`

Dagje Weg29.07.2020

De 10 leukste tips om Hanzestad Deventer te ontdekken


De zomervakantie is begonnen en we zijn allemaal wel toe aan een lekkere vakantie. Maar covid-19 heeft nogal wat plannen in de war geschopt. Buiten Europa lijkt ondenkbaar, maar ook binnen Europa rommelt het hier en daar. Gewoon in Nederland blijven is dan misschien ook wel de meest veilige keuze. Maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet erg te zijn. Nederland heeft ook zo veel mooie plekjes en daarmee heerlijke vakanties te bieden. Bijvoorbeeld in het oosten van het land. Bijna nergens kun je natuur en stad zo goed combineren. In het oosten zijn dan misschien geen grote steden zoals Amsterdam, Den Haag of Rotterdam te vinden, maar juist net dat slagje kleiner zorgt voor een relaxte, fijne en gezellige sfeer. Dat geldt zeker ook voor Deventer. Met een populatie van rond de 100.000 inwoners is er altijd wat te beleven, maar is de stad ook zeer overzichtelijk voor een lekker weekend weg in eigen land!

Hanzestad Deventer

Winkelen, lekker eten en drinken, wandelen in de natuur. Maar ook voor geschiedenisliefhebbers is Deventer een aanrader. Deventer is namelijk een Hanzestad. Een Hanze was een samenwerkingsverband van handelaren en steden tijdens de Middeleeuwen. Andere Nederlandse steden binnen dat verband waren Zutphen of Nijmegen. Maar het Hanzeverbond ging ver de grens over en zo handelde Deventer destijds met steden als Stockholm en Hamburg. Het verbond is inmiddels verbroken, maar wanneer je een stadstour boekt, vertellen gidsen met veel passie het verhaal van een echte Hanzestad.

Ga je liever zelf op pad om Deventer te ontdekken? Gebruik dan deze tips om alles uit het bezoek aan deze mooie stad te halen.

Ga op pad met een gids om de vertellen over Deventer als Hanzestad te horen
Ga op pad met een gids om de vertellen over Deventer als Hanzestad te horen

1. Wandelen in het Bergkwartier

Of je nu enorm van geschiedenis houdt of niet, het Bergkwartier is echt de moeite waard om te bezoeken. In dit kwartier (wijk) staan prachtig historische pandjes, die allemaal heel goed onderhouden zijn. Een groot gedeelte van de panden is in het bezit van NV Bergkwartier, zodat die bijzondere panden behouden en ook goed onderhouden worden. Je kunt die panden herkennen aan een klein zwart rond bordje op de gevel.
Het bergkwartier ligt wat hoger gelegen, omdat het gebouwd is op een rivierduin.

Er zijn een paar winkeltjes te vinden die perfect in de sfeer van dit gebied passen. Een biologische bakker, een antiekwinkel, maar ook een vestiging van Dille en Camille die daar zeer zeker niet misstaat. Wanneer je door de straten heen loopt, waan je je echt even terug in tijd. Het is dan ook niet voor niks dat juist in het Bergkwartier, het jaarlijkse Charles Dickens Festijn wordt georganiseerd. De 19e eeuwse Engelse stad van Charles Dickens wordt volledig nagespeeld, waarbij de inwoners ook allemaal verkleed gaan. Absolute aanrader, al staat het festijn in 2020 vanwege corona nog even op losse schroeven.

De mooie straatjes in het Bergkwartier brengen je echt weer even terug in de tijd
De mooie straatjes in het Bergkwartier brengen je echt weer even terug in de tijd

2. Beklim de Lebuinustoren en bekijk het stadhuis

Een stad van boven bekijken is en blijft leuk en daarom is het zeker een aanrader om de Lebuinuskerk te beklimmen. Het kost even wat energie en doorzettingsvermogen, maar zodra je de velen treden hebt overwonnen, krijg je een heel mooi uitzicht als beloning. Omdat Deventer echt op de grens van Overrijsel en Gelderland ziet, kun je in één oogopslag meerdere provincies tegelijk zien. Bij helder weer kun je vanaf de Lebuinustoren met gemak richting Apeldoorn en Zutphen kijken. Steden die overigens ook heel leuk te combineren zijn met Deventer.

Maar ook het uitzicht direct onder je, verdiend de aandacht. Het stadhuis van Deventer is namelijk ook leuk om eens te bezoeken. Het nieuwe gedeelte (2016) draagt namelijk letterlijk en figuurlijk het DNA van de inwoners van de stad.

De toren is dagelijks in principe geopend tussen 12.00 en 15.00 uur. Maar de openingstijden zijn niet iedere maand hetzelfde. Kijk daarom even op de website, zodat je niet voor een gesloten deur staat.

Mooi uitzicht vanaf de toren op de rood gekeurde daken
Mooi uitzicht vanaf de toren op de rood gekeurde daken

3. Schuif aan voor een lunch bij St. Maxime

Na dat klimmen, krijg je ongetwijfeld honger. Een absolute aanrader voor de lunch is St. Maxime. Deze Franse brasserie serveert niet alleen lekkere gerechten, ze hebben er ook alles aan gedaan om qua uitstraling de aandacht te trekken. Met een heerlijk terras voor de deur, kun je hier met mooi weer aan de ene kant naar de Lebuinuskerk kijken en aan de andere kant over de IJssel.

Adres: Grote Kerkhof 33-34

Lunchen in Deventer doe je in deze Franse brasserie
Lunchen in Deventer doe je in deze Franse brasserie

4. Shoppen bij lokale ondernemers

Als we een stad bezoeken, duiken we natuurlijk graag hier en daar wat winkels in. De Lange Bisschopstraat is de hoofdwinkelstraat, waar met name de grotere winkels of bekendere ketens gevestigd zijn. Een lokale aanrader in die straat is absoluut Schräder Mode. Je hebt waarschijnlijk even de tijd nodig, want ze hebben een grote collectie.

Ben je meer opzoek naar boetiekjes? Ga dan naar de Kleine en Grote Overstraat. Dit zijn echt de twee leukste winkelstraatjes van Deventer met veel lokale ondernemers. Het valt op dat in Deventer veel aandacht is voor duurzame producten.

  • Zo kun je bij Mirander (Kleine Overstraat 38) terecht voor bijzondere kinderkleding. Alles is organisch en verantwoord gemaakt.
  • Bij Bep Dylan (Grote Overstraat 60) verkopen ze misschien net de LP plaat waar je al weken naar aan het zoeken bent.
  • Bij Flotte Concept store (Grote Overstraat 77) scoor je gegarandeerd iets voor in je huis.
  • Maar ook bij Alternote (Kleine Overstraat 30) is de kans groot dat je met een aankoop naar buiten gaat. Hier hebben ze ook heel veel leuke notitieboekjes.
  • De Blauwe Hand (Kleine overstraat 35), een kledingboetiekje, mag in de route niet ontbreken.
  • Heb je van al dat gewinkel trek gekregen, dan is de Brood Bode (Grote Overstraat 29) lekker om even te zitten en een koffie te drinken.

Leuk feitje: de straten hebben hun naam te danken aan hoe de IJssel vroeger overliep. Als er een kleine overstroming was, kwam het water vaak tot de straat die nu Kleine Overstraat heet. Was er een grote overstroming, dan kwam het water helemaal tot de straat die nu de Grote Overstraat heet.

In Flotte concept store zijn heel veel leuke hebbedingetjes te vinden
In Flotte concept store zijn heel veel leuke hebbedingetjes te vinden

5. Ga even helemaal offline bij Sync Ok.

Berg je telefoon maar op en met een laptop hoef je hier al helemaal niet naar binnen te stappen. Bij Sync Ok draait het namelijk allemaal om échte connectie maken. Met jezelf, met elkaar of met nieuwe mensen. De eigenaar wil kwaliteitsmomenten leveren in een groene en relaxte omgeving. Alle producten zijn hier vegan en dus plantaardig. Vooral de kleine taartjes zijn erg lekker om te proberen. Om keuzestress te vermijden, kun je een plankje met mini versies bestellen.

Telefoon uit, laptop weg\u2026 Bij Sync OK gaat het om de echte connectie
Telefoon uit, laptop weg… Bij Sync OK gaat het om de echte connectie

6. Borrelen op de Brink


Geen zin in zoet, maar toe aan wat stevigers? Dan is het Brinkplein dé plek waar je moet zijn. Dit is het centrale horecaplein van Deventer en staat vol met gezellige terrasjes. Je kunt hier iedere avond van de week wel gezellig borrelen, maar zeker rondom het weekend en met mooi weer trekken zowel inwoners als bezoekers van de stad naar de Brink. Onder andere café St Tropez (zusje van St. Maxime), Cafe Zus, Café Persee en Proeflokaal ’t Oer zijn aanraders!

7. Slapen in het huis van Deventer

Om de combinatie van stad en natuur te maken, is het handig om zeker één overnachting te hebben in Deventer. Zowel in de stad als rondom de stad kun je namelijk flink wat kilometers maken. Heel centraal gelegen en een fijne plek om te slapen is Hotel in het huis van Deventer. Dit kleinschalige hotel heeft een aantal kamers en appartementen die allemaal anders zijn ingericht. Niet als een standaard hotel, maar juist op unieke wijze en in samenwerking met het kunstenaarsduo van de Spacecowboys. Zo is in alle kamers dus een uniek kunstobject aanwezig.

Het hotel is een oud omgebouwd monumentaal herenhuis. Maar niet zomaar één want de bekende Filosoof Erasmus studeerde hier vroeger Latijn. Wanneer je de trap van de entree van het hotel oploopt, zal je Erasmus ook aan de gevel spotten. Vanuit de kamers heb je heel mooi uitzicht over de Lebuinuskerk en het Grote Kerkhof (wees gerust, dit is een plein en geen echt kerkhof meer).

Sinds Corona is ook het restaurant Betti bij Hotel in het huis van Deventer aangesloten. Hier krijg je in de ochtend een heerlijk ontbijt met koffie geserveerd. Overigens hoef je niet persé bij het hotel te slapen, maar mag je ook alleen komen ontbijten of lunchen.

Alle hotelkamers of appartementen hebben een bijzonder kunstobject van de spacecowboys
Alle hotelkamers of appartementen hebben een bijzonder kunstobject van de spacecowboys

8. Ga wandelen in de Ossenwaard

Zoals gezegd kun je in Deventer de stad en de natuur perfect combineren. Aan de overkant van de IJssel ligt namelijk natuurgebied De Ossenwaard. Je kunt hier een mooie route lopen waarbij je veel natuur van Overrijsel en Gelderland te zien krijgt. Langs de IJssel, door een uiterwaardegebied, over een oude spoorbrug en via een akkerweidegebied. De route is zo’n 6 kilometer lang en bewegwijzerd. Maar mocht je het leuk vinden om wat meer informatie over de route te krijgen, dan kun je bij de VVV van Deventer het boekje ‘Hazepadwandeling De Ossenwaard’ kopen (2,50 euro).

Wil je na de route genieten van een lekker diner met prachtig uitzicht? Reserveer dan een plekje bij het IJsselhotel.

Alleen de IJssel over en je gaat vanuit stad, volledig de natuur in
Alleen de IJssel over en je gaat vanuit stad, volledig de natuur in

9. Neem het pontje naar de overkant


Er zijn diverse bruggen waarmee je vanaf de stad richting het natuurgebied de Ossenwaard kunt komen. Maar veel leuker is het natuurlijk wanneer je het pontje van Deventer neemt. Dit pontje, enkel geschikt voor voetgangers, gaat dagelijks tot 23.00 uur heen en weer. Het is een korte rit van ongeveer 5 minuten, maar toch is het een leuke activiteit en mag het niet ontbreken in een bezoek aan Deventer. Het zijn ook de kosten niet, want een enkele reis kost 1,10 euro per persoon. Ga je direct weer terug, dan is een retour dezelfde dag slechts 1,70 euro.

10. IJsje eten op het stadsstrand Meadow

Ondanks dat Deventer natuurlijk ver van de kust ligt, kun je prima een dagje naar het strand. Aan de overkant van de IJssel ligt namelijk het stadstrand van Deventer. Bij Meadow, de strandtent daar, hangt het een hele relaxte sfeer en kun je met een biertje in je hand prima van de zon genieten. Vanaf Meadow heb je ook een mooi uitzicht over de stad. De pop-up horecazaak is opgebouwd uit duurzame materialen en gebruikte zeecontainers. In de winter is Meadow weg, maar tussen 1 april en 30 oktober kun je hier lekker chillen.

Ben je bij Meadow, vergeet dan niet om een regenboogijsje te halen. Dit vrolijke ijsje is niet alleen heel lekker, er hoort ook een (helaas niet zo vrolijk) verhaal bij. De kleine ‘ijsprofessor’ Pleun heeft dit ijsje gemaakt omdat zij de zeldzame ziekte van Batten heeft, waar nog veel onderzoek voor nodig is. Om geld op te halen voor meer onderzoek, wordt er van ieder ijsje 50 eurocent gedoneerd aan
de stichting Beat Batten. Reden genoeg om heel veel ijsjes te eten wanneer je in Deventer bent.

<span class=\

Op naar Deventer!

Kom je met de auto naar Deventer, navigeer dan naar Worp 2. Aan de rand van de IJssel kun je namelijk gratis parkeren. Neem vervolgens het pontje naar de overkant en je stapt midden in het historische centrum van Deventer uit.

Deventer is gelegen in het oosten van Nederland. Kijk eens op de website van Visit Oost, om de vakantie in Nederland echt compleet te maken. Naast dat je kunt genieten van stad en natuur, kun je in deze regio heel bijzonder overnachten. Word wakker op het weiland tussen de koeien of geniet van absolute stilte aan een mooi meer.

Genoeg te doen tijdens een dag of weekend Deventer
Genoeg te doen tijdens een dag of weekend Deventer
Een stadswandeling is echt een aanrader
Een stadswandeling is echt een aanrader
Deventer: een toffe tip voor een dagje (met een nachtje) weg in eigen land!
Deventer: een toffe tip voor een dagje (met een nachtje) weg in eigen land!
Zoveel leuke (streek)winkeltjes
Zoveel leuke (streek)winkeltjes

Boek een weekendje Deventer

Heb jij zin om van een dagje Deventer een weekendje te maken? Boek dan nu een weekendje weg. Deze tips komen goed van pas!

Plan je trip .affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h3{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h2{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h2:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Visit Oost.

Avatar foto
Carlissa Remmerswaal

Carlissa vindt het heerlijk om de wereld over te reizen en schrijft daar ook graag over. Een verre reis of stedentrips; je mag haar er altijd voor wakker maken. Ze woont in Den Haag en beschouwt New York als haar tweede thuis!

Verder lezen over Nederland

5 tips voor een bezoek aan de Westeinderplassen in Aalsmeer

De schitterende en nog redelijk onontdekte Westeinderplassen liggen bij het bekende bloemendorp Aalsmeer. Het is een indrukwekkend gebied met een oppervlakte van 10 vierkante kilometer, wat het één van de grootste plas...

Dagje Weg25.01.2024

5 tips voor een bezoek aan de Westeinderplassen in Aalsmeer

Een paradijs voor liefhebbers van watersport
Dit zijn de 13 mooiste campings aan zee in Nederland

Dit zijn de mooiste campings aan zee in Nederland. Geniet van de prachtige uitgestrekte kust, de mooie duingebieden en zandstranden in eigen land. Op deze campings is de zee altijd om de hoek!

Algemeen17.01.2024

Dit zijn de 13 mooiste campings aan zee in Nederland

De top 5 leukste kerstmarkten in Nederland, Duitsland en België

Wie denkt dat kerstmis nog ver weg is heeft het mis! Nog even en we zitten weer heerlijk aan het kerstdiner! Het is dus de hoogste tijd om een bezoekje aan de kerstmarkt te plannen. Dat is namelijk altijd een gezellig...

Winter20.11.2023

De top 5 leukste kerstmarkten in Nederland, Duitsland en België

De mooiste plekken op Ameland

Ameland is een van de meest charmante eilanden in de Waddenzee en biedt een rustige en idyllische ontsnapping aan de drukte van het dagelijks leven. Dit juweeltje staat bekend om zijn adembenemende natuurlijke schoonheid...

Ontspanning09.11.2023

De mooiste plekken op Ameland

Zo mooi is het noorderlicht in Nederland

Om het noorderlicht te zien moet je naar het noorden, naar Scandinavië bijvoorbeeld. Toch? Nou, niet dus. Je kunt dit bijzondere natuurverschijnsel óók in Nederland zien. Het komt niet zo vaak voor dat het noorderlich...

Natuur06.11.2023

Zo mooi is het noorderlicht in Nederland

In Brabant is Rome dichterbij dan je denkt

Voor een dosis Italië moet je in het dorp Oudenbosch in West-Brabant zijn. Hier waan je je voor heel even in Rome, als je de Brabantse versie van de beroemdste kerk ter wereld bezoekt. Maar er is meer te doen in Oudenbo...

Dagje Weg26.07.2023

In Brabant is Rome dichterbij dan je denkt

Kamperen in Limburg: ontdek Huttopia de Meinweg

Het campingconcept van Huttopia spreekt mij enorm aan. Luxe, kleinschalige campings op bijzondere plekken in natuur, met ruime plekken en toffe accommodaties om te huren. Dat is geen klassiek kamperen, maar ik ga niet p...

Zomer21.07.2023

Kamperen in Limburg: ontdek Huttopia de Meinweg

Roadtrip langs de 10 mooiste plekken in West-Brabant

Als er één regio is die ik goed ken, dan is het West-Brabant. Ik ben er geboren, getogen en woon al jaren in mijn lievelingsstad Breda. Om jou te laten zien hoe ontzettend leuk en mooi West-Brabant is, heb ik de ultie...

Algemeen19.07.2023

Roadtrip langs de 10 mooiste plekken in West-Brabant