Algemeen30.01.2024

Wat is een VPN en waarom is dat handig op reis?


Waar zijn we tegenwoordig zonder het internet? Thuis kunnen we niet meer zonder, maar ook op reis wil je er maar al te graag over beschikken, anders voel je je beperkt in je doen en laten. Je wilt immers als het even kan alles opzoeken wat je wilt, filmpjes kijken en naar Spotify kijken. Als je geen gebruik kunt maken van je mobiel internet door hoge kosten, moet je daarvoor op zoek naar wifi waar je gebruik van kunt maken. Als je een internetverbinding hebt op reis, dan kun je ook nog gebruik maken van een VPN, wat een populaire dienst is geworden rondom internetgebruik. Daarvoor kun je verschillende aanbieders vergelijken op VPN.nl. Maar wat is een VPN, en waarom is dat handig op reis?

Wat is een VPN?

Eerst de vraag wat is een VPN? Het is een afkorting die staat voor Virtual Private Network. Dit is een speciale technologie die helpt om een veilige en versleutelde verbinding tot stand te brengen tussen een gebruiker en het internet. Het fungeert als een tunnel die het internetverkeer van de gebruiker versleutelt en het via een externe server leidt. Dat biedt privacy, omdat je hierdoor niet meer traceren bent. Dat biedt op zijn beurt weer de mogelijkheid om je locatie te manipuleren, zodat het lijkt alsof je ergens anders bent dan waar je daadwerkelijk bent. Dat kan op reis verschillende interessante voordelen bieden.

Veiliger gebruikmaken van openbare wifi

Als je op reis gaat, ben je vaak afhankelijk van openbare wifi voor je internetverbinding. Dat begint bijvoorbeeld al op de luchthaven, maar geldt net zo goed in hotels, restaurants en cafés. Als je gebruikmaakt van openbare wifi, zet je ook de deur open voor hackers, die langs die weg makkelijk ‘binnen’ kunnen komen. Daarbij loop je het risico dat ze gevoelige informatie, zoals wachtwoorden of persoonlijke gegevens, onderscheppen. Maak je gebruik van een VPN terwijl je op openbare wifi zit, dan bescherm je jezelf hiertegen.

Toegang tot geblokkeerde inhoud

Wil je op reis van je favoriete streamingsdiensten gebruikmaken? Dan kun je er tegenaan lopen dat bepaalde content daar niet getoond wordt. Dat is het gevolg van het feit dat men kan zien dat je niet in Nederland bent. Daarnaast kan het ook zo zijn in sommige landen dat wegens lokaal beleid bepaalde website of sociale media die je wel graag zou willen gebruiken geblokkeerd zijn. Met een VPN kun je je virtuele locatie wijzigen naar waar je hem ook maar wilt hebben. Zo kun je doen alsof je je in Nederland bevindt en gewoon toegang hebben tot de content van je streamingsdiensten én tot lokaal geblokkeerde websites.

Veilig internetbankieren

Vaak geef je op reis geld uit. Aan uitjes, aan eten en drinken, aan boodschappen en aan souvenirs, om maar een aantal voorname voorbeelden te gebruiken. Dat kan ertoe leiden dat je soms wilt schuiven met je geld om ervoor te zorgen dat je voldoende op je rekening hebt staan. Maar zoals we eerder al aangaven, moet je erg oppassen met wat je op een openbaar netwerk doet. Daarom is het ook voor internetbankieren erg belangrijk om voor veiligheid te zorgen in de vorm van een VPN, zodat je hackers geen toegang tot je geld verschaft.

Verder kan het gebruik ervan helpen om prijsdiscriminatie te voorkomen. Soms worden prijzen online namelijk aangepast op basis van je locatie. Als je die kunt manipuleren, kun je mogelijk ook lagere prijzen krijgen bij het boeken van vliegtickets, accommodaties of andere services. Zo kun je de kosten voor het gebruik van de VPN terugverdienen!

Avatar foto
Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.