Algemeen12.08.2017

Zoiets als de ‘Gates of Hell’ in Turkmenistan heb je nog nooit gezien


Keep on burning

Turkmenistan is nou niet bepaald een toeristische trekpleister. Het land in Centraal Azië ligt ingeklemd tussen vakantiepark Afghanistan, speelparadijs Kazachstan en wellnesscenter Iran. Bijna allemaal landen die niet bepaald als veilig te boek staan en dus ook niet heel aanlokkelijk voor de gemiddelde reiziger. Daar staat tegenover dat de kans dat je iemand tegenkomt die ook zit te toeristen zo goed als nul is. Turkmenistan krijgt slechts een paar duizend toeristen per jaar te verwerken, deels ook omdat het niet heel simpel is om het land binnen te komen.

Het was ooit onderdeel van de Sovjet-Unie maar sinds 1991 is het onafhankelijk. De leider, Saparmat Niazov, was een…apart figuur. Hij benoemde zichzelf tot president voor het leven, voerde feestdagen in om dingen als de meloen (!) en tapijten te vieren en voerde regels in zoals verplichte bontmutsen voor schoolmeisjes en een verbod op playbacken.

Hij heeft zelfs de maand januari naar zichzelf hernoemd. No, really. Ik geloofde het zelf ook eerst niet.

De lege stad

Zijn opvolger heeft een aantal van de vreemdere regels teruggedraaid, maar het blijft een soort van dictatuur, waarbij de wens van de president boven alles gaat.

Los van de interessante historie heeft Turkmenistan een aantal prachtige dingen om te bekijken. Een daarvan is de zo goed als lege hoofdstaf Ashgabat, waar het trouwens geheel in Turkmenistaanse stijl verboden is om met een vieze auto te rijden. Het goud, groen en witte decor is geweldig maar je mag er nauwelijks foto’s van maken, althans in het nieuwe gedeelte. Het oude gedeelte is waar geleefd wordt door mensen, maar dat moet steeds verder wijken voor de opmars van de lege, witte, marmeren nieuwbouw.

Dus waarom zouden we hier ook al weer heen willen? Oh ja, de enige echte toeristische attractie van Turkmenistan: The Gates of Hell. Kijk de video van filmmaker Jay Tindall die heel Azië doorreist en daar altijd mooie beelden van weet te schieten.

Zoals je kunt zien in de video is het megagrote maar altijd brandende gat spookachtig mooi om te zien in het donker. Het is één van de meest surrealistische locaties op aarde, die bijna buitenaards lijkt.

De reden dat het bestaat heeft te maken met waar de rijkdom van Turkmenistan gedeeltelijk vandaan komt: gas. Hetzelfde geld dat gebruikt wordt om Ashgabat stukje bij beetje in een soort verlaten Las Vegas te veranderen brandt hier elke minuut van elke dag op.

Op naar de hel

The Gates of Hell (ook bekend als de krater van Derweze) zijn namelijk ontstaan toen er midden in de woestijn bij een boorpoging een gaslek ontstond. De regering heeft toen besloten om het gas weg te branden, omdat dit beter voor het milieu was. De hoop was dat het vuur snel zou uitgaan. Dat was in 1971.

Het gas blijft stromen en het gat, met een diepte van 20 meter en een doorsnee van 60 meter blijft branden, waardoor dit aparte natuurlijke fenomeen nog steeds zichtbaar blijft. Je ruikt het trouwens ook, want je kunt je voorstellen dat een brandend gat in de grond van die grootte nogal wat zwavel- een vuurlucht produceert. Wel even een mondkapje meenemen dus, als je het wilt zien.

De huidige president heeft al een tijdje geleden gezegd dat het vuur maar eens uitgemaakt moest worden, maar tot op vandaag is dat nog niet gebeurd. Wie weet echter hoe lang het er nog is? Reden genoeg om je koffers te pakken, een visum te regelen en naar Turkmenistan te gaan. Zo lang je maar niet gaat playbacken.

Avatar foto
Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.

Verder lezen over Azië

Combineer het mooiste van Vietnam en Cambodja in één rondreis

Eén van de mooiste rondreizen die je in Zuidoost-Azië kunt maken is een combinatie van de landen Vietnam en Cambodja. En de mooiste hoogtepunten kun je perfect samen zien in één rondreis! Wij geven je handige tips voor het maken van een reis naar deze bijzondere landen.

Algemeen17.05.2024

Combineer het mooiste van Vietnam en Cambodja in één rondreis

dit zijn dé vijf hoogtepunten
Mae Hong Son Loop: maak de mooiste roadtrip door Thailand

Wil je een avontuurlijke roadtrip maken? De Mae Hong Son Loop in Thailand voert je 800 kilometer lang door bergen, jungle, rijstvelden en langs de mooiste grotten en watervallen. Het is een aanrader voor iedereen die houdt van roadtrippen en daar de tijd voor wil nemen.

Natuur14.05.2024

Mae Hong Son Loop: maak de mooiste roadtrip door Thailand

Angkor Wat tempels bezoeken: 5 handige tips

De tempels van Angkor in Cambodja horen thuis op elke bucketlist. Met onze 5 tips zorg je ervoor dat je goed voorbereid bent op een bezoek aan het schitterende tempelcomplex.

Zomer27.04.2024

Angkor Wat tempels bezoeken: 5 handige tips

7 tips voor een onvergetelijke reis op Sabah – Maleisisch Borneo

Houd je van avontuur én natuur? Dan hebben wij de perfecte bestemming voor je, namelijk Sabah. Sabah ligt in het Maleisisch deel van Borneo en is een van de gaafste natuurbestemmingen van Azië. Sabah is 72.500 km² gr...

Natuur14.12.2022

7 tips voor een onvergetelijke reis op Sabah – Maleisisch Borneo

De 7 leukste dingen om te doen in de omgeving van Bangkok

Wij zijn groot fan van Thailand. Het land in Zuidoost-Azië is ontzettend veelzijdig, de bevolking is supervriendelijk, de natuur is schitterend en het Thaise eten is onovertroffen. Dit is typisch een bestemming waar je...

Algemeen19.11.2022

De 7 leukste dingen om te doen in de omgeving van Bangkok

De 10 coolste dingen om te doen op Bali

Bali is het Indonesische eiland dat je hart gaat stelen. De mensen zijn ontzettend lief, de zon schijnt er altijd, je vindt er fantastische stranden en een prachtig binnenland en dan zijn er ook nog eens heel erg veel le...

Zomer15.04.2022

De 10 coolste dingen om te doen op Bali

De leukste reistips voor een vakantie naar Bali ☆
De mooiste route voor een rondreis door de Filipijnen

Staat een reis naar de Filipijnen ook op jouw bucketlist? Dat begrijpen wij heel goed! In totaal bestaat het land uit 7.641 eilanden. Je vindt er volop tropische stranden, maar ook jungles, rijstvelden en een ontzettend...

Vliegen17.12.2021

De mooiste route voor een rondreis door de Filipijnen

De 6 mooiste plekken tijdens eens rondreis door Japan

Een rondreis door Japan is er eentje voor op je bucketlist. Rondreizen door het land van de rijzende zon is een onvergetelijke ervaring. De indrukwekkende Japanse cultuur, het veelzijdige landschap en het genot van de ve...

Algemeen21.03.2021

De 6 mooiste plekken tijdens eens rondreis door Japan