Algemeen29.10.2016

Vanavond: Nacht van de Nacht


Nederland op z'n donkerst

Vannacht gaan er twee dingen gebeuren: de klok wordt een uur terug gezet want de wintertijd gaat in én het is de Nacht van de Nacht. Komende nacht is Nederland op z’n donkerst want op veel plekken in Nederland gaat het licht uit. Het is een idee van verschillende natuur- en milieufederaties waarmee lichtvervuiling minder moet worden.

Als je namelijk naar Nederland zou kijken vanuit de ruimte, dan is ons land een lichtgevende vlek. Want ook al is het nacht, dat wil niet zeggen dat er nergens licht brandt. Vaak is dat echter onnodige verlichting, vandaar dat er over lichtvervuiling wordt gesproken. Zo zijn een hoop bedrijven ’s nachts aan de buitenzijde verlicht, wat serieus geld kost. En uiteindelijk is dat weer niet goed voor het milieu.

Nacht van de Nacht

Wat gemeenten en bedrijven voor de nacht van 29 oktober hebben afgesproken is om verlichting uit te schakelen en ervoor te zorgen dat Nederland een keer echt helemaal donker is. En jij kunt natuurlijk ook meedoen door bijvoorbeeld de buitenverlichting van huis vannacht niet onnodig te laten branden.

Perfect voor sterrenkijkers

Dat Nederland vanavond donkerder is dan ooit, dat heeft ook een voordeel en dan met name voor sterrenkijkers. Hoe donkerder het vanavond is, hoe beter je de hemel en de sterren kunt zien. En wie weet zie je dan nog wel wat vallende sterren voorbij komen, als nasleep van de regen aan vallende sterren van vorige week. Gelukkig zijn vandaag en morgen mooie zonnige dagen, wat ook heldere nachten betekent. Je hebt ook nog een extra uurtje omdat de klok verzet wordt, dus dat kan een mooie avond worden!

Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Nederland

Lunch in Rotterdam: dit zijn de beste plekken!

Breng je binnenkort een bezoek aan Rotterdam? Dat is sowieso een goed idee, want de stad bruist! Het is de perfecte plek om een dag of weekend naartoe te gaan. Naast de Euromast, Markthal en natuurlijk de rivier de Maas,...

Stedentrips13.06.2024

Lunch in Rotterdam: dit zijn de beste plekken!

30 hotspots door de hele stad
Dit zijn de 30 leukste strandtenten van Nederland

Dit zijn de 30 allerleukste strandtenten van Nederland. We hebben er 10 per provincie voor je verzameld. Weet jij alvast waar je moet zijn zodra de zon zich weer laat zien!

Zomer04.06.2024

Dit zijn de 30 leukste strandtenten van Nederland

De ultieme roadtrip door Nederland: 10 verrassend leuke stops

Een roadtrip door Nederland, dat is een flinke uitdaging want de keuze is reuze in ons kleine landje. Nederland is namelijk groot genoeg om meerdere interessante routes uit te stippelen. Alle provincies aandoen is een op...

Algemeen29.05.2024

De ultieme roadtrip door Nederland: 10 verrassend leuke stops

Dit zijn de 10 mooiste nieuwe hotels in Nederland

Wij gaan graag een nachtje of weekend weg in Nederland en gelukkig heb je ook in ons eigen land volop keuze uit mooie accommodaties, want nog steeds openen nieuwe hotels hun deuren. Dit zijn de allermooiste!

Ontspanning22.05.2024

Dit zijn de 10 mooiste nieuwe hotels in Nederland

Terschelling is één van de beste plekken ter wereld om sterren te kijken

Wist je dat waddeneiland Terschelling een van de beste plekken ter wereld is om sterren te kijken? Op Dark Sky Park De Boschplaat kun je, bij helder weer, een schitterende sterrenhemel zien!

Natuur30.04.2024

Terschelling is één van de beste plekken ter wereld om sterren te kijken

Ga naar Dark Sky Park De Boschplaat
10 keer: de leukste plekken om te lunchen in Breda

Om te lunchen in Breda heb je de keuze uit heel veel leuke eettentjes en restaurants. Maar waar moet je zijn? Wat zijn de leukste hotspots en waar is de lunch het lekkerst? Hou dit lijstje bij de hand: lunchen in Breda d...

Stedentrips23.04.2024

10 keer: de leukste plekken om te lunchen in Breda

De ultieme roadtrip door Zeeland langs de 8 mooiste plekken

De liefde voor Zeeland is groot. Er zijn weinig plekken in Nederland waar je zó tot rust komt als in Zeeland. Het zijn niet alleen de Zeeuwse stranden, maar het zijn ook de uitgestrekte landschappen, lieflijke dorpjes e...

Zomer15.04.2024

De ultieme roadtrip door Zeeland langs de 8 mooiste plekken

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024

Wandelen is een ideale manier om in beweging te blijven. Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024. We weten zeker dat er ook voor jou nog heel veel mooie natuur te ontdekken valt!

Natuur07.04.2024

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024