`

Algemeen18.04.2014

Travel cooking: Mexicaanse Chili con Carne


Wil je ook zo graag op vakantie, maar zit het er nu even niet in? Haal dan de vakantie in huis door je favoriete buitenlandse maaltijd te maken! Of Chili con Carne nu van oorsprong Chileens, Spaans of Mexicaans is, dit is in ieder geval mijn favoriete Mexicaanse versie van dit overheerlijke gerecht. Chili con Carne wordt door velen gezien als een wintermaaltijd, maar ik vind dat het eigenlijk zowel in de zomer als in de winter prima kan. Het ligt er namelijk helemaal aan waar je het mee combineert: je kunt er brood bij eten, witte rijst, tortilla’s of gekookte aardappelen. Of je strooit er wat geraspte kaas over voor extra smaak. Zelfs een frisse salade kan erbij, om het een zomers tintje te geven. Anyway: dit is het recept.

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 1 rode peper
  • 2 tenen knoflook
  • 500 gram mager rundergehakt
  • 1 blik gepelde tomaten (400 gram)
  • 1 blikje tomatenpuree
  • Chilipoeder
  • Paprikapoeder
  • 1 tl suiker
  • Sterke bouillon (1 Maggi bouillonblokje rund +125 ml gekookt water)
  • Pot bruine bonen (Hak)
Een deel van de ingredi\u00ebnten voor Mexicaanse Chili con Carne
Een deel van de ingrediënten voor Mexicaanse Chili con Carne

Bereiding

Snij de ui, rode peper en knoflook zo fijn mogelijk, en bak die in een braadpan met een klein beetje olie. Daarna het gehakt erbij (wel op smaak brengen met peper en zout) en mooi bruin laten worden. Als het vlees bruin is kunnen de tomaten, tomatenpuree, sterke bouillon en de kruiden erbij. Goed doorroeren. Strooi dan één theelepeltje suiker erdoor, en laat dit zo’n 25 a 30 minuten op laag vuur zachtjes pruttelen. Doe er daarna de bonen bij, en laat het nog een keer 15 minuten pruttelen. Hoe langer dit gerecht op staat, hoe lekkerder het wordt.

Je kunt deze Mexicaanse Chili con Carne natuurlijk ook maken met kidneybonen, maar ik vind Hollandse bruine bonen er veel lekkerder bij. Je kunt er ook nog rookworst in stukjes aan toegevoegen, en dat geeft eerlijk gezegd wel een bijzondere extra smaak (spekjes kunnen natuurlijk ook). Het lekkerste is om Chili con Carne uit een schaaltje te eten. Op de een of andere manier eet dat lekkerder dan vanaf een plat wordt. Wil je het gerecht nog wat extra spicy maken, dan kun je natuurlijk ook wat druppeltjes Tabasco toevoegen.

Eerst de ui, knoflook en rode peper fruiten
Eerst de ui, knoflook en rode peper fruiten
Het resultaat!
Het resultaat!

Ook een keer Mexicaanse Chili con Carne maken? Laat ons weten wat je ervan vond! Eet smakelijk!

Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.