Dagje Weg25.01.2024

5 tips voor een bezoek aan de Westeinderplassen in Aalsmeer


Een paradijs voor liefhebbers van watersport

De schitterende en nog redelijk onontdekte Westeinderplassen liggen bij het bekende bloemendorp Aalsmeer. Het is een indrukwekkend gebied met een oppervlakte van 10 vierkante kilometer, wat het één van de grootste plassengebieden van Nederland maakt. Wij werden weggeblazen door de schoonheid van de natuur, het water, de vele eilandjes en een magische zonsondergang. In en op het heldere water kun je tijdens de zomermaanden heerlijk afkoelen. Of je nu zin hebt om te zwemmen, varen, kanoën, suppen, zeilen of windsurfen: de Westeinderplassen zijn een uitstekende plek om een watersport te beoefenen! In dit artikel delen we onze tips voor een bezoek aan dit prachtige plassengebied.

Tips voor een bezoek aan de Westeinderplassen

De Westeinderplassen zijn nog niet zo bekend onder het grote publiek. Dat is aan de ene kant zonde, want hoe kan zo’n schitterend gebied nu niet massaal worden bezocht? Aan de andere kant is het juist prettig voor bezoekers die het wél weten te vinden. Want, in tegenstelling tot andere plassengebieden, vind je hier nog echt rust, ruimte en een adembenemende flora en fauna. Of juist actie, want dankzij de vele watersportaanbieders is er altijd wel een sport die bij je past. Het schilderachtige dorp Aalsmeer promoot bovendien milieuvriendelijke watersport, zodat deze een minimale impact hebben op het kwetsbare ecosysteem van de Westeinderplassen.

<em>Leuk om te doen: met een elektrische boot het gebied verkennen<\/em>
Leuk om te doen: met een elektrische boot het gebied verkennen

1. Huur een elektrische boot of boek een rondvaart

Om een indruk te krijgen van dit enorme gebied, is het leuk om met een boot het water op te gaan. Je kunt zelf een elektrische boot (fluistersloep) huren en erop uit trekken, of je koopt een kaartje voor een rondvaart. Met de fluistersloepjes is het gemakkelijk varen. Je ontdekt op eigen houtje het plassengebied en hebt alle tijd om te genieten van de vele waterwegen van de Westeinderplassen. En op een warme zomerdag een verfrissende duik in het water te nemen. Neem eens een kijkje bij Westeinder Rondvaart voor het aanbod.

<em>Huur een fluistersloep en vaar op je gemakje door het plassengebied.<\/em>
Huur een fluistersloep en vaar op je gemakje door het plassengebied.

2. Watersporten op de Westeinderplassen

Dit plassengebied leent zich uitstekend voor het beoefenen van watersport. Op de uitgestrekte wateren is ruimte genoeg voor iedere liefhebber, van beginner tot gevorderde. En dankzij een continu briesje staat er bijna altijd voldoende wind om te windsurfen, zeilen of wingfoilen. Je kunt bij verschillende aanbieders materialen huren, lessen boeken of zelfs kiezen voor een meerdaags kamp. Ga je liever voor een wat minder intensieve watersport? Ga dan een stukje suppen: je neemt de natuur in je op terwijl je over het water glijdt. Wij gingen op pad met supventure, zij verhuren boards en geven les. Op de Westeinderplassen kun je daarnaast nog kanoën en waterfietsen.

<em>Op de Westeinderplassen kun je mooie suptochten maken.<\/em>
Op de Westeinderplassen kun je mooie suptochten maken.
<em>Overal zeilboten, windsurfers en elektrische boten op de plassen.<\/em>
Overal zeilboten, windsurfers en elektrische boten op de plassen.

3. Ontdek de mooie natuur

De Westeinderplassen hebben een adembenemende flora en fauna. Er groeien zeldzame plantensoorten, het is een hotspot voor vogelliefhebbers en het water is rijk aan vissoorten. Tijdens je bezoek vergeet je al snel dat je hier midden in de Randstad bent, op korte afstand van Amsterdam en Schiphol. In de documentaire ‘Wild Aalsmeer’ krijg je een goede indruk van wat hier allemaal leeft.

4. Bezoek één van de vier eilanden of boek een verblijf op een privé eiland

De Westeinderplassen heeft meer dan 50 grote en kleine eilanden. Als je op het water bent, raak je niet uitgekeken. Het is interessant om te zien hoe de eigenaren van die stukjes grond hun eigen paradijsje op het water hebben gemaakt. Veruit het grootste deel van de eilanden is namelijk privé eigendom. Dit houdt in dat jij er niet zomaar mag aanmeren. Dat is wel toegestaan op één van de vier openbare eilanden (Starteiland, Kleine Poelakker, De Heerlijkheid en De akkers van Ravenstein). Je kunt op deze eilanden niet overnachten, tenzij je een eigen boot hebt.

Daarnaast is het recreatie eiland Visservreugd een unieke plek om je bezoek aan het plassengebied compleet te maken. Dit eiland is in handen van een familie, die het verhuurt aan particulieren en bedrijven. Je kunt er een dag(deel) doorbrengen, een privé chef voor je laten koken of een geheel verzorgde BBQ boeken. Het eiland is echt een plaatje en heeft allerlei leuke hoekjes en paden om te ontdekken.

5. Een uniek dagje uit

Een bezoek aan de Westeinderplassen is een uniek dagje uit. Het hele gebied is prachtig en lekker uitgestrekt. Zeker op een zomerse dag is het heerlijk om er het water op te gaan. Plons regelmatig in het water, ontdek alle mooie plekjes, meer aan bij één van de eilandjes, probeer een nieuwe watersport uit en leun achterover voor een magische zonsondergang.

Achtergrondinformatie over de Westeinderplassen

De Westeinderplassen zijn ontstaan door veenafgravingen. In de middeleeuwen was turf een belangrijke brandstof. Op de plek waar nu het plassengebied ligt, werd fanatiek turf gewonnen. Afgegraven gebieden vulden zich na verloop van tijd met water. Uiteindelijk ontstond op deze manier het plassengebied, wat zich de afgelopen eeuwen heeft ontwikkeld tot een natuurparadijs. Er leeft een grote variëteit aan plant- en diersoorten in het gebied. Daarom is er veel aandacht voor duurzaam toerisme. Zo beschermen we samen de kwetsbare natuur, terwijl er verantwoord gerecreëerd wordt.

Meer informatie over wat er allemaal te doen is op en rond de Westeinderplassen vind je hier.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Visit Aalsmeer.

Westeinderplassen zonsondergang nederland
Westeinderplassen zonsondergang nederland
Avatar foto
Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en reisblogger. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land: elke plek heeft iets speciaals. Ook in haar vrije tijd pakt ze graag haar koffers en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.

Verder lezen over Nederland

De ultieme roadtrip door Zeeland langs de 8 mooiste plekken

De liefde voor Zeeland is groot. Er zijn weinig plekken in Nederland waar je zó tot rust komt als in Zeeland. Het zijn niet alleen de Zeeuwse stranden, maar het zijn ook de uitgestrekte landschappen, lieflijke dorpjes e...

Zomer15.04.2024

De ultieme roadtrip door Zeeland langs de 8 mooiste plekken

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024

Wandelen is een ideale manier om in beweging te blijven. Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024. We weten zeker dat er ook voor jou nog heel veel mooie natuur te ontdekken valt!

Natuur07.04.2024

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024

De kracht van een mini-vakantie op de Veluwe – Landal Coldenhove

Mini-vakanties zijn dan misschien kort van duur, het effect daarentegen is vaak allesbehalve klein. Er even tussenuit gaan heeft een hoop voordelen. Een verandering van omgeving geeft mij altijd nieuwe energie, en dan maakt het niet eens uit hoe ver weg of dichtbij dat is.

Ontspanning04.04.2024

De kracht van een mini-vakantie op de Veluwe – Landal Coldenhove

Dit zijn de 8 leukste tips om te doen met Pasen

De paasdagen staan voor de deur en dus kun je plannen gaan maken: wat gaan we doen met Pasen? Zo’n lekker lang weekend biedt namelijk volop mogelijkheden. Heb je nog geen plannen en weet je niet wat je moet gaan doen m...

Dagje Weg19.03.2024

Dit zijn de 8 leukste tips om te doen met Pasen

Dit zijn de 13 mooiste campings aan zee in Nederland

Dit zijn de mooiste campings aan zee in Nederland. Geniet van de prachtige uitgestrekte kust, de mooie duingebieden en zandstranden in eigen land. Op deze campings is de zee altijd om de hoek!

Algemeen17.01.2024

Dit zijn de 13 mooiste campings aan zee in Nederland

De top 5 leukste kerstmarkten in Nederland, Duitsland en België

Wie denkt dat kerstmis nog ver weg is heeft het mis! Nog even en we zitten weer heerlijk aan het kerstdiner! Het is dus de hoogste tijd om een bezoekje aan de kerstmarkt te plannen. Dat is namelijk altijd een gezellig...

Winter20.11.2023

De top 5 leukste kerstmarkten in Nederland, Duitsland en België

De mooiste plekken op Ameland

Ameland is een van de meest charmante eilanden in de Waddenzee en biedt een rustige en idyllische ontsnapping aan de drukte van het dagelijks leven. Dit juweeltje staat bekend om zijn adembenemende natuurlijke schoonheid...

Ontspanning09.11.2023

De mooiste plekken op Ameland

Zo mooi is het noorderlicht in Nederland

Om het noorderlicht te zien moet je naar het noorden, naar Scandinavië bijvoorbeeld. Toch? Nou, niet dus. Je kunt dit bijzondere natuurverschijnsel óók in Nederland zien. Het komt niet zo vaak voor dat het noorderlich...

Natuur06.11.2023

Zo mooi is het noorderlicht in Nederland