen echt de tijd om een lekkere maaltijd te bereiden en dat proef je! Heb je zin in iets zoets? In het mooie plaatsje Gränna, gelegen op een heuvel bij het tweede grootste meer van Zweden, vind je verschillende makers van heerlijke zuurstokken. In het Zweeds polkagris genoemd. Ze worden nog met de hand gerold en als je het leuk vind kun je een bezoek brengen aan één van de makers. Het origineel is rood-wit en heeft een pepermuntmaak.
Kroppkakor
Öland en Småland staan bekend om het lokale gerecht ‘bodycakes’ – ‘kroppkakor’ in het Zweeds. Hoewel kroppkakor bekend staat als een lokaal ingrediënt op Öland, worden ze in heel Oost-Zweden gegeten, ook in Småland, Blekinge en Gotland. De hartige ‘ballen’, bestaande uit een op aardappelen gebaseerd deeg gevuld met gebakken varkensvlees en ui, zijn vergelijkbaar met dumplings. Alle kroppkakor varianten hebben een uniek kruidenprofiel waardoor ze hun karakteristieke smaak krijgen.