`

Algemeen02.09.2019

Top 10 beste plekken in Europa om friet te eten


Stiekem wordt iedereen zo nu en dan wel vrolijk van een goed frietje mayo. Ook als je op reis bent. Maar waar in Europa scoor je de lekkerste friet? Is het heel voor de hand liggend in België of toch in Nederland?

Een team van onafhankelijke schrijvers en reisjournalisten hebben met platform Big7 Travel hun kennis gedeeld over de beste plekken van Europa om friet te scoren. Wij lichten de top 10 uit.

De top 10

1. Frites Atelier, Antwerpen

De onbetwiste nummer 1 is Frites Atelier Antwerpen. Het geesteskind van topchef Sergio Herman krijgt louter lovende woorden van de jury. “De winnaar zou nooit uit een ander land dan België kunnen komen, gezien hun enorme passie voor frieten en de kwaliteit van het aanbod. Ze brengen dunne friet naar een geheel nieuw niveau bij Frites Atelier.

Met meerdere winkels in heel België en Nederland, moet je friet gewoon toevoegen aan je foodie bucket list. Absoluut van wereldklasse en ongetwijfeld de beste friet in Europa.

Hieruit valt enigszins op te maken dat het ook de moeite waard is om bij een van de andere vijf filialen van Frites Atelier een portie friet te scoren.

2. Makamaka, Barcelona

Ook over deze frieten was de jury unaniem: “Makamaka is een plek waar je echt een leuke tijd hebt. Geweldige nacho’s, cocktails en hamburgers maar hun Parmezaanse frietjes zijn het spul waar legendes van gemaakt worden. Je bekijkt nooit meer een portie friet op dezelfde manier.”

3. Just Chips, Bristol

Hier krijg je frieten zoals wij ze in Nederland kennen volgens de jury: “Thuisbasis van de dubbel gekookte donzige, knapperige Nederlandse stijl friet. Ze koken ze in veganistisch vriendelijke 100% zonnebloemolie, waardoor hun chips de gezondste fastfoodkeuze zijn voor veganisten en glutenvrije fans.”

4. Freddy Fryday, Amsterdam

De eerste echte Nederlandse zaak op de lijst vinden we op de vierde plek: Freddy Fryday in Amsterdam. “Ze gebruiken de friet als basis om hun heerlijke toppings op te leggen. Toppings zoals pulled pork tot traditionele koolsalade. Daarbij is het ook nog eens een goede prijs-kwaliteitverhouding”, aldus de jury.

5. Le Relais de Venise, Parijs

De eerste Franse zaak is Le Relais de Venise in Parijs. Volgens de jury kon deze friet niet in de top vijf ontbreken: “Ze hebben een klein menu met de biefstuk, friet en hun speciale huissaus als de specialiteiten op de kaart. Je eet zoveel friet als je wil en geloof ons, als je ze proeft gaan dat er heel veel worden.”

De rest van de top 10 wordt vervolmaakt door:

6. Cantina e Cucina in Rome
7. Friterie De La Spetz in Aarlen
8. Fritland in Brussel
9. The Oban Fish and Chip Shop in Oban
10. Street Fries Kitchen in Riga

Avatar foto
Wes van Geneijgen

Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip.