Dagje Weg26.03.2020

Dit zijn de vijf mooiste dorpen in Noord-Brabant


Het leven is goed in het Brabantse land. Een regel uit een van de liedjes over de gezelligste provincie van Nederland. Brabanders houden van het goede leven, van eten, drinken en gezelligheid. Noord-Brabant heeft ook nog eens veel mooie natuurgebieden, leuke steden (Breda, Eindhoven) én mooie dorpen. Omdat Brabant wel wat extra liefde kan gebruiken, zijn dit de vijf mooiste dorpen van Noord-Brabant!

↠ Lees ook: dé bucketlist voor Nederland – wat je in eigen land gedaan móét hebben!

1. Heusden

Heusden is het mooiste dorp van allemaal. De parel van Noord-Brabant. Dit oude vestingstadje ligt tegen de rivier de Bergse Maas aan, die tevens als grens met de provincie Gelderland fungeert. Hoewel Heusden officieel gezien een stad is (het kreeg vroeger stadsrechten), wonen er toch maar 1.325 mensen en voldoet het verder volledig aan de definitie van een dorp. Maar dan wel een levendig dorp, een plaatje om te zien. De geschiedenis van het stadje gaat heel ver terug, naar de achtste eeuw (en wellicht al daarvoor). Op luchtfoto’s is vooral goed te zien dat Heusden een vesting is. Het stadje is nog steeds omgeven met een groene wal die het vroeger moest beschermen tegen indringers. In het lokale VVV kun je de maquette van Heusden en de vorm bekijken.

In de weekenden – en zeker op zonnige dagen en in de zomermaanden – is het in Heusden gezellig druk. De jachthaven aan de Maas is geliefd bij dagjesmensen maar ook de hoofdstraat heeft wat gezellige winkeltjes. Loop zeker ook even door de straatjes in het centrum, dan is het net alsof je even terug in de tijd gaat. De huizen zijn oud en perfect onderhouden. De ouderwetse straatnaambordjes doen nog een extra duit nostalgie in het zakje.

Tips om te doen in Heusden

 • Op de Vismarkt vind je een oude visafslag waar je een mooi doorkijkje hebt op een van de molens van Heusden.
 • In totaal zijn er drie molens in Heusden te vinden die op de oude vestingwallen staan. Leuk om even te gaan kijken.
 • De leukste terrasjes vind je in de Stadshaven en op de Vismarkt.
 • Ga het water of op maak een wandeling, in Heusden is zoveel te zien.
Heusden is een van de mooiste dorpen van Noord-Brabant
Heusden is een van de mooiste dorpen van Noord-Brabant

2. Oisterwijk

Oisterwijk ligt net iets ten oosten van Tilburg, waar ook de naam vandaan komt (‘een wijk ten oosten). Voor een dorp is het best groot: er wonen een kleine 20.000 mensen. Oisterwijk is absoluut een van de mooiste dorpen van Noord-Brabant. Met een mooi, oud centrum en veel natuur is het een geliefde plek onder Brabanders.

Mocht je niet zo bekend zijn in Brabant, dan is dit de beste plek om de Brabantse bourgondische gezelligheid te ervaren. Oisterwijk barst van de terrasjes en goede restaurants. En Oisterwijk heeft een treinstation, dus je kunt de auto thuislaten.

▸ Heel bijzonder om te overnachten in Oisterwijk zijn de hippe cottages van KampinaStaetae!

Tips om te doen in Oisterwijk

 • Er is geen dorp in Brabant waar je zo goed kunt shoppen als in Oisterwijk. Loop de Lind op en neer, steek door naar de Dorpsstraat en maak een rondje over het Lindeplein. Je vindt er wat bekende ketens, maar verder vooral veel lokale ondernemers. En dat is veel leuker shoppen.
 • De beroemden Heel Holland Bakt Meester Patissier Robèrt van Beckhoven heeft hier zijn bakkerij. Ga daar zeker een taartje eten! Deze bakkerij is gevestigd in de oude leerfabriek van Oisterwijk, tegenwoordig een creatieve hub met een onder andere een koffiebranderij, restaurants en meer. Het is zeker ook om een rondje over het terrein van de fabriek te lopen: een indrukwekkend monumentaal pand met bijzondere architectuur.
 • Hier móét je simpelweg de natuur in. Oisterwijk ligt namelijk aan de rand van een van de mooiste natuurgebieden van Nederland: de Oisterwijkse bossen en vennen. Route Kolkven (van 3,5 kilometer) is een aanrader om te doen. Uitgewandeld? Ga dan lunchen of borrelen bij Meneer Van Eijck of Klein Speik.
Gezellige terrasjes op de Lind in Oisterwijk
Gezellige terrasjes op de Lind in Oisterwijk

3. Eersel

Eersel ligt ten zuidwesten van Eindhoven, niet ver van de grens met België. Eersel ligt in de Kempen, een natuurgebied dat deels in Nederland, maar grotendeels in België ligt. Eersel is een van de ‘acht zaligheden’, de naam voor acht dorpen in het Nederlandse deel van de Kempen. Acht gemoedelijke Brabantse dorpen die bijna allemaal -sel eindigen (zoals Reusel en Knegsel).

Het mooiste plekje van Eersel is de Markt. Jaren geleden is al al bepaald dat deze authentieke plek bewaard moet blijven en dus behoort de Markt in Eersel tot beschermd dorpsgezicht. Zeker in de zomer is het de leukste plek om te zijn, wanneer alle terrasjes opgebouwd zijn. Op de Markt staat ook De kapel van Onze Lieve Vrouw van de Kempen, een prachtig kerkje dat uit 1464 stamt.

Tips om te doen in Eersel

 • Net buiten Eersel ligt de Cartierheide, een natuurgebied dat onderdeel uitmaakt van de Kempen, waar je een hele mooie wandeling kunt maken (7,2 kilometer, je kunt de bordjes volgen).
 • Zin in een ijsje? Op de hoek bij De Smaak! maken ze ambachtelijke chocolade en ijs.
 • Op de fiets kun je een rondje maken langs de acht zaligheden. Een route van ongeveer 55 kilometer met uiteraard bourgonische stops in alle acht de dorpen
De Markt van Eersel: in de zomer is dit de place-to-be
De Markt van Eersel: in de zomer is dit de place-to-be

4. Klundert

Klundert ligt aan de rand van West-Brabant, tegen het Hollands Diep aan. Een klein dorp mét stadsrechten. Vroeger was Klundert een vestingstad en speelde een rol in de verdediging tegen de Spanjaarden tijdens de 80-jarige oorlog, als onderdeel van de Stelling van Willemstad. Hier en daar vind je nog delen van de oude wallen terug.

Dwars door het dorp stroomt de Bottekreek, met daar omheen de Voorstraat en de Molenstraat. Het is het piepkleine centrum van de stad, waar je ook wat winkeltjes en een paar cafés en restaurants vindt. Het mooiste gebouw van Klundert – locals zeggen overigens ‘de Klundert’ – is het stadhuis uit 1621, gebouwd tijdens de renaissance. Het is een monumentaal pand en dus moet alles precies zo blijven als het was.

Tips om te doen in Klundert

 • Klundert moet het vooral hebben van lokale evenementen. Zo is er iedere zomer braderie en daarvoor komen mensen vanuit de hele regio naar dit mooie dorp. Het centrum staat dan vol met kraampjes, er is een kermis en iedere avond zijn er optredens. Als je nog nooit de echte Brabantse gezelligheid van dichtbij hebt meegemaakt, dan is dit je beste kans.
 • Maak een wandeling langs de oude vestingwerken. Vooral de Stenen Poppen zijn mooi en bijzonder om te zien. Je kunt er lopend of met de fiets naartoe en vindt ze vlakbij knooppunt 34 van het fietsroutenetwerk.
De Bottekreek in Klundert
De Bottekreek in Klundert

5. Willemstad

Willemstad ligt precies op de grens van Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland. Het dorp ligt op een mooie plek aan het Hollands Diep en het Volkerak. Willemstad is een vestingstad die zijn naam dankt aan Willem van Oranje. Men is ervan overtuigd dat duizenden jaren geleden al mensen woonden in de omgeving van Willemstad, omdat er een 6.500 jaar oud eikenhouten beeldje meters diep in het veen werd gevonden: het Mannetje van Willemstad.

Het is een heel mooi dorpje om te zien met eeuwenoude gebouwen, een prachtige korenmolen (d’Orangemolen) uit 1734 en een hele gezellige jachthaven. Sinds een tijdje draait de molen overigens weer. Omdat het een particuliere molen is kun je er helaas niet in.

Tips om te doen in Willemstad

 • In Willemstad moet je eigenlijk niet al te veel willen doen. Een terrasje pakken in de haven is eigenlijk al de beste manier om dit mooie Brabantse dorp goed te ervaren.
 • Wil je wel wat doen dan is er genoeg te zien hier: het oude Raadhuis is mooi om te zien (op de hoek van de haven), net als de Koepelkerk (te midden van veel water en groen) en het Mauritshuis. Maar met name de vestingwerken zijn bijzonder om te bezoeken.
 • Een bootje huren en gaan varen is ook altijd een goed idee. Je kunt zo het Hollands Diep op en doorvaren tot de Biesbosch.
In de haven van Willemstad is het altijd gezellig
In de haven van Willemstad is het altijd gezellig

Bijzonder overnachten in Noord-Brabant

Wil je er een weekendje weg van maken om de mooiste dorpen van Noord-Brabant te ontdekken, dan heb ik nog een aantal leuke tips voor je. Bijzonder overnachten in Noord-Brabant doe je hier!

Zoek je nog meer leuke ideeën voor een weekendje weg in Nederland? Lees onze vijf beste tips!

 1. Nassau Hotel Breda – één van de mooiste hotels in Brabant vind je in Breda. Het super luxe Nassau Hotel is gevestigd in een van de oudste panden van de stad: een oud klooster, tevens een Rijksmonument.
 2. Safari Resort Beekse Bergen – overnachten tussen de wilde dieren. Dat kan in het Brabantse Hilvarenbeek, in safaripark Beekse Bergen, In het Resort staan luxe lodges die aan Zuid-Afrika doen denken. Vanuit je raam kun je giraffes en zebra’s al zien.
 3. Box & Breakfast – op verschillende geheime plaatsen in Noord-Brabant kun je in de zomer overnachten in glazen boxen in de natuur. Dat kan echter alleen in de zomermaanden, maar het is een super bijzondere ervaring.

Op vakantie in Brabant

Heb jij zin in een vakantie in eigen land? Dan kunnen deze tips je wellicht helpen om je vakantie te boeken.

Plan je vakantie

.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Brabant

In Brabant is Rome dichterbij dan je denkt

Voor een dosis Italië moet je in het dorp Oudenbosch in West-Brabant zijn. Hier waan je je voor heel even in Rome, als je de Brabantse versie van de beroemdste kerk ter wereld bezoekt. Maar er is meer te doen in Oudenbo...

Dagje Weg26.07.2023

In Brabant is Rome dichterbij dan je denkt

Roadtrip langs de 10 mooiste plekken in West-Brabant

Als er één regio is die ik goed ken, dan is het West-Brabant. Ik ben er geboren, getogen en woon al jaren in mijn lievelingsstad Breda. Om jou te laten zien hoe ontzettend leuk en mooi West-Brabant is, heb ik de ultie...

Algemeen19.07.2023

Roadtrip langs de 10 mooiste plekken in West-Brabant

Zo mooi is de Kalmthoutse Heide: wandelen in Brabant doe je hier

Ten zuiden van de Brabantse steden Bergen op Zoom en Roosendaal ligt bij het plaatsje Kalmthout. Daar vind je een prachtig uitgestrekt heidegebied: Grenspark Kalmthoutse Heide. Een grenspark dus, dat deels in Nederland d...

Natuur29.05.2021

Zo mooi is de Kalmthoutse Heide: wandelen in Brabant doe je hier

Doe een rondje Boxtel: kanoën over de Dommel

In het Brabantse dorp Boxtel kun je een van de leukste kanotochten van Nederland doen: een rondje Boxtel. En dat is in het voorjaar en de zomer een leuke tip voor een dagje weg! Boxtel ligt in Midden-Brabant, een kwarti...

Dagje Weg04.03.2021

Doe een rondje Boxtel: kanoën over de Dommel

Dit is de mooiste wandelroute over de Moerputtenbrug

De Moerputten is een van die verborgen pareltjes in Brabant en ligt ten westen van Den Bosch. Groot is dit prachtige natuurgebied niet. Bijzonder is het wel en dat in veel opzichten. Het natuurgebied is een van de weinig...

Natuur21.02.2021

Dit is de mooiste wandelroute over de Moerputtenbrug

het verborgen pareltje van Brabant
Wandel het Smokkelpad op de Strijbeekse Heide

Over de Strijbeekse Heide, op de grens tussen Nederland en België, loopt het smokkelpad. Een eeuwenoude route die gebruikt werd om boter te smokkelen. Omgeven door idyllische vennetjes, naaldbossen en heide kun je er ee...

Natuur14.02.2021

Wandel het Smokkelpad op de Strijbeekse Heide

Dit zijn de 7 mooiste natuurgebieden in Noord-Brabant

Noord-Brabant staat natuurlijk vooral bekend om z'n gezelligheid, maar daarnaast is het ook een van de mooiste provincies van Nederland. Na Gelderland is Brabant de grootste provincie van Nederland en je vindt er veel mo...

Natuur26.01.2021

Dit zijn de 7 mooiste natuurgebieden in Noord-Brabant

De mooiste wandeling door het Mastbos in Breda: neem het boswachterspad

Het Mastbos in Breda is een van de oudste bossen van Nederland, met een koninklijk verleden. Een prachtig natuurgebied in Noord-Brabant aan de zuidkant van de stad Breda, tegen de Belgische grens aan. Het is een puur gen...

Natuur31.10.2020

De mooiste wandeling door het Mastbos in Breda: neem het boswachterspad

Verder lezen over Nederland

Lunch in Rotterdam: dit zijn de beste plekken!

Breng je binnenkort een bezoek aan Rotterdam? Dat is sowieso een goed idee, want de stad bruist! Het is de perfecte plek om een dag of weekend naartoe te gaan. Naast de Euromast, Markthal en natuurlijk de rivier de Maas,...

Stedentrips13.06.2024

Lunch in Rotterdam: dit zijn de beste plekken!

30 hotspots door de hele stad
Dit zijn de 30 leukste strandtenten van Nederland

Dit zijn de 30 allerleukste strandtenten van Nederland. We hebben er 10 per provincie voor je verzameld. Weet jij alvast waar je moet zijn zodra de zon zich weer laat zien!

Zomer04.06.2024

Dit zijn de 30 leukste strandtenten van Nederland

De ultieme roadtrip door Nederland: 10 verrassend leuke stops

Een roadtrip door Nederland, dat is een flinke uitdaging want de keuze is reuze in ons kleine landje. Nederland is namelijk groot genoeg om meerdere interessante routes uit te stippelen. Alle provincies aandoen is een op...

Algemeen29.05.2024

De ultieme roadtrip door Nederland: 10 verrassend leuke stops

Dit zijn de 10 mooiste nieuwe hotels in Nederland

Wij gaan graag een nachtje of weekend weg in Nederland en gelukkig heb je ook in ons eigen land volop keuze uit mooie accommodaties, want nog steeds openen nieuwe hotels hun deuren. Dit zijn de allermooiste!

Ontspanning22.05.2024

Dit zijn de 10 mooiste nieuwe hotels in Nederland

Terschelling is één van de beste plekken ter wereld om sterren te kijken

Wist je dat waddeneiland Terschelling een van de beste plekken ter wereld is om sterren te kijken? Op Dark Sky Park De Boschplaat kun je, bij helder weer, een schitterende sterrenhemel zien!

Natuur30.04.2024

Terschelling is één van de beste plekken ter wereld om sterren te kijken

Ga naar Dark Sky Park De Boschplaat
10 keer: de leukste plekken om te lunchen in Breda

Om te lunchen in Breda heb je de keuze uit heel veel leuke eettentjes en restaurants. Maar waar moet je zijn? Wat zijn de leukste hotspots en waar is de lunch het lekkerst? Hou dit lijstje bij de hand: lunchen in Breda d...

Stedentrips23.04.2024

10 keer: de leukste plekken om te lunchen in Breda

De ultieme roadtrip door Zeeland langs de 8 mooiste plekken

De liefde voor Zeeland is groot. Er zijn weinig plekken in Nederland waar je zó tot rust komt als in Zeeland. Het zijn niet alleen de Zeeuwse stranden, maar het zijn ook de uitgestrekte landschappen, lieflijke dorpjes e...

Zomer15.04.2024

De ultieme roadtrip door Zeeland langs de 8 mooiste plekken

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024

Wandelen is een ideale manier om in beweging te blijven. Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024. We weten zeker dat er ook voor jou nog heel veel mooie natuur te ontdekken valt!

Natuur07.04.2024

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024