Algemeen18.11.2016

Zie hoe de mensheid zich in 2.000 jaar verspreidt over de planeet


groei wereldbevolking in kaart

De wereld deed er 200.000 jaar over om tot 1 miljard wereldburgers te komen, maar daarna duurde het slechts 200 jaar voordat de teller van het aantal wereldburgers op 7 miljard stond. De groei is er natuurlijk helemaal niet uit, maar de stijging gaat wel iets minder snel. Dat komt bijvoorbeeld omdat vrouwen tegenwoordig gemiddeld minder kinderen krijgen dan een jaar of 50 geleden.

De vraag is wanneer de wereldbevolking haar max gaat bereiken. En daarnaast moeten we met z’n allen onze uiterste best doen om deze aarde te behouden voor de generaties die na ons gaan komen. Want stel je eens voor dat de wereldbevolking gaat stijgen naar 11 miljard?

American Museum of Natural History maakte er een indrukwekkende video over, over de stijging van de wereldbevolking van jaar 1 tot nu. En daar word je even stil van, kijk zelf maar.

Tot aan de vijftiende eeuw – toen de Europeanen Amerika nog niet ontdekt hadden – waren India, China en Europa de dichtstbevolkte gebieden. En eigenlijk wordt vanaf dat moment het beeld pas echt indrukwekkend. Je ziet de komst van de slavernij en ondertussen groeit het inwonersaantal van India flink door. Wanneer rond 1800 de grens van 1 miljard mensen bereikt wordt, gaat het pas echt hard.

Voorspelling 2100: 11 miljard

De makers van de video laten ook de verwachtte groei van de wereldbevolking zien. De verwachting is dat er in het jaar 2100 maar liefst 11 miljard mensen op aarde wonen. En als je weet wat voor een aanslag 11 miljard mensen zijn op de aarde waar we mogen wonen, dan ga je echt wel beter nadenken over vervuiling en opwarming van de aarde…

Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.