Algemeen16.08.2022

Wat kost een rondreis door Europa?


Een rondreis door Europa is een ervaring voor het leven, iets dat je nooit meer vergeet. Maar wat kost een roadtrip door Europa eigenlijk? Je vraagt je misschien af waar je qua kosten ongeveer rekening mee moet houden als je door Europa gaat rondreizen. We hebben de kosten voor je op een rij gezet in dit artikel.

Met de auto of camper door Europa reizen

We gaan ervan uit dat je met de auto of camper door Europa gaat reizen en dat je overnacht op campings, zelf kookt en boodschappen doet. Voor benzine, overnachtingen en bezienswaardigheden kun je een dagbudget aanhouden van ongeveer 100 euro per dag. Dit budget hangt natuurlijk ook af van de prijzen in het land waar je op een bepaald moment bent. Het is dan ook ruim genomen.

Kosten rondreis Europa financieren

De kosten van je rondreis door Europa kun je het beste financieren door te sparen voor je reis. Je kunt iedere maand een bepaald bedrag opzij zetten totdat je je streefbedrag hebt bereikt. Het kan zijn dat dit langer dan een aantal maanden duurt. Als je het geld nog niet bij elkaar hebt gespaard, maar je wilt niet te lang wachten met je rondreis, dan kun je er ook over nadenken om een persoonlijke lening af te sluiten. Met een persoonlijke lening krijg je het geleende bedrag in één keer op je rekening gestort. Je betaalt iedere maand een vast bedrag terug aan de bank. De looptijd staan vooraf vast. Ook de maandelijkse aflossing en de rente staan vast. Zo weet je precies hoeveel de lening kost en wanneer je deze hebt terugbetaald. Denk goed na of je een lening past bij je situatie, zodat je zeker weet dat je op een veilige en verantwoorde manier geld leent.

Kosten benzine en tol

De kans is groot dat het grootste deel van je budget naar benzine gaat. Afhankelijk van het aantal kilometers dat je reist en de prijzen in het land waar je bent, kun je uitgaan van zo’n 60 euro per dag. In landen als Frankrijk en Italië is de benzine vaak vrij prijzig. Leg je kleinere afstanden per dag af en maak je dus minder kilometers, dan zijn de kosten uiteraard lager. In sommige landen krijg je te maken met tolwegen. Houd hier rekening mee in je begroting.

Kosten uit eten

Tijdens je reis wil je vast niet alleen maar koken, maar ook af en toe uit eten. In een gemiddeld restaurant in Frankrijk of Italië kun je rekening houden met prijzen van ongeveer 25 euro per persoon voor een hoofdgerecht en een paar drankjes. In landen zoals Polen en Slowakije ben je veel minder geld kwijt voor een etentje.

Kosten kampeerplekken

Als je kiest voor eenvoudige kampeerplekken, dan ben je in landen zoals Duitsland, Frankrijk of Italië gemiddeld 20 euro tot 25 euro per dag kwijt. Dit is erg afhankelijk per camping. Je kunt het beste een ruim budget aanhouden voor het geval dat je een keer niet op een goedkopere camping terecht kan.

Overige kosten rondreis Europa

Naast kosten voor benzine, kampeerplekken, boodschappen en af en toe uit eten moet je ook geld reserveren voor overige kosten. Denk aan kosten voor parkeren, wassen, belastingen en andere onvoorziene kosten zoals een doktersbezoek of medicijnen die kunnen ontstaan. Voor overige kosten kun je het beste een budget van ongeveer 80 euro per dag reserveren.

Wat kost een rondreis door Europa van 1 maand?

Als je een rondreis door Europa wil maken van ongeveer één maand, dan zit je met een budget van 5.000 euro zeker goed. Het budget is ruim genomen. Afhankelijk van hoe je het budget gebruikt en welke landen je bezoekt, kan dit ook lager uitvallen. Het beste kun je je budget zo ruim mogelijk nemen, dan weet je zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan en ben je voorbereid op onvoorziene omstandigheden. Misschien kun je een keer geen kampeerplek vinden en moet je onverhoopt overnachten in een hotel. Met een ruim budget is dat geen probleem.

Rondreis Europa en reisverzekering

Als je door Europa gaat reizen, is het een goed idee om een reisverzekering af te sluiten. De verzekering dekt de kosten die je moet maken als je autopech krijgt, zoals vervangend vervoer, of als je te maken krijgt met medische kosten. Een reisverzekering kan je een hoop stress besparen mocht je onverhoopt in de problemen raken.

© predragmilos – Adobe Stock

Avatar foto
Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.

Verder lezen over Europa

De 20 beste steden in Europa voor een workation

Een workation is pas echt geslaagd als je dat doet op een plek waar je goed kunt werken en waar de omgeving je inspireert. Je denkt wellicht meteen aan Bali - het walhalla voor workationers - maar veel dichterbij zijn er ook goede plekken te vinden die het beste van twee werelden combineren.

Stedentrips09.04.2024

De 20 beste steden in Europa voor een workation

Waar is het warm in Europa in mei? 10 zonzekere bestemmingen

Ben je op zoek naar een zonzekere bestemming voor de maand mei? Wil je warmte, maar wil je ook niet te ver weg, het liefst een vakantie in Europa? Dan zijn dit de tien beste zonbestemmingen voor jou! Hier is het warm in...

Zomer04.01.2024

Waar is het warm in Europa in mei? 10 zonzekere bestemmingen

Acht keer: de mooiste natuur in Europa!

Europa barst van de mooie natuur. Daarvoor hoef je helemaal niet ver weg, het is dichtbij dan je denkt. Hoge bergtoppen met eeuwig ijs, spuitende geisers en magische krijtrotsen. Europa heeft zoveel mooie natuurgebieden....

Natuur14.11.2023

Acht keer: de mooiste natuur in Europa!

De perfecte roadtrip door Europa: dit zijn de acht mooiste stops

Nieuwsgierigheid brengt ons de hele wereld over en hoe verder weg, hoe beter lijken we soms te denken. Vergeet niet dat 'ons eigen' Europa is juist een van de meest fascinerende werelddelen op aarde is. Deze roadtrip va...

Zomer09.05.2023

De perfecte roadtrip door Europa: dit zijn de acht mooiste stops

Dit zijn de 9 mooiste steden van Europa

De mooiste steden van Europa op een rij! Europa heeft zoveel mooie steden die zich perfect lenen voor een stedentrip. Een weekend weg, een nieuwe stad ontdekken en uitgebreid de tijd nemen om lekker te eten en te drinken...

Stedentrips18.04.2023

Dit zijn de 9 mooiste steden van Europa

de beste ideeën voor stedentrips
Dit is waarom je een keer een verrassingsreis zou moeten maken

Voorpret is zo ongeveer de helft van de vakantiepret, maar soms valt het helemaal niet mee om de juiste vakantiebestemming te kiezen. Voor een stedentrip bijvoorbeeld. Er zijn alleen al in Europa zoveel leuke steden te v...

Stedentrips28.03.2023

Dit is waarom je een keer een verrassingsreis zou moeten maken

De bucketlist voor Europa: 15 plekken die je gezien móet hebben

Pas wanneer je veel van de wereld hebt gezien, kom je erachter hoe bijzonder Europa eigenlijk is. De geschiedenis van veel Europese landen gaat zover terug dat dit continent bol staat van cultuur en historie. Om over nat...

Algemeen25.07.2022

De bucketlist voor Europa: 15 plekken die je gezien móet hebben

Dit zijn de 25 mooiste stranden van Europa

Wie denkt aan de mooiste stranden ter wereld, denkt waarschijnlijk dat je daar heel ver voor moet reizen. Naar de Cariben bijvoorbeeld, of naar Australië of Azië. Maar in Europa hebben we misschien wel de mooiste van a...

Zomer18.07.2022

Dit zijn de 25 mooiste stranden van Europa