Dagje Weg06.03.2023

De Lammetjesradar toont waar op Texel lammetjes te zien zijn


Als er één ding kenmerkend is voor de start van het voorjaar, dan is het wel de geboorte van lammetjes. Zodra er in de wei kleine, pluizige lammetjes staan, dan wéét je dat de dagen langer worden en de temperatuur omhoog gaat. Lammeren – of schapen in het algemeen – zijn ook kenmerkend voor eiland Texel. Je ziet ze op Texel volop, ze zijn de iconen van het eiland. Leuk is dat je van een afstand live kunt zien waar op Texel lammetjes worden geboren met de Lammetjesradar én waar ze op dat moment lopen.

Lammetjes kijken op Texel

Deze lammetjesradar is niet nieuw, al sinds 2019 zet het waddeneiland Texel deze info online. Het is een samenwerking tussen schapenboeren en VVV Texel. De komende weken (tot ongeveer half april) worden er ongeveer 22.000 lammeren geboren. En dat is – zeker met kids – super leuk om van dichtbij te zien. Of eigenlijk voor iedereen, want wie niet smelt bij het zien van een pasgeboren lam, heeft een hart van steen. Met deze radar kun je dus precies zien waar je lammetjes kunt kijken op Texel.

Schapen staan overigens niet altijd in dezelfde wei, dus het is de taak aan de schapenboeren om de informatie op de lammetjesradar up-to-date te houden zodra ze verplaatsen.

Fietsroute langs de lammertjes op Texel

Fietsen is sowieso een van de leukste dingen om te doen op Texel. Het eiland is niet super groot en dus kun je er mooie tochten maken. Er is zelfs een complete lammetjesfietsroute uitgezet. Het is een route van 35 kilometer langs de plekken op Texel waar je de meeste schapen kunt zien. Vanaf half maart is deze route verkrijgbaar in de winkel van VVV Texel.

© bert – Adobe Stock

Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.