Dagje Weg12.05.2015

De 10 leukste musea voor foodies


Ben je gek op eten én op reizen? Een echte foodie dus, die wat van de wereld wil zien? Dan zijn dit voor jou de leukste musea op een rijtje!

1. Olijvenmuseum in Imperia, Italië

Olijven hebben veel zonuren nodig voor hun bijzondere smaakt. In Italië is er voldoende zon te vinden, en dus is het het perfecte land voor een olijvenmuseum. Het museum is gevestigd in een prachtig Art Nouveau-pand, waar je alles leert over olijven en olijfolie.

Het olijvenmuseum in Itali\u00eb
Het olijvenmuseum in Italië

2. Choco Story in Brugge, België

België is natuurlijk het land van de chocolade, van de pralines. In Brugge vind je het leukste museum voor wie ook gek is op chocolade: museum Choco Story in Brugge. Dit chocolademuseum is alleen al de moeite waard omdat het gevestigd is in een prachtig pand uit de 15e eeuw. Vroeger was De Croon een wijntaverne, tegenwoordig leer je er alles over chocolade.

Choco Story in Brugge
Choco Story in Brugge

3. Frietmuseum in Brugge, België

Als je dan toch in Brugge bent voor het chocolademuseum, dan wil je als een echte foodie het frietmuseum in deze stad ook niet missen. Na chocolade zijn de Belgen ook dol op friet en dus hebben ze er een museum aan gewijd. Van de oorsprong van de aardappel tot het geheim van goede friet, je leert het allemaal in het frietmuseum.

<a href=\

4. IJsmuseum in Bologna, Italië

De Italianen hebben naast pizza’s en pasta’s ook de kunst van ijs maken als geen ander onder de knie. Vlakbij de Italiaanse stad Bologna (in Anzola Emilia) vind je daarom het ijsmuseum. Je leert hier dat ijs al stamt uit de 18e eeuw en leert alles over hoe je zelf dat lekkere Italiaanse ijs kunt maken.

Het ijsmuseum in Itali\u00eb
Het ijsmuseum in Italië

5. Curryworstmuseum in Berlijn, Duitsland

Als de Duitsers ergens trots op zijn, dan is het wel op hun curryworst. Het is de frikadel van Duitsland. Ze hebben er dus ook een speciaal museum voor ingericht, in de stad Berlijn. Bezoek je hotspot Checkpoint Charlie, dan ben je er al vlakbij. Het curryworstmuseum is geen museum waar je uren zult rondlopen, maar wel de plek waar je een curryworstknuffel kunt kopen, mocht die op je wishlist staan…

Het curryworstmuseum in Berlijn
Het curryworstmuseum in Berlijn

6. Kaasmuseum in Gouda

Ook in ons eigen land is een museum te vinden dat de moeite waard is: het kaasmuseum in Gouda. We eten jaarlijks kilo’s kaas, maar hoe kaas precies gemaakt wordt en hoe iedere kaas weer een andere unieke smaak heeft gekregen, dat weet niet iedereen. In Gouda bezoek je natuurlijk niet alleen het kaasmuseum, maar ga je ook even naar de Goudse Kaasmarkt op het plein voor de Goudse Waag.

Leer alles over kaas in Gouda
Leer alles over kaas in Gouda

7. Alimentarium in Vevey, Zwitserland

In het Zwitserse Vevey vind je het Alimentarium, een museum over eten dat is opgericht door de oprichter van voedingsmiddelenconcern Nestlé. Niet geheel toevallig vind je ook het hoofdkantoor van Nestlé in Vevey. Voeding en eten in het algemeen is waar het in het Alumentarium om draait: over het bereiden van eten, maar ook het proces van eten zelf. Maak in ieder geval ook een foto van de gigantische vork die in Lac Leman ‘drijft’.

De beroemde vork van het Alimentarium in Zwitserland
De beroemde vork van het Alimentarium in Zwitserland

8. Pizza Brain in Philadelphia, Verenigde Staten

Mocht je ooit in de Amerikaanse stad Philadelphia zijn, ga dan naar Pizza Brain, het enige echte pizzamuseum in de Verenigde Staten. Je kunt er natuurlijk ook pizza’s eten, maar verwacht bij Pizza Brain geen standaard pizza margherita; ze maken er hier echt iets bijzonders van en experimenteren volop met nieuwe smaakcombinaties.

Pizza Brain `s werelds enige pizzamuseum
Pizza Brain `s werelds enige pizzamuseum

9. Pastamuseum in Rome, Italië

Naast ijsjes en olijven heeft Italië nog een museum dat je niet wilt missen: het pastamuseum in Rome. Hoe wordt pasta gemaakt, hoe deden de Italianen dat vroeger, wat is de beste techniek om de lekkerste pasta te maken: een bezoekje aan het pastamuseum in Rome en je weet het allemaal!

Leer zelf verse pasta maken in het pastamuseum in Rome
Leer zelf verse pasta maken in het pastamuseum in Rome

10. Macaronmuseum in Vienne, Frankrijk

Het is een van de hipste lekkernijen uit Frankrijk, de macaron. In de Franse stad Vienne vind je een heus macaronmuseum. Macarons worden gemaakt met amandelmeel, en ook over amandelen leer je alles in dit museum.

Het macaronmuseum in Vienne is voor wie gek is op zoet!
Het macaronmuseum in Vienne is voor wie gek is op zoet!

Foto credits header: Fotolia.com.

Avatar foto
Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.